0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hruškový cheesecake v medovníku

Hruškový cheesecake v medovníku

4.5 / 5. Počet hodnocení: 12
Do hodiny Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12281 kcal
Bílkoviny 1298 g
Sacharidy 839 g
Tuky 391 g
Vláknina 108 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinace dvou nejoblíbenějších dezertů, cheesecaku a medovníku, vás dostane. Doplňte ji aromatickým vínem a máte dokonalý dezert.

Suroviny

Na těsto
máslo 170 g
nebo rostlinný tuk typu Hera
vejce 2 ks
krupicový cukr 200 g
med 2 PL
tmavý
jedlá soda 1 ČL
mouka pšeničná hladká 270 g
00 extra
Na hrušky
hruška 4 ks
oloupané, na kostičky
skořice 1 svitek
hřebíček 2 ks
krupicový cukr 3 PL
víno bílé 100 ml
Na náplň
krémový sýr 500 g
např. Philadelphia
krupicový cukr 170 g
vanilkový extrakt 1 ČL
smetana ke šlehání 280 ml
zakysaná smetana 280 ml
želatina 9 plátků
1 a 1/2 sáčku, 15 g

1 Předehřejte troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Na těsto připravte vodní lázeň. Do kastrolu nalijte vodu a postavte na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky vložte heru a nechte ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepněte vejce a postupně vmíchejte med, cukr, mouku i sodu.

2 Směs v misce šlehejte šlehačem přibližně 10 minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Těsto rozdělte do 2 dortových forem o průměru 23 cm a pečte 12–15 minut dozlatova (pozor: nepřepečte a nevysušte).

Na hrušky přiveďte v kastrůlku k varu koření, cukr a víno a míchejte, až se cukr rozpustí. Přidejte hrušky a vařte další 2 minuty. Nechte vychladnout a pak sceďte.

Na náplň prošlehejte čerstvý smetanový sýr a obě smetany s krupicovým cukrem a vanilkovým extraktem dohladka. Želatinu podle návodu na sáčku namočte do vody a počkejte, až nabobtná. Pak ji vymačkejte a v troše šťávy z hrušek v kastrůlku mírně zahřejte, až se rozpustí. Trochu náplně utřete s rozpuštěnou želatinou. Přidejte ke zbylé náplni a důkladně zašlehejte.

Vychladlé povařené hrušky zamíchejte do krému. Do dortové formy dejte jeden plát těsta, na něj naneste náplň a přiklopte druhým plátem těsta. Dejte aspoň na 4 hodiny do lednice. Náplň by měla ztuhnout. Ztuhlý dort přesuňte na servírovací talíř, opatrně nakrájejte a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Komentáře

Kateřina Wolfová

Neobvyklý a moc dobrý. Cukru dle mého stačí tak půlka.
Jen příprava mi tedy trvala déle (ale to u většiny receptů, takže chyba bude asi umě).

Věra Hotařová

Zatím ještě nemůžu hodnotit chuť, protože jsem právě skončila, ale ta uvedená doba přípravy je teda úplně mimo realitu. Rozhodně nejsem začátečník a ač jsem se snažila připravit si všechny suroviny k ruce, celkový čas až do momentu, když jsem dort dala
chladit, byl tři hodiny. Kde se stala chyba, poradí mi odborníci? Jinak teda věřím, že výsledek bude luxusní.

Martina Zajícová

Myslím, že chyba se nestala u vás, taky bych řekla, že čas přípravy je trochu podhodnocený. Samozřejmě, až budete péct stejný dezert podruhé, budete zase o fous rychlejší, ale myslím, že v tomto případě se čas přípravy pod hodinu úplně stlačit nedá...

Věra Hotařová

Děkuji za odpověď, všem chutnalo, mně připadal ten pečený medový korpus trochu moučný, nevím, jak to přesně pojmenovat, prostě tam byla cítit více mouka. Možná proto, že jsem tu hmotu nešlehala celých deset minut, byla hodně tuhá a těžko se s ní pracovalo. Ale příště si asi vyberu už jiný recept.

Jana Bíbová

Dobrý den,

naše celá rodina byla velmi potěšena dalším úžasným podzimním dezertem. Příprava byla trochu naročnější na čas, ale výsledek luxusní. Také jsem nezávisle na ostatních komentujících přidávala pouze polovinu cukru. Jinak skvělé!! Doporučuji.

Anonym

Myslím, že recept je napsán zbytečně složitě. Těsto na korpus není nutné dělat ve vodní lázni, stačí na sporáku rozpustit máslo (Hera je fuj), do toho vmichat med, aby taky povolil a pak už normálně všechno rozšlehat. Mouku bych dala polohrubou, když je to tuhé, trochu mléka nebo oleje. A proč dva korpusy? Stačí jeden, který pak buď rozříznu nebo ho prostě nechám tak, na něj dám náplň a nahoru hrušky. Co se týče krému - šlehačku a želatinu vynechat, místo toho tam klepnout tak 3 vejce. Takže jenom ušlehám sýr, cukr, vanilku, zakysanku a vejce - otázka 5 minut. Je tam hodně bodů, které se dají zjednodušit.

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit