Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Italské ossobuco - základní recept

Italské ossobuco - základní recept
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Italské ossobuco - základní recept

4.2/5 Počet hodnocení: 129
Více než hodinu Snadné Na 12 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9482 kcal
Bílkoviny 454 g
Sacharidy 669 g
Tuky 522 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ossobuco, tradiční italská specialita, jejíž název v překladu znamená ‚kost s dírou‘, se obvykle připravuje z telecí kližky s morkovou kostí. Telecí ossobuco má nadmíru jemnou a lahodnou chuť. Často bývá doplněno rizotem po milánsku (risotto alla milanese) nebo gremolatou. 

Suroviny

olivový olej 90 ml
nakrájené na tenké plátky
česnek 6 stroužků
přepůlených
po 200 g, telecí kližka s morkovou kostí čili koleno
suché
vývar hovězí 750 ml
až polovinu lze nahradit vodou + navíc na podlití
sůl mořská

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 ºC.

2

Rozehřejte olivový olej ve velkém pekáči a na středním ohni opékejte cibuli a česnek 8–10 minut dozlatova.

3

Vyjměte děrovanou lžící a dejte stranou.

4

Telecí poprašte moukou, přebytečnou oklepněte a ve zbylém oleji zprudka opékejte 3–4 minuty dohněda.

5

Vraťte do pekáče česnek a cibuli, zalijte vínem a vařte asi 2 minuty.

6

Přidejte vývar, krájená rajčata z konzervy, bobkové listy, cukr, sůl podle chuti a promíchejte.

7

Zakryjte poklicí, vložte do trouby a nechte dusit asi 2 hodiny doměkka, v průběhu dušení maso jednou obraťte. Podle potřeby podlévejte vodou nebo vývarem.

NĚCO NAVÍC
Ossobuco můžete ještě vylepšit, když v polovině opékání cibule s česnekem přidáte 2 mrkve a 2 řapíky celeru nakrájené na plátky. Spolu s vývarem pak můžete přidat 3 proužky citronové kůry a špetku tymiánu. Pokrm lze podávat ihned, s křupavým bílým pečivem nebo se inspirujte Italy – dejte si ho s milánským rizotem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/3

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč