Hvězdu velikonočního stolu ozvláštňují hrubě nasekané oříšky – odolejte pokušení umlít je příliš jemně, nebyly by tak křupavé. Šťavnatá jarní karotka je nejlepší syrová; pokud byste měli jen starší mrkev, krátce ji před strouháním povařte, aby zvláčněla.
Suroviny
Postup
Karotku nastrouhejte na hrubším struhadle a nechte ji trochu okapat na kuchyňském papíru – příliš velké množství šťávy by těsto zředilo. Pokud máte tužší zimní mrkev, krátce ji povařte a vychladlou nastrouhejte. Můžete samozřejmě použít kuchyňského robota, ale Ondru náramně bavilo měnit podobu mrkve vlastním nasazením.
Marcipánovou hmotu nastrouhejte také a v misce ji promíchejte se žloutky, 50 g krupicového cukru a 2 lžícemi horké vody. Metličkou nebo šlehačem 8 minut prošlehávejte, až vznikne krémová, napěněná směs. Bílky, špetku soli a citronovou šťávu vyšlehejte na tuhý sníh a přisypte k němu zbytek krupicového cukru. Šlehejte ještě 3 minuty, až je sníh opravdu tuhý.
Mouku prosijte. Jestliže nemáte speciální síto, stačí nad mísu umístit cedník s jemnými oky. Poklepáváním a potřásáním pak mouku snadno prosijete. Krásně se provzdušní, a to bude na kyprosti těsta znát. Pokud by se snad v mouce vyskytly nějaké nečistoty, síto je zachytí. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.
Sníh spojte se žloutkovou hmotou. Z půlky pomeranče ostrouhejte kůru a pak ho vymačkejte. Kůru, mouku, prášek do pečiva, skořici i oříšky pomocí metličky s citem spojte s vaječnou hmotou. Nakonec vmíchejte nastrouhanou karotku. Těsto vlijte do formy vyložené pečicím papírem.
Ušlehejte krém. Zatímco Adélka hlídá pečení (dort upečete za 35–40 minut, v horkovzdušné o pět minut dříve), Ondra objevil půvab strojů a z kysané smetany, vanilky, moučkového cukru a pomerančové šťávy vyšlehal hedvábný krém.
Dort jako skládačka. Dělba práce pokračuje: Ondra už iniciativně vyrábí marcipánové mrkve, Adélka nechala korpus vychladnout ve formě a pak ho podélně rozkrojila. Polovinou krému se pak spojí obě části, zbytek zůstane na potření. Krém se dobře roztírá širokým plochým nožem nebo špachtlí.
Jak vytvarovat mrkvičky. Marcipánovou hmotu změkčete a zvláčněte v dlani; dětem to nemusíte vysvětlovat – jsou přece zvyklé na práci s plastelínou... Z oranžové vyválejte mrkve, ze zelené stvořte kousky natě.
Osázejte záhonek. Mrkve můžete sázet přímo do vrstvy krému. Pro větší efekt v něm vytvořte držadlem příboru nebo jídelním nožem cestičky a vysypte je pistáciemi; pak zasaďte mrkve. Před krájením nechte dezert trochu vychladnout. Pokud ho nechcete podávat hned, zabalte celý korpus do alobalu nebo fólie a dejte ho do ledničky. Díky šťavnatému těstu vydrží vláčný i několik dní. Plňte, potírejte a zdobte však až před podáváním!
Čtyři triky
1/ správný tvar
Čtvercový tvar je pro náš recept ideální, a navíc vypadá zajímavě. Tescoma vyrábí lehkou hranatou formu s nepřilnavým povrchem ve dvou velikostech, k mání v široké prodejní síti za cenu od 70 Kč. V nabídce je i forma z varného skla Simax, prodává například Tesco, cca 100 Kč.
2/ hebký krém
Zakysaná smetana je skvělý doplněk dezertů – má skvělou konzistenci, pikantní chuť a neroztéká se. Je načase, aby ji pro tenhle účel objevila i česká kuchyně! 150 ml stojí od 12 Kč, běžná obchodní síť.
3/ výtvarná výchova
Pokud neseženete náležitě zbarvenou marcipánovou hmotu (viz Tip), použijte bílou a prohněťte ji s pár kapkami jedlého barviva, aby se stejnoměrně rozptýlilo. Pak už můžete popustit uzdu fantazii a začít tvarovat.
4/ zelené oříšky
Čím čerstvější jsou pistácie, tím jsou také zelenější. Pokud nemáte štěstí a oříšky jsou příliš dohněda, můžete pro kýžený efekt použít některé z cukrářských zdobení. Vyrábí např. Dr. Oetker.
Tip Apetitu:
Nejlepší marcipán (jemná hmota z mletých mandlí a cukru; laciné verze nahrazují mandle sušeným mlékem a aromaty) dodává na český trh firma Kovandovi. Prodává se v různých barevných dvojkombinacích nebo v neutrální bílé variantě v široké síti supermarketů i větších samoobsluh. 100 g stojí cca 45 Kč.
Komentáře