Italské ossobuco - základní recept

Italské ossobuco - základní recept

3.5 / 5. Počet hodnocení: 95
Více než hodinu Snadné Na 12 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8319 kcal
Bílkoviny 409 g
Sacharidy 473 g
Tuky 504 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční italská pochoutka – v překladu ‚kost s dírou‘- se připravuje z telecí kližky s morkovou kostí. Má lahodnou chuť a skvěle se hodí k mražení.

Suroviny

olivový olej 90 ml
cibule červená 3 ks
na tenké plátky
česnek 6 stroužků
přepůlený
telecí ossobucco 12 plátků
po 200 g
mouka pšeničná hladká
na poprášení
víno červené 375 ml
suché
vývar 750 ml
lze nahradit vodou - až polovinu
rajčata 3
3 x 400 g, krájená
bobkový list 5 ks
krystalový cukr 1 PL
sůl mořská

1 Troubu předehřejte na 180 ºC. Rozehřejte olivový olej ve velkém pekáči a na středním plameni opékejte cibuli a česnek 8–10 minut dozlatova. Vyjměte a dejte stranou. Telecí poprašte moukou, přebytečnou oklepněte a ve zbylém oleji zprudka opékejte 3–4 minuty dohněda. Vraťte do hrnce česnek a cibuli, zalijte vínem a vařte asi 2 minuty.

2 Přidejte vývar, rajčata, bobkové listy, cukr, sůl a promícheje. Zakryjte a nechte dusit v troubě asi dvě hodiny doměkka, jednou obraťte. Podle potřeby podlévejte.

NĚCO NAVÍC:

Ossobuco můžete ještě vylepšit, když v polovině opékání cibule s česnekem přidáte 2 mrkve a 2 řapíky celeru nakrájené na plátky. Spolu s vývarem pak můžete přidat 3 proužky citronové kůry a špetku tymiánu. Pokrm lze podávat ihned, s křupavým bílým pečivem nebo se inspirujte Italy – dejte si ho s milánským rizotem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/3

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit