Tímto dezertem ohromíte každou společnost. Obrácené jahodové koláčky chutnají nejlíp ihned po upečení.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C.
Zahřívejte v rendlíku za stálého míchání máslo, cukr, rozpůlené vanilkové lusky i vyškrabaná semínka a 3 lžíce vody. Po rozpuštění cukru přiveďte k varu a vařte 2–3 minuty.
Stáhněte z ohně a lusky vyhoďte. Jahody (velké přepulte) rozdělte do osmi formiček o objemu 200 ml a o průměru 8–9 cm; měly by zaplnit formičky asi do 3/4. Jahody přelijte karamelem z rendlíku.
Těsto rozválejte na pomoučněném vále na plát silný 5 mm a vykrojte z něj 8 kol o průměru 9 cm.
Těstem zakryjte jahody ve formičce a pečte 20–25 minut dozlatova. Po upečení překlopte koláčky pomocí talíře a ihned podávejte.
NĚCO NAVÍC
Chutnat vám budou s neslazenou šlehačkou, mascarpone, zakysanou smetanou či se zmrzlinou a ozdobené lístky meduňky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 30x božské jahody, které si zamilujete(30 receptů )
- 20 neodolatelných moučníků z listového těsta(20 receptů )
- Jak si poradit s úrodou jahod aneb Nejlepší jahodové dorty a koláče nemusí zabrat moře času(24 receptů )
Komentáře
Dobrý den,prosím o radu.nevím kde najdu recepty uložené v mé kuchařce.děkuji
Dobrý den, Jano, nahoře, ve stejné lište, kde je velký červený nápis Apetitonline.cz (a PŘEDPLATIT A OBCHOD) je i symbol lupy pro vyhledávání a silueta panáčka pro přihlášení. Když se pomocí panáčka přihlásíte, můžete na něj znovu kliknout a vyjede vám nabídka - můj účet, moje kuchařka, moje recepty a přidat recept :-)!
Pokud jste přihlášená, pak ji najdete i tady: http://www.apetitonline.cz/moje-kucharka
Hezký den, redakce Apetitu
Dobrý den, prosím o radu, jahody pustily šťávu, karamel v troubě zůstal tekutý, takže o koláčcích nemohla být řeč, spíš jahodová omáčka s poklopem z listového těsta. Kde jsem udělala chybu?
Dobrý den, Oli,
jak už jsem psala, nevím, jak moc se liší váš výsledek od fotografie, ale myslíme, že jste žádnou chybu neudělala. V tomto případě bude jahodový karamel vždy více či méně tekutý. Podle toho kolik jahody pustí tekutiny. My bychom jím asi koláčky polili a ihned je podávali se šlehačkou či zakysanou smetanou :-).
S pozdravem, redakce Apetitu