Spolu s kuličem je pascha tradičním ruským dezertem pravoslavných Velikonoc. Symbolizuje boží hrob. Po stranách by měl být zobrazen kříž a azbukou písmena X a B (Christos voskres, Kristus vstal z mrtvých).
Suroviny
Postup
Tvaroh protřete přes hustý cedník.
Zalijte rozinky horkou vodou, nechte je chvíli nabobtnat a pak slijte a osušte.
Žloutky dejte do ohnivzdorné mísy a vyšlehejte je s cukrem do pěny.
Vmíchejte smetanu a mísu postavte na hrnec s vroucí vodou. Šlehejte asi pět minut, až se cukr rozpustí a směs zhoustne. Nesmí se vařit.
Sundejte z ohně, zašlehejte tvaroh, máslo a vanilku. Přimíchejte sušené ovoce a mandle.
Gázou nebo tenkou utěrkou vyložte formu na paschu nebo větší čistý květináč (náš byl o velikosti 13 x 13 cm) a naplňte tvarohovou směsí. Tkaninu přehrňte přes náplň a navrch dejte talířek či prkénko a zatižte ho třeba konzervou.
Dejte do chladničky 6–8 hodin vykapat. Zachycenou syrovátku pravidelně vylévejte.
Před podáváním paschu vyklopte, sejměte tkaninu a ozdobte kandovaným ovocem.
NĚCO NAVÍC
Dříve se do paschy dával především sušený červený rybíz, dnes jsou to hlavně třešně. Pokud neseženete kandované, namočte přes noc do rumu sušené. Pozor na rozinky, při delším skladování mají tendenci zkvasit.