0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty z telecího masa

Pravý vídeňský řízek se tradičně připravuje právě z telecího masa. Recept na něj a další speciality připravené z telecího jako vitello tonato nebo telecí ossobuco u nás samozřejmě najdete! Telecí kýta, medailonky nebo líčka jsou jemné a delikátní chuti, které jsou pro slavnostní příležitosti jako stvořené. Pokud hledáte recepty s telecím, jste tu správně!

...

 

Jako telecí se označuje maso z telat, mláďat tura domácího. Jedná se o velmi jemné maso s nízkým podílem tuku a vysokým obsahem bílkovin. Díky tomu je také dobře stravitelné a vhodné při dietních omezeních nebo pro malé děti.  

  • Pro minutkovou úpravu se hodí i telecí kýta nebo ořech, z kterého se tradičně připravují právě proslulé vídeňské řízky.
  • Telecí kýtu můžete i upéct v troubě v celku – nejlepší je s kořenovou zeleninou nebo na víně.
  • Na dušení se hodí telecí plec či krk, z kterého připravíte skvělé ragú nebo rovnou guláš.
  • Italskou telecí specialitou je pak tzv. saltimbocca neboli v doslovném překladu „skočdohubka“. Plátky telecího hřbetu opékané na šalvěji se slaninou a česnekem. Stejným způsobem můžete připravit i telecí líčka
  • Setkat se můžete s označením maso mléčných telat. Tento druh telecího pochází ze zvířat o stáří do deseti týdnů. Jejich maso je lehce nasládlé a křehké s jemně růžovým zbarvením. Tomuto velmi žádanému masu stačí jen rychlá minutková úprava. 

Telecí s tuňákem, křenem i parmazánem 

Na telecí můžete jít v kuchyni dvěma cestami.

  • Jemnou chuť se nesnažit nijak potlačit a sladit ji s čerstvými bylinkami, máslem, citrónem či česnekem.
  • Nebo telecí chuťově „nakopnout“ rajčaty, houbami, křenem, slaninou, parmazánem či vínem. Chuťově zajímavá je další italská specialita tzv. vitello tonnato neboli telecí carpaccio s tuňákovou omáčkou obvykle podávané jako předkrm.

Ossobuco, maso s kostí uprostřed  

Tím však výčet receptů s telecím zdaleka nekončí. Italské menu je třeba ještě doplnit o tzv. ossobuco milanese, telecí kolínko připravované v okolí Milána. V překladu znamená „ossobuco“ něco ve smyslu „kosti s dírou“. Plátek masa na tento pokrm je totiž uříznutý příčně přes kost, která je jeho součástí.

  • Oblibě se těší i telecí vnitřnosti hlavně pak telecí játra, ledvinky, srdce, telecí mozeček i brzlík, dlouho opomíjená surovina, který se v poslední době znovu dostává na výsluní a podává v těch nejluxusnějších restauracích. 

Celý popis

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč