0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
nakladana zelenina
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6176 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 377 g
Tuky 378 g
Vláknina 172 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neobvykle, ale lahodně naloženou zeleninu podávejte jako předkrm – s několika plátky pršutu, pikantního italského suchého salámu a s chlebem.

Suroviny

lilek 1 ks
menší, nakrájený na kolečka
cuketa 1 ks
nakrájená na kolečka
paprika červená 1 ks
zbavená semen, nakrájená na proužky
paprika žlutá 1 ks
zbavená semen, nakrájená na proužky
sůl 2 PL
nejlépe hrubozrnná
ocet 200 ml
nejlépe bílý vinný
olivy zelené 200 g
černé a zelené
oregano 1 ČL
sušené
tymián 1 snítka
čerstvý nebo sušený
olivový olej 300 ml
s citronem, bazalkou nebo chilli
pepř mletý 8

Postup

1

Lilek, cuketu a papriky naspyte do misek (každý druh zeleniny zvlášť) a hojně posypte solí. Nechte minimálně hodinu odstát.

2

Opláchněte zeleninu ve studené vodě. Ocet a 200 ml vody nalijte na pánev a přiveďte k varu. Vhoďte do směsi plátky lilku a vařte je, dokud nezměknou (trvá to kolem tří minut). Pak je pomocí děrované lžíce vyjměte na kuchyňský papír. Stejný proces zopakujte s cuketou a paprikami. Na kuchyňském papíru nechte zeleninu sušit půl hodiny.

3

Zavařovací sklenici o objemu 750 ml, opatřenou patentním uzávěrem, vypláchněte vařící vodou a pak střídavě vrstvěte olivy a zeleninu.

4

Na mírném ohni zahřívejte na pánvi asi tři minuty ochucený olej a černý pepř. Vlijte k zelenině a nechte vychladnout. Pak sklenici uzavřete a dejte na dva týdny do lednice. Podávejte při pokojové teplotě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit