Celé palice česneku se nebojte, dlouhou pomalou přípravou se rozpeče do jemné vůně i chuti.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 150°C. V kastrolu vhodném do trouby zprudka opečte na rozehřátém oleji maso po obou stranách dočervena (4–6 minut), potom vyjměte a dejte stranou. Pak opečte slaninu a také dejte stranou.
Ztlumte plamen a do uvolněného kastrolu vložte cibuli, česnek, šalvěj a bobkový list. Opékejte 7–8 minut dorůžova. Zalijte vínem a vývarem, vraťte zpět maso a slaninu a přiveďte k varu. Osolte, opepřete, přiklopte a pečte 2 a 1/2 až 2 a 3/4 hodiny, až je maso měkké a začne odpadávat od kostí.
Na posledních 15 minut zvyšte teplotu na 200°C, odklopte a přidejte kapustu.
Podávejte s bramborovou kaší nebo dušenou rýží.
PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK
Neořezávat. Pokud koupíte maso v podobě, jako je na obrázku, není třeba ho už více čistit; nanejvýš otřít navlhčenou utěrkou, případně zapátrat po úlomcích kosti. Svrchní blanka drží maso pohromadě a během vaření zklihovatí a vypeče se, takže ji při jídle ani neucítíte.
Osmahnout. Telecímu masu sluší pomalé dušení, jen tak se nevysuší. Aby bylo co nejšťavnatější, vždy ho před zalitím tekutinou zprudka osmahněte – maso se pěkně zatáhne.
Vařit i dusit. Oba naše recepty můžete kromě v troubě pomalu dusit přiklopené i na malém plameni na sporáku.
VYPLATÍ SE VĚDĚT
Nejjemnější maso. Telecí maso si zvolna získává oblibu i u nás, ale nabídka je zatím nepravidelná. Doufáme však, že poptávka rozšíří nabídku. Takže jakmile ho uvidíte v obchodě, hned po něm skočte, určitě nebudete litovat. Máme totiž co dělat, abychom dohnali labužnické Italy s jejich průměrnou spotřebou 15 kg telecího masa ročně na osobu…
Dietní volba. Kromě toho, že je ossobuco chuťově výborné maso, je i velmi dietní. Nízký obsah tuku dobře vyrovnává vysoký obsah kolagenu, díky kterému jsou jídla šťavnatá.