0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ossobuco po čínsku

Ossobuco po čínsku
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Ossobuco po čínsku

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2576 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 428 g
Tuky 62 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky morku vypečenému z kostí získáte hustou omáčku s výraznou chutí. Maso se rozplývá na jazyku.

Suroviny

4 ks
ossobuco - telecí kolínka s kostí větší, lze nahradit 6 ks menších, asi 2,8 kg
slunečnicový olej 1 PL
cibule 2 ks
nadrobno
zázvor (čerstvý) 50 g
oloupaný, na plátky
česnek 2
na plátky
koření pěti vůní 1 PL
badyán 3 ks
skořice 1 ks
chilli sušené 1 špetka
drcené
třtinový cukr 80 g
6 PL
sójová omáčka
rajčatový protlak 2 PL
vývar hovězí 300 ml
rýže dušená
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. V kastrolu vhodném do trouby opékejte na oleji maso po každé straně dočervena. Vyjměte a dejte stranou.

2

V uvolněném kastrolu opékejte asi 5 minut cibuli, zázvor, česnek, koření pěti vůní, badyán, skořici a chilli. Vraťte maso. Přidejte cukr, sójovou omáčku, rajský protlak a vývar. Přiveďte k varu, přiklopte a dejte do trouby.

3

Duste 2 hodiny doměkka. Pokud není omáčka dost hustá, 20 minut před koncem odklopte poklici a zvyšte teplotu na 200 °C. Podávejte s dušenou rýží.

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

Neořezávat. Pokud koupíte maso v podobě, jako je na obrázku, není třeba ho už více čistit; nanejvýš otřít navlhčenou utěrkou, případně zapátrat po úlomcích kosti. Svrchní blanka drží maso pohromadě a během vaření zklihovatí a vypeče se, takže ji při jídle ani neucítíte.

maso - ossobucco

Osmahnout. Telecímu masu sluší pomalé dušení, jen tak se nevysuší. Aby bylo co nejšťavnatější, vždy ho před zalitím tekutinou zprudka osmahněte – maso se pěkně zatáhne.

Vařit i dusit. Oba naše recepty můžete kromě v troubě pomalu dusit přiklopené i na malém plameni na sporáku.

VYPLATÍ SE VĚDĚT

Nejjemnější maso. Telecí maso si zvolna získává oblibu i u nás, ale nabídka je zatím nepravidelná. Doufáme však, že poptávka rozšíří nabídku. Takže jakmile ho uvidíte v obchodě, hned po něm skočte, určitě nebudete litovat. Máme totiž co dělat, abychom dohnali labužnické Italy s jejich průměrnou spotřebou 15 kg telecího masa ročně na osobu…

Dietní volba. Kromě toho, že je ossobuco chuťově výborné maso, je i velmi dietní. Nízký obsah tuku dobře vyrovnává vysoký obsah kolagenu, díky kterému jsou jídla šťavnatá.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit