
Ožehnuté mrkve s vlašskými ořechy a pomerančem
Mrkev a vlašské ořechy, jak je ještě neznáte!
Ingredience
- 6 menších mrkví s natí, omytých
- olivový olej
- 2 stroužky česneku, neoloupané
- 1 snítka rozmarýnu, lístky odrhnuté
- sůl a čerstvě mletý pepř
- filátka ze 2–3 menších pomerančů (viz Něco navíc)
- 1 nakládaný vlašský ořech (viz Něco navíc), nakrájený na 1/2 cm silná kolečka
- 4 jádra vlašských ořechů, opražená
- snítka majoránky či oregana, lístky odrhnuté
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200 °C. Mrkvím seřízněte nať, ponechte přitom asi 5cm konce. Rozložte je na plech, pokapejte olivovým olejem a přidejte česnek a rozmarýnové lístky. Osolte a opepřete.
2 Vložte do trouby na nejméně 30 minut, aby mrkve zhnědly dotmava, ale nespálily se. Nať bude také ožehnutá. Pokud mrkve tmavnou příliš rychle, zmírněte troubu na 180 °C, aby se ještě propekly, ale už tolik netmavly. Cílem je, aby byly zvenčí hnědé a uvnitř měkké. Až budou hotové, vyjměte je, podélně rozpulte a naaranžujte na servírovací talíř. Posypte pomerančovými filátky a nakládaným ořechem. Navrch rozdrobte opražené ořechy a ozdobte bylinkovými lístky.
NĚCO NAVÍC
- Na filátka z pomeranče či jiného citrusového plodu odřízněte ostrým nožem slupku až na dužinu. Pak z něj vykrájejte jednotlivé dílky bez blanek – filátka.
- Nakládané ořechy nabízí například Chuť Moravy (www.chutmoravy.cz) pod názvem Svatojánské ořechy.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář