Ossobuco, tradiční italská specialita, jejíž název v překladu znamená ‚kost s dírou‘, se obvykle připravuje z telecí kližky s morkovou kostí. Telecí ossobuco má nadmíru jemnou a lahodnou chuť. Často bývá doplněno rizotem po milánsku (risotto alla milanese) nebo gremolatou.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 ºC.
Olivový olej rozehřejte ve velkém pekáči. Přidejte cibuli s česnekem a opékejte na středním ohni 8-10 minut dozlatova.
Vyjměte děrovanou lžící a dejte stranou.
Maso poprašte moukou, přebytek oklepněte. Zprudka opečte ve zbylém oleji 3–4 minuty dohněda.
Vraťte do pekáče česnek a cibuli. Zalijte vínem a 2 minuty povařte.
Přilijte vývar a krájená rajčata z konzervy. Přidejte bobkové listy, cukr, sůl a promíchejte.
Zakryjte poklicí a vložte do trouby. Nechte dusit asi 2 hodiny doměkka. V průběhu dušení maso jednou obraťte. Podle potřeby podlévejte vodou nebo vývarem.
NĚCO NAVÍC
Ossobuco můžete ještě vylepšit, když k cibuli s česnekem přidáte 2 mrkve a 2 řapíky celeru nakrájené na plátky. Spolu s vývarem pak můžete přidat 3 proužky citronové kůry a špetku tymiánu. Pokrm lze podávat ihned, s křupavým bílým pečivem nebo se inspirujte Italy – dejte si ho s milánským rizotem.