Suroviny
Postup
Sušenky Oreo včetně krémové náplně rozdrtíme ve foodprocessoru, přidáme rozpuštěné máslo a znovu krátce promixujeme. Směs nasypeme do otvírací formy předem vyložené pečícím papírem (včetně boků) a například pomocí rovného dna nízké sklenice upěchujeme. Vložíme do ledničky.
Troubu zapneme na 180°C a na dno vložíme pekáček s horkou vodou, který nám zajistí správnou vlhkost pro konzistenci cheesecaku. Formu můžeme také obalit alobalem a péct přímo ve vodní lázni, ale na to nikdy nemám odvahu, a proto volím první variantu.
Suroviny na náplň by měly mít pokojovou teplotu.
V robotu metlou promícháme na nízkou rychlost Philadelphii, přidáme cukr, semínka z vanilkového lusku, citronovou kůru a po jednom pozvolna přidáváme celá vejce. Vlijeme na předem připravený vychlazený korpus.
Pečeme na 180°C 10 minut, následně snížíme na 150°C a pečeme dalších cca 40 min. Každá trouba ale peče jinak, berte tedy čas orientačně.
Správně upečený cheesecake je pevný, ale střed se při poklepání lehce třese. Opatrně vyndáme z trouby, necháme chvilku odpočinout a pak opatrně odstraníme formu. Zchladlý cheesecake vložíme vychladit do ledničky, nejlépe přes noc.
Dozdobíme ovocem, skvělá varianta je právě kombinace malin, jahod a borůvek, nebo také třeba višně či černé třešně :) Dobrou chuť!
Tip :
- pokud chceme odlehčit, můžeme část sýru Philadelphia nahradit tvarohem/zakysananou smetanou.
- pokud chceme z korpusu i boky, znásobíme množství surovin na korpus
- sušenky můžeme rozdrtit i ručně v sáčku, v mixéru je to však otázka pár vteřin