0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ossobuco se šalvějí, česnekem a kapustičkami

Ossobuco se šalvějí, česnekem a kapustičkami
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Ossobuco se šalvějí, česnekem a kapustičkami

3.3 / 5. Počet hodnocení: 11
Do 20 minut

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2813 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 328 g
Tuky 94 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Celé palice česneku se nebojte, dlouhou pomalou přípravou se rozpeče do jemné vůně i chuti.

Suroviny

olivový olej 50 ml
6 ks
ossobuco - telecí kolínka s kostí asi 2,8 kg
anglická slanina 80 g
na nudličky
cibule 3 ks
na plátky
česnek 1
oddělené stroužky
šalvěj 1 snítka
bobkový list 3 ks
čerstvé
víno bílé 350 ml
vývar kuřecí 650 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
růžičková kapusta 400 g
bramborová kaše
lze nahradit rýží, k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 150°C. V kastrolu vhodném do trouby zprudka opečte na rozehřátém oleji maso po obou stranách dočervena (4–6 minut), potom vyjměte a dejte stranou. Pak opečte slaninu a také dejte stranou.

2

Ztlumte plamen a do uvolněného kastrolu vložte cibuli, česnek, šalvěj a bobkový list. Opékejte 7–8 minut dorůžova. Zalijte vínem a vývarem, vraťte zpět maso a slaninu a přiveďte k varu. Osolte, opepřete, přiklopte a pečte 2 a 1/2 až 2 a 3/4 hodiny, až je maso měkké a začne odpadávat od kostí.

3

Na posledních 15 minut zvyšte teplotu na 200°C, odklopte a přidejte kapustu.

4

Podávejte s bramborovou kaší nebo dušenou rýží.

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

Neořezávat. Pokud koupíte maso v podobě, jako je na obrázku, není třeba ho už více čistit; nanejvýš otřít navlhčenou utěrkou, případně zapátrat po úlomcích kosti. Svrchní blanka drží maso pohromadě a během vaření zklihovatí a vypeče se, takže ji při jídle ani neucítíte.

maso - ossobucco

Osmahnout. Telecímu masu sluší pomalé dušení, jen tak se nevysuší. Aby bylo co nejšťavnatější, vždy ho před zalitím tekutinou zprudka osmahněte – maso se pěkně zatáhne.

Vařit i dusit. Oba naše recepty můžete kromě v troubě pomalu dusit přiklopené i na malém plameni na sporáku.

VYPLATÍ SE VĚDĚT

Nejjemnější maso. Telecí maso si zvolna získává oblibu i u nás, ale nabídka je zatím nepravidelná. Doufáme však, že poptávka rozšíří nabídku. Takže jakmile ho uvidíte v obchodě, hned po něm skočte, určitě nebudete litovat. Máme totiž co dělat, abychom dohnali labužnické Italy s jejich průměrnou spotřebou 15 kg telecího masa ročně na osobu…

Dietní volba. Kromě toho, že je ossobuco chuťově výborné maso, je i velmi dietní. Nízký obsah tuku dobře vyrovnává vysoký obsah kolagenu, díky kterému jsou jídla šťavnatá.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit