Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Parmazánové brambory
ZDROJ: pixabay.com
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 23
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2792 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 366 g
Tuky 98 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené brambory s parmazánem a provoněné rozmarýnem dají slovu ‚příloha‘ nový rozměr. Tak jednoduché a přitom neuvěřitelně lahodné. Parmazánové brambory servírujte jako přílohu třeba k pečeným masům, nebo si k nim připravte jakýkoliv oblíbený dip a tak plnohodnotně zastoupí i hlavní jídlo.

Související recepty

Suroviny

brambory 1,8 kg
typ B či C, oloupané, malé přepůlené, velké rozčtvrcené
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 5 PL
strouhaný
petrželka 1 hrst
nasekaná
rozmarýn 4 snítky
jemně pokrájený
strouhaný

Postup

1

Předehřejte troubu na 200 ºC. Brambory v hrnci s osolenou vodou přiveďte k varu a vařte přesně dvě minuty. Slijte a promíchejte se dvěma lžícemi oleje.

2

V míse promíchejte mouku, parmazán, bylinky, muškátový oříšek a špetku soli. Promíchejte s bramborami, aby se stejnoměrně obalily. Rozehřejte zbylý olej v nízkém pekáčku. Vložte do něj brambory a opatrně je obraťte, aby se olejem pokryly.

3

Pečte v troubě 40 minut dozlatova, občas obraťte. Pokud se přilepí ke dnu, neodtrhávejte je, nechte je tak až do konce, aby se nerozmačkaly.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Komentáře

14.08.2015 13:36

Brambory jsou křupavější, pokud se použije polohrubá mouka.

Apetit magazín

Vše, co potřebujete vědět o strouhance, než začnete smažit
  • Tipy a triky

Vše, co potřebujete vědět o strouhance, než začnete smažit

Zkuste si představit Vánoce bez strouhanky. Co byste dělali s kaprem nebo řízky? Tahle nenápadná, ale nepostradatelná ingredience si vydobyla pevné místo v české kuchyni – a to nejen o svátcích. Ať už jde o smažené dobroty, zahuštění...