Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak si poradit s úrodou jahod aneb Nejlepší jahodové dorty a koláče nemusí zabrat moře času

Jak si poradit s úrodou jahod aneb Nejlepší jahodové dorty a koláče nemusí zabrat moře času
ZDROJ: Apetit

Jahody jsou pro nejrůznější dezerty jako stvořené. Jsou krásné, jsou šťavnaté, jsou sladké. Ať už se rozhodnete pro klasický koláč s křehkým těstem, bublaninu, cheesecake nebo experimentujete s drobenkou, s jahodami vždy dosáhnete vynikajícího výsledku. Vyberte si některý z desítek receptů!

Jahodové koláče patří mezi oblíbené letní moučníky, po kterých je největší sháňka, když jsou jahody v plné sezoně. Jahody můžete kombinovat s nejrůznějšími druhy těst, náplní i krémů a vždycky získáte dokonalý dezert.

Co upéct s jahodami?

Existují různé způsoby, jak připravit jahodové koláče, vyzkoušejte některé z následujících:

  1. Klasický jahodový koláč s křehkým těstem je křehký a rozplývá se na jazyku. Koláč se plní čerstvými jahodami, které pokrývá želé.

  2. Francouzský jahodový tart: Základ tohoto elegantního dezertu tvoří také křehké těsto. Plní se vanilkovým krémem nebo krémem pâtissière. Pečlivě vyskládané čerstvé jahody na povrchu dodávají koláči nebo menším tartaletkám nejen skvělou chuť, ale i dokonalý vzhled.

  3. Jahodový cheesecake poskytuje krémový zážitek s jemnou chutí. Vanilka a citronová kůra v náplni z mascarpone chuť jahod perfektně zvýrazní.

  4. Jahodový koláč s drobenkou: Jedinečnou a neodolatelnou křupavost dodává koláči správná drobenka. Jahody pod drobenkou uvolňují během pečení své šťávy, což vytváří lahodnou kombinaci chutí a textur.

  5. Krambl s jahodami je oblíbená anglosaská varianta našeho drobenkového koláče s tím rozdílem, že je daleko jednodušší. Chybí v něm totiž korpus. Jahody se promíchají s cukrem a trochou škrobu, případně dalším ovocem a hojně zasypou máslovou drobenkou a dají zapéct. Pečení prohloubí chuť jahod.

Skryt pre seznam

Co jahodám a jahodovým moučníkům sluší?

Jahodové koláče se skvěle hodí jako sladká tečka ke kávě. Můžete je podávat s různými doprovody, mezí které patří:

  • Nadýchaná šlehačka jde k jahodám naprosto dokonale, ať se nacházejí v jakémkoli stavu či skupenství. Koneckonců jahody se smetanou jsou nesmrtelná kombinace. 
  • Vanilková zmrzlina vždy tvoří perfektní kontrast k teplému koláči, i k jahodovému!
  • Zakysaná smetana svou nakyslou chutí skvěle vyváží sladkost jahodového koláče.
  • Čerstvé ovoce jakéhokoli druhu sluší každému koláči v tandemu s jahodami. Ať už jako ozdoba, nebo jako náplň. Zkuste třeba meruňky, maliny, borůvky, rebarboru nebo kiwi.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam