0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty z telecího masa

Pravý vídeňský řízek se tradičně připravuje právě z telecího masa. Recept na něj a další speciality připravené z telecího jako vitello tonato nebo telecí ossobuco u nás samozřejmě najdete! Telecí kýta, medailonky nebo líčka jsou jemné a delikátní chuti, které jsou pro slavnostní příležitosti jako stvořené. Pokud hledáte recepty s telecím, jste tu správně!

...

 

Jako telecí se označuje maso z telat, mláďat tura domácího. Jedná se o velmi jemné maso s nízkým podílem tuku a vysokým obsahem bílkovin. Díky tomu je také dobře stravitelné a vhodné při dietních omezeních nebo pro malé děti.  

  • Pro minutkovou úpravu se hodí i telecí kýta nebo ořech, z kterého se tradičně připravují právě proslulé vídeňské řízky.
  • Telecí kýtu můžete i upéct v troubě v celku – nejlepší je s kořenovou zeleninou nebo na víně.
  • Na dušení se hodí telecí plec či krk, z kterého připravíte skvělé ragú nebo rovnou guláš.
  • Italskou telecí specialitou je pak tzv. saltimbocca neboli v doslovném překladu „skočdohubka“. Plátky telecího hřbetu opékané na šalvěji se slaninou a česnekem. Stejným způsobem můžete připravit i telecí líčka
  • Setkat se můžete s označením maso mléčných telat. Tento druh telecího pochází ze zvířat o stáří do deseti týdnů. Jejich maso je lehce nasládlé a křehké s jemně růžovým zbarvením. Tomuto velmi žádanému masu stačí jen rychlá minutková úprava. 

Telecí s tuňákem, křenem i parmazánem 

Na telecí můžete jít v kuchyni dvěma cestami.

  • Jemnou chuť se nesnažit nijak potlačit a sladit ji s čerstvými bylinkami, máslem, citrónem či česnekem.
  • Nebo telecí chuťově „nakopnout“ rajčaty, houbami, křenem, slaninou, parmazánem či vínem. Chuťově zajímavá je další italská specialita tzv. vitello tonnato neboli telecí carpaccio s tuňákovou omáčkou obvykle podávané jako předkrm.

Ossobuco, maso s kostí uprostřed  

Tím však výčet receptů s telecím zdaleka nekončí. Italské menu je třeba ještě doplnit o tzv. ossobuco milanese, telecí kolínko připravované v okolí Milána. V překladu znamená „ossobuco“ něco ve smyslu „kosti s dírou“. Plátek masa na tento pokrm je totiž uříznutý příčně přes kost, která je jeho součástí.

  • Oblibě se těší i telecí vnitřnosti hlavně pak telecí játra, ledvinky, srdce, telecí mozeček i brzlík, dlouho opomíjená surovina, který se v poslední době znovu dostává na výsluní a podává v těch nejluxusnějších restauracích. 

Celý popis

Obchod Apetit