Tradiční italská pochoutka – v překladu ‚kost s dírou‘- se připravuje z telecí kližky s morkovou kostí. Má lahodnou chuť a skvěle se hodí k mražení.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 ºC.
Rozehřejte olivový olej ve velkém pekáči a na středním plameni opékejte cibuli a česnek 8–10 minut dozlatova.
Vyjměte a dejte stranou.
Telecí poprašte moukou, přebytečnou oklepněte a ve zbylém oleji zprudka opékejte 3–4 minuty dohněda.
Vraťte do hrnce česnek a cibuli, zalijte vínem a vařte asi 2 minuty.
Přidejte vývar, rajčata, bobkové listy, cukr, sůl a promícheje.
Zakryjte a nechte dusit v troubě asi dvě hodiny doměkka, jednou obraťte. Podle potřeby podlévejte.
NĚCO NAVÍC:
Ossobuco můžete ještě vylepšit, když v polovině opékání cibule s česnekem přidáte 2 mrkve a 2 řapíky celeru nakrájené na plátky. Spolu s vývarem pak můžete přidat 3 proužky citronové kůry a špetku tymiánu. Pokrm lze podávat ihned, s křupavým bílým pečivem nebo se inspirujte Italy – dejte si ho s milánským rizotem.