0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Brambory: jejich cesta i přehled druhů

Brambory: jejich cesta i přehled druhů
sdílet:

Do Evropy se dostaly díky objevným plavbám, používaly se jako lék bez léčebných účinků nebo jako okrasná rostlina. Dnes jsou velmi oblíbenou přílohou, ale i hlavním jídlem, u nás i po celém světě. Jsou oblíbenou pochoutkou i rychlým pokrmem „co dům dal”. Kudy přesně se k nám dostaly a jak se v bramborách vyznat najdete v následujícím článku. 

Kde se brambory vzaly a jak dostaly na náš talíř?

Přivezení brambor do Evropy se velmi často připisuje Kolombovi, který přivezl velké množství neznámých plodin jako je například kukuřice, fazole a batáty (sladké brambory). Ty s těmi klasickými však nemají tolik společného.

  • Domovem pro brambory je Jižní Amerika. Inkové je pěstovali v horských oblastech And v Peru i Bolívii okolo jezera Titacaca.
  • Jednalo se o plody tvaru rohlíku a červené barvy. Na přezimování je sušili a zasazovali každým jarem.
  • Díky migraci Indiánů se brambory dostaly i do ostatních částí Peru a Chile, ze kterého se pak šiřily do celého světa. 

Brambory jako dekorace nebo lék

Do Evropy se dostaly až v polovině 16. století. Jejich přivezení si nárokují Španělé a Angličané. Dalo by se říci, že na jejich šíření a popularitě se nezávisle podílely oba národy.

  • Kolem roku 1553 je přivezl španělský mořeplavec Pedro Cieza de Leon, ale nevědělo se, co s nimi dělat. Používaly se tedy jako lék, ale především jako drahá cizí plodina, která měla ohromit návštěvníky. Touto dobou se brambory nacházely nejvíce v zahradách a zdobných květináčích v uvítacích salónech. 
  • První bramborovou hostinu si připravili Angličané. Přivezl je sem Francis Drake v druhé polovině 16. století. 
  • Tehdejší odborníci se shodli, že brambory v evropských podnebných podmínkách vypěstovat nelze, ale že mají léčivé účinky. Začaly se tedy šířit celou Evropou. Po několika letech byly jejich léčivé účinky vyvráceny, zůstávaly na zahradách a hledalo se jejich nové využití. 

Z výsady boháčů do boje s hladomorem

Jednalo se o velmi cennou plodinu, ačkoli ji neuměl nikdo pořádně připravit. S oblibou se servírovala na večírcích. Kolem roku 1616 je začali ve Francii připravovat podobně, jak ji známe dnes.

Oblíbené odrůdy brambor, které můžete pěstovat doma

  • Velmi rané brambory – Jejich výsadba i sklizeň probíhají velice brzy. Nejsou vhodné na skladování, ale k okamžité konzumaci. Obečně platí, že se lépe vaří či zapékají. Zachovávají si tvrdší strukturu a slupku mají velmi tenkou. Nemusí se tedy vůbec loupat. Odrůdy: IMPALA, ANUSCHKA, COLETTE, ASTORIA, ADORA, ANATORI, KATY, PRADA, CIDLINA
  • Rané brambory – Jsou tvrdší a jejich slupku už často loupeme. Záleží vždy na konkrétním druhu. Obvykle se konzumují během léta. Rané brambory jsou zdravější než ty pozdní, protože obsahují méně škrobu a více vody i bílkovin. Odrůdy: DALI, GALA, MARABEL, ADÉLA, KEŘKOVSKÉ ROHLÍČKY, ANATORI, LILLY
  • Polorané brambory – Nejčastěji se sklízí koncem léta/začátkem podzimu. Dají se uskladnit v suchém sklepě na zimu. Obsahují více škrobu, mají tlustší slupku, ale vydrží dlouho a mají dobrou chuť. Odrůdy: LAURA, BERNINA, CONCORDIA, ANTONIE, KARIN, CINJA, RED ANNA, JINDRA, BELANA, DOMINÁTOR, ASTERIX, STILLETO  
  • Pozdní brambory – nejsou vhodné pro domácí pěstování. Nejčastěji se používají k průmyslovému využití. 

Jak se vyznat v bramborách z obchodu

S názvy odrůd brambor se nejčastěji setkáte na trzích a prodejích ze dvora, kde vám poradí, na co se přesně hodí. Ovšem pokud brambory nepěstujete, tak se musíte orientovat v rozdělení dle varného typu A, B nebo C. 

  • Typ A – Přezdívají se často salátové. Přesně tak se také využívají. Vaří se ve slupce na loupačku, připravujeme z nich štědrovečerní salát, vídeňský kyselý salát nebo jen tak vařené s máslem. Jsou pevné a tuhé i po varu, takže se nemusíte bát, že se v pokrmu rozpadnou
  • Typ B – Dalo by se říct, že to takový univerzální přílohový typ. Brambory jsou podstatně měkčí, ale stále mají schopnost si udržet tvar. Hodí se při vaření v guláši, do bramborové polévky, do bramborových restů, ale perfektně se i zapékají
  • Typ C – Nejměkčí brambory najdeme pod typem C. Po uvaření moučnatí a rozpadají se. Efektivně je využijete k přípravě kaší a různých bramborových těst. Z tohoto typu se také dělají hranolky, bramboráky a bramborové placky

 

Jaké obsahují živiny

Ve vařených nebo pečených bramborách nenajdeme skoro žádné tuky. Obsahují velké množství sacharidů v podobě škrobu, hodí se jako rychlý zdroj energie. Obsahují hodně vlákniny.

Obsahují dokonce vitamín C a vitamíny skupiny B. Nejvíce jich najdeme v raných bramborách. Najdeme v nich i kyselinu listovou. Z minerálů obsahují draslík, hořčík i železo

Související články

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč