Hodnocení receptu
Průměr: 2.8 ()
Do 10 minut Velmi snadné Asi 20 sušenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4558 kcal
Bílkoviny 54 g
Cukr 736 g
Tuky 142 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na sušenky můžete napsat iniciály malých koledníků, kteří se k vám chystají.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
mouka pšeničná hladká
na posypání
sůl 1 špetka
třtinový cukr 150 g
limetová kůra
ze tří limet, ideálně bio
máslo 150 g
studené, nakrájené
vejce 1 ks
velké
vanilkový extrakt 1 ČL
Na ozdobu
moučkový cukr 400 g
citronová štáva 75 ml
lze nahradit limetovou
gelové potravinářské barvivo

1 Ze všech ingrediencí vypracujte těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte alespoň na půl hodiny chladit do lednice.

2 Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte na pomoučněné ploše na 4mm plát. Vykrajovátkem ve tvaru vajíčka vykrájejte z těsta oválky, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a dejte ještě na 15 minut chladit. Pak pečte 15–17 minut dozlatova.

3 Cukr smíchejte s citrusovou šťávou, vzniklý hladký krém rozdělte do mističek a obarvěte barvivem (část nechte bílou). Barevnými polevami potřete vychladlé sušenky a nechte zaschnout. Bílou polevou (můžete ji zahustit cukrem, aby dělala tenčí pevné linky) sušenky ozdobte a zbylou polevou nakonec přilepte sušenky na špejle a nechte zaschnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit