Velikonoční karotkový dort

Velikonoční karotkový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Více než hodinu cca 14 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5931 kcal
Bílkoviny 158 g
Sacharidy 499 g
Tuky 352 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hvězdu velikonočního stolu ozvláštňují hrubě nasekané oříšky – odolejte pokušení umlít je příliš jemně, nebyly by tak křupavé. Šťavnatá jarní karotka je nejlepší syrová; pokud byste měli jen starší mrkev, krátce ji před strouháním povařte, aby zvláčněla.

Suroviny

mrkev 600 g
marcipánová hmota 50 g
vejce 6 ks
žloutky a bílky oddělené
krupicový cukr 120 g
sůl špetka
citronová štáva 1 ČL
pomeranč 1 ks
pečlivě omytý
lískové oříšky 300 g
nasekané, nebo umleté narhubo
mouka pšeničná hladká 80 g
kypřicí prášek do pečiva 3 ČL
skořice 0.5 ČL
zakysaná smetana 400 ml
vanilkový cukr 1 bal
lze nahradit extraktem z vanilky
moučkový cukr 100 g
pistácie 3 PL
nasekané nahrubo
Na ozdobu
250 g
marcipánové hmoty

1. Karotku nastrouhejte na hrubším struhadle a nechte ji trochu okapat na kuchyňském papíru – příliš velké množství šťávy by těsto zředilo. Pokud máte tužší zimní mrkev, krátce ji povařte a vychladlou nastrouhejte. Můžete samozřejmě použít kuchyňského robota, ale Ondru náramně bavilo měnit podobu mrkve vlastním nasazením.

2. Marcipánovou hmotu nastrouhejte také a v misce ji promíchejte se žloutky, 50 g krupicového cukru a 2 lžícemi horké vody. Metličkou nebo šlehačem 8 minut prošlehávejte, až vznikne krémová, napěněná směs. Bílky, špetku soli a citronovou šťávu vyšlehejte na tuhý sníh a přisypte k němu zbytek krupicového cukru. Šlehejte ještě 3 minuty, až je sníh opravdu tuhý.

3. Mouku prosijte. Jestliže nemáte speciální síto, stačí nad mísu umístit cedník s jemnými oky. Poklepáváním a potřásáním pak mouku snadno prosijete. Krásně se provzdušní, a to bude na kyp‑
rosti těsta znát. Pokud by se snad v mouce vyskytly nějaké nečistoty, síto je zachytí. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.

4. Sníh spojte se žloutkovou hmotou. Z půlky pomeranče ostrouhejte kůru a pak ho vymačkejte. Kůru, mouku, prášek do pečiva, skořici i oříšky pomocí metličky s citem spojte s vaječnou hmotou. Nakonec vmíchejte nastrouhanou karotku. Těsto vlijte do formy vyložené pečicím papírem.

5. Ušlehejte krém. Zatímco Adélka hlídá pečení (dort upečete za 35–40 minut, v horkovzdušné o pět minut dříve), Ondra objevil půvab strojů a z kysané smetany, vanilky, moučkového cukru a pomerančové šťávy vyšlehal hedvábný krém.

6. Dort jako skládačka. Dělba práce pokračuje: Ondra už iniciativně vyrábí marcipánové mrkve, Adélka nechala korpus vychladnout ve formě a pak ho podélně rozkrojila. Polovinou krému se pak spojí obě části, zbytek zůstane na potření. Krém se dobře roztírá širokým plochým nožem nebo špachtlí.

7. Jak vytvarovat mrkvičky. Marcipánovou hmotu změkčete a zvláčněte v dlani; dětem to nemusíte vysvětlovat – jsou přece zvyklé na práci s plastelínou... Z oranžové vyválejte mrkve, ze zelené stvořte kousky natě.

8. Osázejte záhonek. Mrkve můžete sázet přímo do vrstvy krému. Pro větší efekt v něm vytvořte držadlem příboru nebo jídelním nožem cestičky a vysypte je pistáciemi; pak zasaďte mrkve. Před krájením nechte dezert trochu vychladnout. Pokud ho nechcete podávat hned, zabalte celý korpus do alobalu nebo fólie a dejte ho do ledničky. Díky šťavnatému těstu vydrží vláčný i několik dní. Plňte, potírejte a zdobte však až před podáváním!

Čtyři triky
1/ správný tvar
Čtvercový tvar je pro náš recept ideální, a navíc vypadá zajímavě. Tescoma vyrábí lehkou hranatou formu s nepřilnavým povrchem ve dvou velikostech, k mání v široké prodejní síti za cenu od 70 Kč. V nabídce je i forma z varného skla Simax, prodává například Tesco, cca 100 Kč.

2/ hebký krém
Zakysaná smetana je skvělý doplněk dezertů – má skvělou konzistenci, pikantní chuť a neroztéká se. Je načase, aby ji pro tenhle účel objevila i česká kuchyně! 150 ml stojí od 12 Kč, běžná obchodní síť.

3/ výtvarná výchova
Pokud neseženete náležitě zbarvenou marcipánovou hmotu (viz Tip), použijte bílou a prohněťte ji s pár kapkami jedlého barviva, aby se stejnoměrně rozptýlilo. Pak už můžete popustit uzdu fantazii a začít tvarovat.

4/ zelené oříšky
Čím čerstvější jsou pistácie, tím jsou také zelenější. Pokud nemáte štěstí a oříšky jsou příliš dohněda, můžete pro kýžený efekt použít některé z cukrářských  zdobení. Vyrábí např. Dr. Oetker.


Tip Apetitu:
Nejlepší marcipán (jemná hmota z mletých mandlí a cukru; laciné verze nahrazují mandle sušeným mlékem a aromaty) dodává na český trh firma Kovandovi. Prodává se v různých barevných dvojkombinacích nebo v neutrální bílé variantě v široké síti supermarketů i větších samoobsluh. 100 g stojí cca 45 Kč.

Komentáře

Anonym

ještě nikdy se mi tak dobře nepovedl udělat dort!Je to sice trošku pracné dělat mrkvičky,ale co by člověk pro děti neudělal.Dokonce i ti co ohrnují nos nad mrkví se oblizovali.

Anonym

Při přípravě krému ze zakysané smetany jsem postupovala dle návodu, ale namísto krému vznikla tekutina, nenatiratelná! A to jsem nepoužila šťávu z celého pomeranče, jen pár kapek.Kde jsem udělala chybu? Nebo je celý návod nesmyslný?

Anonym

měla jsem stejný problém - někde pak bylo napsáno (nevím jestli na diskuzi nebo v časopise), že to může být tím, že se krém moc dlouho mixoval. Já ho třeba dělala ručním elektrickým šlehačem poprvé, podruhé jsem zkusila jen lehce zamíchat rukou a už to bylo bez problémů.

Pepíno Voldřich

požijte místo poloviny smetany mascarpone a posadí vás to na zem!

Anonym

Zatím mi všechny recepty z Apetitu fungovali, proto jsem celkem rozčarovaná, že tenhle úžasně vypadající dort dopadl zcela jinak. Jednak mi chybí informace, jak velká má být forma, použila jsem trochu větší a i když těsta bylo fakt hodně, nakonec lehlo a nemohla jsem dort rozříznout, ale s tím jsem si poradila. Ale co hlavně - krém mě totálně dostal, dělala jsem ho 2x, míchala raději v ruce, dle místních rad, použila kvalitní zakysanou smetanu a stejně z toho byl výtečný, leč hodně tekutý nápoj... Stálo mě to hodně sil a peněz a navíc moje kamarádka přišla o narozeninový velikonoční dort:-(

Pepíno Voldřich

Místo jedné poloviny smetany použijte mascarpone. Výsledek je úžasný! Výsledná konzistence je jako pribináček, takže pokud není mascarpone, vzal bych probináčka se smetanou v poměru 2:1

Anonym

Dortm jsem dělala na oslavu narozenin mladší dcery a měl ohromný úspěch. Dětem samozřejmě nejvíc chutnali mrkvičky a dospělím zase samotný dort s křupavými oříšky. Kombinace mrkvovo-oříškového těsta se zakysanou smetanou je opravdu famózní. Pro velký úspěch jsem se rozhodla dort udělat teď o víkendu na oslavu, pro změnu, manželových narozenin.

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit