Velikonoční sušenky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.4 / 5. Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné Asi 20 sušenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4558 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 736 g
Tuky 142 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na sušenky můžete napsat iniciály malých koledníků, kteří se k vám chystají.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
+ na posypání
sůl 1 špetka
třtinový cukr 150 g
limetová kůra
ze 3 limet
máslo 150 g
studené, nakrájené
vejce 1 ks
velké
vanilkový extrakt 1 ČL
Na ozdobu
moučkový cukr 400 g
citronová štáva 75 ml
lze nahradit limetovou
potravinářské barvivo
gelové

1 Ze všech ingrediencí vypracujte těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte alespoň na půl hodiny chladit do lednice.

2 Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte na pomoučněné ploše na 4mm plát. Vykrajovátkem ve tvaru vajíčka vykrájejte z těsta oválky, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a dejte ještě na 15 minut chladit. Pak pečte 15–17 minut dozlatova.

3 Cukr smíchejte s citrusovou šťávou, vzniklý hladký krém rozdělte do mističek a obarvěte barvivem (část nechte bílou). Barevnými polevami potřete vychladlé sušenky a nechte zaschnout. Bílou polevou (můžete ji zahustit cukrem, aby dělala tenčí pevné linky) sušenky ozdobte a zbylou polevou nakonec přilepte sušenky na špejle a nechte zaschnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit