Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Italské ossobuco - základní recept
Italské ossobuco - základní recept
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Italské ossobuco - základní recept

4.2/5 Počet hodnocení: 132
Více než hodinu Snadné Na 12 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9482 kcal
Bílkoviny 454 g
Sacharidy 669 g
Tuky 522 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ossobuco, tradiční italská specialita, jejíž název v překladu znamená ‚kost s dírou‘, se obvykle připravuje z telecí kližky s morkovou kostí. Telecí ossobuco má nadmíru jemnou a lahodnou chuť. Často bývá doplněno rizotem po milánsku (risotto alla milanese) nebo gremolatou. 

Suroviny

olivový olej 90 ml
nakrájené na tenké plátky
česnek 6 stroužků
přepůlených
po 200 g, telecí kližka s morkovou kostí čili koleno
suché
vývar hovězí 750 ml
až polovinu lze nahradit vodou + navíc na podlití
sůl mořská

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 ºC.

2

Rozehřejte olivový olej ve velkém pekáči a na středním ohni opékejte cibuli a česnek 8–10 minut dozlatova.

3

Vyjměte děrovanou lžící a dejte stranou.

4

Telecí poprašte moukou, přebytečnou oklepněte a ve zbylém oleji zprudka opékejte 3–4 minuty dohněda.

5

Vraťte do pekáče česnek a cibuli, zalijte vínem a vařte asi 2 minuty.

6

Přidejte vývar, krájená rajčata z konzervy, bobkové listy, cukr, sůl podle chuti a promíchejte.

7

Zakryjte poklicí, vložte do trouby a nechte dusit asi 2 hodiny doměkka, v průběhu dušení maso jednou obraťte. Podle potřeby podlévejte vodou nebo vývarem.

NĚCO NAVÍC
Ossobuco můžete ještě vylepšit, když v polovině opékání cibule s česnekem přidáte 2 mrkve a 2 řapíky celeru nakrájené na plátky. Spolu s vývarem pak můžete přidat 3 proužky citronové kůry a špetku tymiánu. Pokrm lze podávat ihned, s křupavým bílým pečivem nebo se inspirujte Italy – dejte si ho s milánským rizotem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/3

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...