Nová registrace Zapomenuté heslo

Snadné
< 20 min
5,0 (5x)
26. 2. 2020
Vepřové ossobuco s pomerančovou gremolatou a mrkvovým pyré
Apetit
Vepřové ossobuco s pomerančovou gremolatou a mrkvovým pyré
Apetit


Snadné
< 20 min
5,0 (5x)

Telecí ossobuco, tedy plátek z kolene přeseknutého i s kostí uvnitř, používané v italské kuchyni, jsme nahradili stejným kouskem vepřového masa. Výsledek je skvost a za třetinovou cenu!


Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Pro 4–6 osob

Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Pro 4–6 osob

Na gremolatu

Na mrkvové pyré

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu

Chybí vám suroviny?

Další recepty níže

Nutriční hodnoty

Na recept

  • Energie 3398 kcal
  • Bílkoviny 194 g
  • Sacharidy 163 g
  • Tuky 209 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2019/3

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:

Hodnocení

5,0/5

Hodnocení receptu

5,0/5
(5 hlasů)
5
4
3
2
1

Sdílet

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2019/3

Dny se prodlužují, světla přibývá a jako první posel jara se hlásí březnový Apetit. Svěží závan vzduchu z teplých krajin do něj vnesly lehké a nápadité asijské pokrmy, za nimiž nemusíte letět do vzdálených zemí. Nečekaná spojení chutí a vůní zažily redaktorky Apetitu v kuchyni čerstvě otevřeného bistra TamarindTree, kde jim šéfkuchař Ladislav Dvořák nejen uvařil skvělá jídla, ale hlavně se podělil o své nejlepší recepty, které jsou díky tomu na stránkách časopisu k dispozici i vám, čtenářům. Protože panuje sezona exotického ovoce, napadlo nás vyzkoušet, jak se bude vyjímat v dezertech. Mandarinková bábovka, krémový banánový koláč, cheesecake řezy s mučenkou, mangovo-broskový páj i sorbet z kiwi vyvolaly v redakci vlnu nadšení. Jestli vás chutě dálek nelákají a sychravé předjaří vás nutí zachumlat se za kamny, nadchnou vás recepty, které připravila šéfredaktorka Lucka – sytý bramborovo-pórkový krém, salát z pečené kořenové zeleniny, vepřové ossobuco a ultračokoládový koláč vnesou do vašeho domova hřejivou náladu, i kdyby se vrátily třeskuté mrazy. Apetit, napsáno s chutí.

Související články

Maso a pomeranče? Chutná i zdraví prospěšná kombinace

Maso a pomeranče pro lepší trávení

Pomeranče jsou důležitým zdrojem vitaminu C, mají tak rozhodně pozitivní vliv na náš organismus. Jak je zařadit do jídelníčku? To není nic těžkého, protože pomeranče mají v kuchyni široké využití. Jsou výborné jen tak, ve svěžím salátu, v podobě čerstvě vymačkané šťávy, ale skvěle také doplní chuť masa. Kromě vynikající chuti má kombinace masa a pomeranče ještě jeden pozitivní efekt – pomáhá s trávením. Různé druhy potravin totiž vyžadují různé druhy trávicích enzymů, aby je žaludek dokázal správně strávit. Bílkoviny obsažené v masu vyžadují kyselé pH, což přítomnost kyselých pomerančů v žaludku zajistí. O důvod více číst dál a inspirovat se nějakým tím masovo-pomerančovým receptem.

[[nid:5986]]

Jak zkombinovat maso a pomeranče?

Maso můžete na pomerančích péct, nebo pomeranči ochutit omáčku, kterou budete k masu podávat. Maso můžete také posypat nasekanou či kandovanou pomerančovou kůrou. Možností je spousta. K jakému druhu masa se pomeranče nejvíce hodí?

Pomeranče skvěle doplní chuť jemného drůbežího masa. Zcela jednoduchým, rychlým, ale výborným pokrmem jsou opečená kuřecí prsa přelitá omáčkou z vývaru a pomerančové zavařeniny. Tuhle minutku zvládnete i v hektickém dni. Trochu asijských chutí získáte s naším receptem na kuřecí nudličky s pomerančem po asijsku. Kombinace pomerančové šťávy, medu, zázvoru a sójové omáčky je prostě dokonalá a pokrmu dodá ten správný říz. Kromě kuřete můžete pomeranče použít také do receptů s kachním masem. Doslova nabitý pomeranči je náš recept na kachnu přelitou omáčkou z pomerančové šťávy, pomerančové zavařeniny a čerstvých plátků z pomerančů. Prostě pomerančové nebe. Trochu netradiční a velmi zajímavou kombinaci chutí pak nabídne kachna v doplněná omáčkou z vývaru, medu, skořice, koriandru, rozmarýnu, pomerančů a oliv. To je přehlídka chutí, že?

Pomeranče si dobře rozumí také s masem vepřovým. Chcete-li svou rodinu při nedělním obědu překvapit nějakým speciálním pokrmem, vsaďte na vepřovou pečínku v mléce na pomerančích, skořici a bobkovém listu. Všichni se budou olizovat a vůně linoucí se z trouby vám navíc příjemně provoní byt. Pokud se nechcete v kuchyni zdržet příliš dlouho, zvolte něco rychlejšíhoVepřové kotlety s dijonskou hořčicí zapečené s pomeranči budete mít hotové raz dva.

Nakonec se pomeranče skvěle hodí k rybímu masu. Chutný a dietní pokrm vám zajistí recept na pstruha vařeného v páře společně s pomerančem a tymiánem. Kdo má raději exotické chutě, tomu doporučujeme kombinaci sladkovodní ryby a exotické omáčky z harissy, pomerančové kůry, pomerančové šťávy a olivového oleje. S pomerančem si rozumí i mořské ryby jako je třeba čerstvý losos.

Tip: Pokud se chystáte při vaření používat pomerančovou kůru, používejte kůru z chemicky neošetřených pomerančů v bio kvalitě.