Cheesecake s jahodovým mramorováním

Cheesecake s jahodovým mramorováním

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5303 kcal
Bílkoviny 132 g
Cukr 636 g
Tuky 237 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jahody jsou nejvíc! Krásná barva, skvělá chuť a úžasná vůně z nich dělají snad to nejlepší ovoce! A jahodový cheesecake? Hotová slast!

Suroviny

sušenky 1.5 hrnku
Lotus či jiné, rozdrcené (cca 150 g)
máslo 3 PL
rozpuštěné + trochu na vymazání formy
krémový sýr 900 g
čerstvý (např. Philadelphia, Buko, Lučina...)
krupicový cukr 250 g
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 4 ks
Na jahody
jahody 400 g
cukr 150 g
100–200 g, podle sladkosti jahod

1 Jahody nakrájejte, promíchejte s cukrem a odložte, aby pustily šťávu. Pak je rozmixujte na pyré (pokud je směs moc řídká, trochu ji svařte).

2 Troubu předehřejte na 175°C a kulatou otvírací formu o průměru 23cm vymažte máslem. Lotusky smíchejte s máslem a zpracujte na soudržnou hmotu. Vsypte je do formy, stejnoměrně rozmístěte po dně a upěchujte (nejlépe to jde paličkou na maso). Pečte 10 minut. Nechte vychladnout.

3 Teplotu v troubě ztlumte na 160°C. Dortovou formu s připraveným základem obalte zvenku alobalem.

4 Sýr dejte do mísy od robotu (máte-li mixér, použijte ‚pádlo‘) a rozmíchejte ho dohladka. Přisypte cukr a vanilkový extrakt, zašlehejte a pak po jednom přidávejte za stálého šlehání vejce.

5 Třetinu sýrové směsi vlijte na připravený sušenkový základ, na ni pomocí lžíce naneste polovinu jahodové směsi a lehce promíchejte, aby vzniklo mramorování. Opatrně vlijte zbylou sýrovou směs. Pomocí lžičky udělejte ze zbylého jahodového pyré navrchu sýrové hmoty puntíky – stačí postupovat od krajů po spirále a dělat jeden za druhým až do středu dortu. Potom párátkem projeďte každým puntíkem – vzniknou vám tak pěkná srdíčka.

6 Formu dejte do pekáče s vysokým okrajem. Vlijte do něj vroucí vodu tak, aby sahala do poloviny formy, a pekáč dejte do trouby. Pečte zhruba 60 minut, náplň musí být pevná a při zatřesení se jen lehce chvět. Vyjměte formu z pekáče a nechte vychladnout – nejlépe 6 hodin, anebo přes noc. Potom vyjměte z formy.

NĚCO NAVÍC
Do náplně lze přidat kůru a šťávu z 1 citronu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit