Jak si poradit s úrodou jahod aneb Nejlepší jahodové dorty a koláče nemusí zabrat moře času
Jahody jsou pro nejrůznější dezerty jako stvořené. Jsou krásné, jsou šťavnaté, jsou sladké. Ať už se rozhodnete pro klasický koláč s křehkým těstem, bublaninu, cheesecake nebo experimentujete s drobenkou, s jahodami vždy dosáhnete vynikajícího výsledku. Vyberte si některý z desítek receptů!
Jahodové koláče patří mezi oblíbené letní moučníky, po kterých je největší sháňka, když jsou jahody v plné sezoně. Jahody můžete kombinovat s nejrůznějšími druhy těst, náplní i krémů a vždycky získáte dokonalý dezert.
Co upéct s jahodami?
Existují různé způsoby, jak připravit jahodové koláče, vyzkoušejte některé z následujících:
-
Klasický jahodový koláč s křehkým těstem je křehký a rozplývá se na jazyku. Koláč se plní čerstvými jahodami, které pokrývá želé.
-
Francouzský jahodový tart: Základ tohoto elegantního dezertu tvoří také křehké těsto. Plní se vanilkovým krémem nebo krémem pâtissière. Pečlivě vyskládané čerstvé jahody na povrchu dodávají koláči nebo menším tartaletkám nejen skvělou chuť, ale i dokonalý vzhled.
-
Jahodový cheesecake poskytuje krémový zážitek s jemnou chutí. Vanilka a citronová kůra v náplni z mascarpone chuť jahod perfektně zvýrazní.
-
Jahodový koláč s drobenkou: Jedinečnou a neodolatelnou křupavost dodává koláči správná drobenka. Jahody pod drobenkou uvolňují během pečení své šťávy, což vytváří lahodnou kombinaci chutí a textur.
-
Krambl s jahodami je oblíbená anglosaská varianta našeho drobenkového koláče s tím rozdílem, že je daleko jednodušší. Chybí v něm totiž korpus. Jahody se promíchají s cukrem a trochou škrobu, případně dalším ovocem a hojně zasypou máslovou drobenkou a dají zapéct. Pečení prohloubí chuť jahod.
Co jahodám a jahodovým moučníkům sluší?
Jahodové koláče se skvěle hodí jako sladká tečka ke kávě. Můžete je podávat s různými doprovody, mezí které patří:
- Nadýchaná šlehačka jde k jahodám naprosto dokonale, ať se nacházejí v jakémkoli stavu či skupenství. Koneckonců jahody se smetanou jsou nesmrtelná kombinace.
- Vanilková zmrzlina vždy tvoří perfektní kontrast k teplému koláči, i k jahodovému!
- Zakysaná smetana svou nakyslou chutí skvěle vyváží sladkost jahodového koláče.
- Čerstvé ovoce jakéhokoli druhu sluší každému koláči v tandemu s jahodami. Ať už jako ozdoba, nebo jako náplň. Zkuste třeba meruňky, maliny, borůvky, rebarboru nebo kiwi.
Zdroj informací: časopis Apetit