Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ossobuco po čínsku

Díky morku vypečenému z kostí získáte hustou omáčku s výraznou chutí. Maso se rozplývá na jazyku.

Vydání: 2013/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT2H
Pečení 2:00
Maso Čínská

Ingredience

    • 4 větší nebo 6 menších kusů ossobuca – telecího kolínka s kostí (asi 2,8 kg)
    • 1 lžíce slunečnicového oleje 
    • 2 cibule, nakrájené nadrobno 
    • 50 g zázvoru, oloupaného a nakrájeného na plátky
    • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
    • 1 zarovnaná lžička koření pěti vůní
    • 3 hvězdičky badyánu
    • 1 svitek skořice
    • špetka drcených sušených chilli papriček 
    • 80 g třtinového cukru
    • 6 lžic sójové omáčky
    • 2 lžíce rajského protlaku
    • 300 ml hovězího vývaru
    • dušená rýže k podávání

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 160 °C. V kastrolu vhodném do trouby opékejte na oleji maso po každé straně dočervena. Vyjměte a dejte stranou.

2 V uvolněném kastrolu opékejte asi 5 minut cibuli, zázvor, česnek, koření pěti vůní, badyán, skořici a chilli. Vraťte maso. Přidejte cukr, sójovou omáčku, rajský protlak a vývar. Přiveďte k varu, přiklopte a dejte do trouby.

3 Duste 2 hodiny doměkka. Pokud není omáčka dost hustá, 20 minut před koncem odklopte poklici a zvyšte teplotu na 200 °C. Podávejte s dušenou rýží.

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

Neořezávat. Pokud koupíte maso v podobě, jako je na obrázku, není třeba ho už více čistit; nanejvýš otřít navlhčenou utěrkou, případně zapátrat po úlomcích kosti. Svrchní blanka drží maso pohromadě a během vaření zklihovatí a vypeče se, takže ji při jídle ani neucítíte.

Osmahnout. Telecímu masu sluší pomalé dušení, jen tak se nevysuší. Aby bylo co nejšťavnatější, vždy ho před zalitím tekutinou zprudka osmahněte – maso se pěkně zatáhne.

Vařit i dusit. Oba naše recepty můžete kromě v troubě pomalu dusit přiklopené i na malém plameni na sporáku.

VYPLATÍ SE VĚDĚT

Nejjemnější maso. Telecí maso si zvolna získává oblibu i u nás, ale nabídka je zatím nepravidelná. Doufáme však, že poptávka rozšíří nabídku. Takže jakmile ho uvidíte v obchodě, hned po něm skočte, určitě nebudete litovat. Máme totiž co dělat, abychom dohnali labužnické Italy s jejich průměrnou spotřebou 15 kg telecího masa ročně na osobu…

Dietní volba. Kromě toho, že je ossobuco chuťově výborné maso, je i velmi dietní. Nízký obsah tuku dobře vyrovnává vysoký obsah kolagenu, díky kterému jsou jídla šťavnatá.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ossobuco se šalvějí, česnekem a kapustičkami

Italské ossobuco - základní recept

Přidat komentář