Ossobuco po čínsku

Ossobuco po čínsku

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2576 kcal
Bílkoviny 47 g
Cukr 428 g
Tuky 62 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky morku vypečenému z kostí získáte hustou omáčku s výraznou chutí. Maso se rozplývá na jazyku.

Suroviny

4 ks
ossobuco - telecí kolínka s kostí větší, lze nahradit 6 ks menších, asi 2,8 kg
slunečnicový olej 1 PL
cibule 2 ks
nadrobno
zázvor (čerstvý) 50 g
oloupaný, na plátky
česnek 2
na plátky
koření pěti vůní 1 PL
badyán 3 ks
skořice 1 ks
chilli sušené 1 špetka
drcené
třtinový cukr 80 g
6 PL
sójová omáčka
rajčatový protlak 2 PL
vývar hovězí 300 ml
rýže dušená
k podávání

1 Troubu předehřejte na 160 °C. V kastrolu vhodném do trouby opékejte na oleji maso po každé straně dočervena. Vyjměte a dejte stranou.

2 V uvolněném kastrolu opékejte asi 5 minut cibuli, zázvor, česnek, koření pěti vůní, badyán, skořici a chilli. Vraťte maso. Přidejte cukr, sójovou omáčku, rajský protlak a vývar. Přiveďte k varu, přiklopte a dejte do trouby.

3 Duste 2 hodiny doměkka. Pokud není omáčka dost hustá, 20 minut před koncem odklopte poklici a zvyšte teplotu na 200 °C. Podávejte s dušenou rýží.

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

Neořezávat. Pokud koupíte maso v podobě, jako je na obrázku, není třeba ho už více čistit; nanejvýš otřít navlhčenou utěrkou, případně zapátrat po úlomcích kosti. Svrchní blanka drží maso pohromadě a během vaření zklihovatí a vypeče se, takže ji při jídle ani neucítíte.

Osmahnout. Telecímu masu sluší pomalé dušení, jen tak se nevysuší. Aby bylo co nejšťavnatější, vždy ho před zalitím tekutinou zprudka osmahněte – maso se pěkně zatáhne.

Vařit i dusit. Oba naše recepty můžete kromě v troubě pomalu dusit přiklopené i na malém plameni na sporáku.

VYPLATÍ SE VĚDĚT

Nejjemnější maso. Telecí maso si zvolna získává oblibu i u nás, ale nabídka je zatím nepravidelná. Doufáme však, že poptávka rozšíří nabídku. Takže jakmile ho uvidíte v obchodě, hned po něm skočte, určitě nebudete litovat. Máme totiž co dělat, abychom dohnali labužnické Italy s jejich průměrnou spotřebou 15 kg telecího masa ročně na osobu…

Dietní volba. Kromě toho, že je ossobuco chuťově výborné maso, je i velmi dietní. Nízký obsah tuku dobře vyrovnává vysoký obsah kolagenu, díky kterému jsou jídla šťavnatá.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Obchod Apetit