nakladana zelenina
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6176 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 377 g
Tuky 378 g
Vláknina 172 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neobvykle, ale lahodně naloženou zeleninu podávejte jako předkrm – s několika plátky pršutu, pikantního italského suchého salámu a s chlebem.

Suroviny

lilek 1 ks
menší, nakrájený na kolečka
cuketa 1 ks
nakrájená na kolečka
paprika červená 1 ks
zbavená semen, nakrájená na proužky
paprika žlutá 1 ks
zbavená semen, nakrájená na proužky
sůl 2 PL
nejlépe hrubozrnná
ocet 200 ml
nejlépe bílý vinný
olivy zelené 200 g
černé a zelené
oregano 1 ČL
sušené
tymián 1 snítka
čerstvý nebo sušený
olivový olej 300 ml
s citronem, bazalkou nebo chilli
pepř mletý 8

Postup

1

Lilek, cuketu a papriky naspyte do misek (každý druh zeleniny zvlášť) a hojně posypte solí. Nechte minimálně hodinu odstát.

2

Opláchněte zeleninu ve studené vodě. Ocet a 200 ml vody nalijte na pánev a přiveďte k varu. Vhoďte do směsi plátky lilku a vařte je, dokud nezměknou (trvá to kolem tří minut). Pak je pomocí děrované lžíce vyjměte na kuchyňský papír. Stejný proces zopakujte s cuketou a paprikami. Na kuchyňském papíru nechte zeleninu sušit půl hodiny.

3

Zavařovací sklenici o objemu 750 ml, opatřenou patentním uzávěrem, vypláchněte vařící vodou a pak střídavě vrstvěte olivy a zeleninu.

4

Na mírném ohni zahřívejte na pánvi asi tři minuty ochucený olej a černý pepř. Vlijte k zelenině a nechte vychladnout. Pak sklenici uzavřete a dejte na dva týdny do lednice. Podávejte při pokojové teplotě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit