Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6692 kcal
Bílkoviny 184 g
Cukr 493 g
Tuky 435 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Spolu s kuličem je pascha tradičním ruským dezertem pravoslavných Velikonoc. Symbolizuje boží hrob. Po stranách by měl být zobrazen kříž a azbukou písmena X a B (Christos voskres, Kristus vstal z mrtvých).

Suroviny

tvaroh 1 kg
tučný, mekký
žloutek 5 ks
máslo 180 g
zakysaná smetana 250 g
krupicový cukr 300 g
vanilkový cukr 1 ks
či pár kapek vanilk. Extrakt
třešně 60 g
kandované, či višně
sušené ovoce 40 g
rozinky, pomeranšová kůra, sekané meruňky) + na ozdobení
mandle 100 g
loupané, nasekané
1 Tvaroh protřete přes hustý cedník. Zalijte rozinky horkou vodou, nechte je chvíli nabobtnat a pak slijte a osušte. Žloutky dejte do ohnivzdorné mísy a vyšlehejte je s cukrem do pěny. Vmíchejte smetanu a mísu postavte na hrnec s vroucí vodou. Šlehejte asi pět minut, až se cukr rozpustí a směs zhoustne. Nesmí se vařit. Sundejte z ohně, zašlehejte tvaroh, máslo a vanilku. Přimíchejte sušené ovoce a mandle.

2 Gázou nebo tenkou utěrkou vyložte formu na paschu nebo větší čistý květináč (náš byl o velikosti 13 x 13 cm) a naplňte tvarohovou směsí. Tkaninu přehrňte přes náplň a navrch dejte talířek či prkénko a zatižte ho třeba konzervou.

3 Dejte do chladničky 6–8 hodin vykapat. Zachycenou syrovátku pravidelně vylévejte. Před podáváním paschu vyklopte, sejměte tkaninu a ozdobte kandovaným ovocem.

NĚCO NAVÍC Dříve se do paschy dával především sušený červený rybíz, dnes jsou to hlavně třešně. Pokud neseženete kandované, namočte přes noc do rumu sušené. Pozor na rozinky, při delším skladování mají tendenci zkvasit.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit