Recepty z telecího masa
Pravý vídeňský řízek se tradičně připravuje právě z telecího masa. Recept na něj a další speciality připravené z telecího jako vitello tonato nebo telecí ossobuco u nás samozřejmě najdete! Telecí kýta, medailonky nebo líčka jsou jemné a delikátní chuti, které jsou pro slavnostní příležitosti jako stvořené. Pokud hledáte recepty s telecím, jste tu správně!
...
Jako telecí se označuje maso z telat, mláďat tura domácího. Jedná se o velmi jemné maso s nízkým podílem tuku a vysokým obsahem bílkovin. Díky tomu je také dobře stravitelné a vhodné při dietních omezeních nebo pro malé děti.
- Pro minutkovou úpravu se hodí i telecí kýta nebo ořech, z kterého se tradičně připravují právě proslulé vídeňské řízky.
- Telecí kýtu můžete i upéct v troubě v celku – nejlepší je s kořenovou zeleninou nebo na víně.
- Na dušení se hodí telecí plec či krk, z kterého připravíte skvělé ragú nebo rovnou guláš.
- Italskou telecí specialitou je pak tzv. saltimbocca neboli v doslovném překladu „skočdohubka“. Plátky telecího hřbetu opékané na šalvěji se slaninou a česnekem. Stejným způsobem můžete připravit i telecí líčka.
- Setkat se můžete s označením maso mléčných telat. Tento druh telecího pochází ze zvířat o stáří do deseti týdnů. Jejich maso je lehce nasládlé a křehké s jemně růžovým zbarvením. Tomuto velmi žádanému masu stačí jen rychlá minutková úprava.
Telecí s tuňákem, křenem i parmazánem
Na telecí můžete jít v kuchyni dvěma cestami.
- Jemnou chuť se nesnažit nijak potlačit a sladit ji s čerstvými bylinkami, máslem, citrónem či česnekem.
- Nebo telecí chuťově „nakopnout“ rajčaty, houbami, křenem, slaninou, parmazánem či vínem. Chuťově zajímavá je další italská specialita tzv. vitello tonnato neboli telecí carpaccio s tuňákovou omáčkou obvykle podávané jako předkrm.
Ossobuco, maso s kostí uprostřed
Tím však výčet receptů s telecím zdaleka nekončí. Italské menu je třeba ještě doplnit o tzv. ossobuco milanese, telecí kolínko připravované v okolí Milána. V překladu znamená „ossobuco“ něco ve smyslu „kosti s dírou“. Plátek masa na tento pokrm je totiž uříznutý příčně přes kost, která je jeho součástí.
- Oblibě se těší i telecí vnitřnosti hlavně pak telecí játra, ledvinky, srdce, telecí mozeček i brzlík, dlouho opomíjená surovina, který se v poslední době znovu dostává na výsluní a podává v těch nejluxusnějších restauracích.
Celý popis