Vepřové ossobuco s pomerančovou gremolatou a mrkvovým pyré

Vepřové ossobuco s pomerančovou gremolatou a mrkvovým pyré

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1753 kcal
Bílkoviny 19 g
Cukr 145 g
Tuky 98 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Telecí ossobuco, tedy plátek z kolene přeseknutého i s kostí uvnitř, používané v italské kuchyni, jsme nahradili stejným kouskem vepřového masa. Výsledek je skvost a za třetinovou cenu!

Suroviny

6 plátek
vepřové ossobuco
sůl
pepř mletý
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká
na obal masa
máslo 50 g
olivový olej 1 PL
mrkev 1 ks
velká, na kostičky
cibule 1 ks
nadrobno
tymián snítka
čerstvý
víno bílé 250 ml
vývar kuřecí 250 ml
pomeranč 0.5 ks
šťáva
Na gremolatu
pomeranč 1 ks
kůra
česnek 3 stroužek
petrželka svazek
malý
Na mrkvové pyré
mrkev 3 ks
velká, oloupaná, na kostky
brambory 4 ks
velké, oloupané, na kostky
60 ml
plnotučné mléko ohřáté
máslo 50 g
sůl

Plátky vepřového masa z obou stran osolte, opepřete a obalte v mouce. V silnostěnném hrnci rozpalte na středním ohni máslo s olivovým olejem a opečte na něm maso z obou stran dozlatova. Maso vyjměte a do uvolněného hrnce vsypte mrkev a cibuli, osolte a opékejte do lehce zlatavé barvy. Vraťte maso, přidejte snítky tymiánu, vše zalijte bílým vínem, nechte chvíli provařit, aby se odpařil alkohol, a přilijte vývar. Přiklopte pokličkou a 1 a 1/2 hodiny duste doměkka.

2 Mezitím udělejte gremolatu. Všechny uvedené suroviny společně nasekejte nadrobno. Gremolatou posypte každý kousek masa a nechte ještě 5 minut podusit. Omáčku úplně na konci dochuťte pomerančovou šťávou a podle chuti dosolte.

3 Mezitím mrkev a brambory na pyré dejte do rendlíku se studenou osolenou vodou, přiveďte k varu a vařte cca 20 minut doměkka. Pak slijte, přilijte mléko, rozšťouchejte mačkadlem na brambory, osolte, vmíchejte máslo a ušlehejte dohladka. Podávejte k masu a přelité šťávou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit