0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pascha
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6921 kcal
Bílkoviny 285 g
Sacharidy 533 g
Tuky 396 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spolu s kuličem je pascha tradičním ruským dezertem pravoslavných Velikonoc. Symbolizuje boží hrob. Po stranách by měl být zobrazen kříž a azbukou písmena X a B (Christos voskres, Kristus vstal z mrtvých).

Suroviny

tvaroh měkký 1 kg
tučný
žloutek 5 ks
máslo 180 g
zakysaná smetana 250 g
krupicový cukr 300 g
vanilkový cukr 1 ks
či pár kapek vanilkového extraktu
třešně kandované 60 g
nebo višně
sušené ovoce 40 g
rozinky, pomerančová kůra, sekané meruňky + další na ozdobení
mandle loupané 100 g
nasekané

Postup

1

Tvaroh protřete přes hustý cedník.

2

Zalijte rozinky horkou vodou, nechte je chvíli nabobtnat a pak slijte a osušte.

3

Žloutky dejte do ohnivzdorné mísy a vyšlehejte je s cukrem do pěny.

4

Vmíchejte smetanu a mísu postavte na hrnec s vroucí vodou. Šlehejte asi pět minut, až se cukr rozpustí a směs zhoustne. Nesmí se vařit.

5

Sundejte z ohně, zašlehejte tvaroh, máslo a vanilku. Přimíchejte sušené ovoce a mandle.

6

Gázou nebo tenkou utěrkou vyložte formu na paschu nebo větší čistý květináč (náš byl o velikosti 13 x 13 cm) a naplňte tvarohovou směsí. Tkaninu přehrňte přes náplň a navrch dejte talířek či prkénko a zatižte ho třeba konzervou.

7

Dejte do chladničky 6–8 hodin vykapat. Zachycenou syrovátku pravidelně vylévejte.

8

Před podáváním paschu vyklopte, sejměte tkaninu a ozdobte kandovaným ovocem.

NĚCO NAVÍC
Dříve se do paschy dával především sušený červený rybíz, dnes jsou to hlavně třešně. Pokud neseženete kandované, namočte přes noc do rumu sušené. Pozor na rozinky, při delším skladování mají tendenci zkvasit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit