Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Italské ossobuco - základní recept
Italské ossobuco - základní recept
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Italské ossobuco - základní recept

4.2/5 Počet hodnocení: 134
Více než hodinu Snadné Na 12 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9482 kcal
Bílkoviny 454 g
Sacharidy 669 g
Tuky 522 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ossobuco, tradiční italská specialita, jejíž název v překladu znamená ‚kost s dírou‘, se obvykle připravuje z telecí kližky s morkovou kostí. Telecí ossobuco má nadmíru jemnou a lahodnou chuť. Často bývá doplněno rizotem po milánsku (risotto alla milanese) nebo gremolatou. 

Související recepty

Suroviny

olivový olej 90 ml
nakrájená na tenké plátky
česnek 6 stroužků
rozpůlených
po 200 g, telecí kližka s morkovou kostí (koleno)
suché
vývar hovězí 750 ml
sůl mořská 1 ČL

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 ºC.

2

Olivový olej rozehřejte ve velkém pekáči. Přidejte cibuli s česnekem a opékejte na středním ohni 8-10 minut dozlatova.

3

Vyjměte děrovanou lžící a dejte stranou.

4

Maso poprašte moukou, přebytek oklepněte. Zprudka opečte ve zbylém oleji 3–4 minuty dohněda.

5

Vraťte do pekáče česnek a cibuli. Zalijte vínem a 2 minuty povařte.

6

Přilijte vývar a krájená rajčata z konzervy. Přidejte bobkové listy, cukr, sůl a promíchejte.

7

Zakryjte poklicí a vložte do trouby. Nechte dusit asi 2 hodiny doměkka. V průběhu dušení maso jednou obraťte. Podle potřeby podlévejte vodou nebo vývarem.

NĚCO NAVÍC
Ossobuco můžete ještě vylepšit, když k cibuli s česnekem přidáte 2 mrkve a 2 řapíky celeru nakrájené na plátky. Spolu s vývarem pak můžete přidat 3 proužky citronové kůry a špetku tymiánu. Pokrm lze podávat ihned, s křupavým bílým pečivem nebo se inspirujte Italy – dejte si ho s milánským rizotem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/3

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...