Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3863 kcal
Bílkoviny 201 g
Sacharidy 389 g
Tuky 157 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pascha patří k tradičním pokrmům pravoslavných Velikonoc, které jsou v Rusku velkým svátkem. „Ač se to nezdá, je můj recept na paschu méně sladký a méně tučný než ten tradiční. A moc chutná i mým českým přátelům,“ říká Alexandra Atabekyan, která se narodila na Urale.

Suroviny

tučný,v kostce, nejlépe z mlékárny Olešnice
kardamom špetka
mletý, nemusí být
mleté + celé na ozdobu
rozinky 200 g
světlé i tmavé
višně, meruňky, pomerančová a citronová kůra atd. + na ozdobení

Postup

1

Smíchejte tvaroh a smetanu. Cedník vyložte plátýnkem, dejte do něj tvarohovou směs, položte na hrnec, sbalte, zatižte a dejte na noc do ledničky vykapat.

2

Druhý den tvaroh protřete skrz husté síto či cedník anebo dvakrát umelte na mlýnku na maso.

3

Máslo prošlehejte s cukrem, vanilkou a kardamomem.

4

Pak vešlehejte tvaroh a hmotu pečlivě třete dohladka.

5

Rozinky zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut bobtnat. Osušte je a spolu s mletými mandlemi a nasekaným kandovaným ovocem přimíchejte do směsi.

6

Vlhkou utěrkou vyložte formu (cedník či nový květináč). Vložte do ní tvarohovou směs, utěrku nahoře přehněte, opět zatižte a dejte do chladničky na 10–12 hodin či přes noc vykapat.

7

Hotovou paschu opatrně vyjměte z formy, odstraňte utěrku a ozdobte kandovaným ovocem a mandlemi.

NĚCO NAVÍC
My jsme do formy přidali na ozdobu i pár plátků citronu. Rozinky, kandované ovoce a kůru lze předem namočit do koňaku.

VIZITKA
Alexandra žije v Praze více než deset let a učí a tančí zde argentinské tango (původně ale učila matematiku na vysoké škole). Narodila se na Urale, její předci pocházejí ze Sibiře, nějaký čas žila v USA a manžel je Armén – prostě kosmopolitní rodina. Jídlo a vaření ji odjakživa zajímalo, ať už jde o rodinné recepty, nebo o kuchyni míst, kudy prošla.

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...