Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ožehnuté mrkve s vlašskými ořechy a pomerančem

Mrkev a vlašské ořechy, jak je ještě neznáte!

Vydání: 2020/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT30M
Pečení 0:30
Zelenina

Ingredience

    • 6 menších mrkví s natí, omytých
    • olivový olej
    • 2 stroužky česneku, neoloupané
    • 1 snítka rozmarýnu, lístky odrhnuté
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • filátka ze 2–3 menších pomerančů (viz Něco navíc)
    • 1 nakládaný vlašský ořech (viz Něco navíc), nakrájený na 1/2 cm silná kolečka
    • 4 jádra vlašských ořechů, opražená
    • snítka majoránky či oregana, lístky odrhnuté

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Mrkvím seřízněte nať, ponechte přitom asi 5cm konce. Rozložte je na plech, pokapejte olivovým olejem a přidejte česnek a rozmarýnové lístky. Osolte a opepřete.

2 Vložte do trouby na nejméně 30 minut, aby mrkve zhnědly dotmava, ale nespálily se. Nať bude také ožehnutá. Pokud mrkve tmavnou příliš rychle, zmírněte troubu na 180 °C, aby se ještě propekly, ale už tolik netmavly. Cílem je, aby byly zvenčí hnědé a uvnitř měkké. Až budou hotové, vyjměte je, podélně rozpulte a naaranžujte na servírovací talíř. Posypte pomerančovými filátky a nakládaným ořechem. Navrch rozdrobte opražené ořechy a ozdobte bylinkovými lístky.

NĚCO NAVÍC

  • Na filátka z pomeranče či jiného citrusového plodu odřízněte ostrým nožem slupku až na dužinu. Pak z něj vykrájejte jednotlivé dílky bez blanek – filátka.
  • Nakládané ořechy nabízí například Chuť Moravy (www.chutmoravy.cz) pod názvem Svatojánské ořechy.
     

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kedlubnovo-jablečný salát s koprem a jogurtem

Polévka z pečených topinamburů, s jedlými kaštany a tymiánem

Pečené batáty s harissovým jogurtem, oříšky a semínky

Vodnice pečené v solné krustě a hořčicovo-smetanová omáčka

Tmavý chlebíček s celerovou zmrzlinou a hruškami v karamelu

Odvrácená strana hubnutí aneb když je jídlo strašákem

Přidat komentář