0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Italské ossobuco - základní recept

Italské ossobuco - základní recept

4.2 / 5. Počet hodnocení: 101
Více než hodinu Snadné Na 12 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8319 kcal
Bílkoviny 409 g
Sacharidy 473 g
Tuky 504 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční italská pochoutka – v překladu ‚kost s dírou‘- se připravuje z telecí kližky s morkovou kostí. Má lahodnou chuť a skvěle se hodí k mražení.

Suroviny

olivový olej 90 ml
cibule červená 3 ks
na tenké plátky
česnek 6 stroužků
přepůlený
telecí ossobucco 12 plátků
po 200 g
mouka pšeničná hladká
na poprášení
víno červené 375 ml
suché
vývar 750 ml
lze nahradit vodou - až polovinu
rajče 3
3 x 400 g, krájená
bobkový list 5 ks
krystalový cukr 1 PL
sůl mořská

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 ºC.

2

Rozehřejte olivový olej ve velkém pekáči a na středním plameni opékejte cibuli a česnek 8–10 minut dozlatova.

3

Vyjměte a dejte stranou.

4

Telecí poprašte moukou, přebytečnou oklepněte a ve zbylém oleji zprudka opékejte 3–4 minuty dohněda.

5

Vraťte do hrnce česnek a cibuli, zalijte vínem a vařte asi 2 minuty.

6

Přidejte vývar, rajčata, bobkové listy, cukr, sůl a promícheje.

7

Zakryjte a nechte dusit v troubě asi dvě hodiny doměkka, jednou obraťte. Podle potřeby podlévejte.

NĚCO NAVÍC:
Ossobuco můžete ještě vylepšit, když v polovině opékání cibule s česnekem přidáte 2 mrkve a 2 řapíky celeru nakrájené na plátky. Spolu s vývarem pak můžete přidat 3 proužky citronové kůry a špetku tymiánu. Pokrm lze podávat ihned, s křupavým bílým pečivem nebo se inspirujte Italy – dejte si ho s milánským rizotem.

Související články

Neodolatelná děravá kost ossobuco
  • Tipy a triky

Neodolatelná děravá kost ossobuco

Doléhají na vás chladné dny a máte chuť se něčím zahřát a zároveň si pochutnat? Nechte se inspirovat milánskou kuchyní a uvařte si ossobuco. O Italech je přeci známo, že ženám a jídlu rozumí nejvíc. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/3

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit