0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3863 kcal
Bílkoviny 201 g
Sacharidy 389 g
Tuky 157 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pascha patří k tradičním pokrmům pravoslavných Velikonoc, které jsou v Rusku velkým svátkem. „Ač se to nezdá, je můj recept na paschu méně sladký a méně tučný než ten tradiční. A moc chutná i mým českým přátelům,“ říká Alexandra Atabekyan, která se narodila na Urale.

Suroviny

tučný,v kostce, nejlépe z mlékárny Olešnice
máslo 3 PL
moučkový cukr 100 g
vanilkový cukr 2 ČL
kardamom špetka
mletý, nemusí být
mandle loupané 100 g
mleté + celé na ozdobu
rozinky 200 g
světlé i tmavé
višně, meruňky, pomerančová a citronová kůra atd. + na ozdobení

Postup

1

Smíchejte tvaroh a smetanu. Cedník vyložte plátýnkem, dejte do něj tvarohovou směs, položte na hrnec, sbalte, zatižte a dejte na noc do ledničky vykapat.

2

Druhý den tvaroh protřete skrz husté síto či cedník anebo dvakrát umelte na mlýnku na maso.

3

Máslo prošlehejte s cukrem, vanilkou a kardamomem.

4

Pak vešlehejte tvaroh a hmotu pečlivě třete dohladka.

5

Rozinky zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut bobtnat. Osušte je a spolu s mletými mandlemi a nasekaným kandovaným ovocem přimíchejte do směsi.

6

Vlhkou utěrkou vyložte formu (cedník či nový květináč). Vložte do ní tvarohovou směs, utěrku nahoře přehněte, opět zatižte a dejte do chladničky na 10–12 hodin či přes noc vykapat.

7

Hotovou paschu opatrně vyjměte z formy, odstraňte utěrku a ozdobte kandovaným ovocem a mandlemi.

NĚCO NAVÍC
My jsme do formy přidali na ozdobu i pár plátků citronu. Rozinky, kandované ovoce a kůru lze předem namočit do koňaku.

VIZITKA
Alexandra žije v Praze více než deset let a učí a tančí zde argentinské tango (původně ale učila matematiku na vysoké škole). Narodila se na Urale, její předci pocházejí ze Sibiře, nějaký čas žila v USA a manžel je Armén – prostě kosmopolitní rodina. Jídlo a vaření ji odjakživa zajímalo, ať už jde o rodinné recepty, nebo o kuchyni míst, kudy prošla.

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč