0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3035 kcal
Bílkoviny 152 g
Sacharidy 134 g
Tuky 203 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Velikonoční koláč čili torta pasqualina patří k italským Velikonocům podobně jako k našim nádivka. Je lahodně lehký a chutnat vám bude po celý rok.

Suroviny

máslo
na vymazání plus hrubá mouka na vysypání
vejce 1 ks
na potření
Na listové těsto (nebo kupované)
mouka pšeničná hladká 125 g
typ 00
máslo 100 g
sůl špetka
Na náplň
špenát 500 g
nebo 300 g špenátu a 200 g mangoldu nebo mladých listů červené řepy
rukola 1 svazek
strouhanka 2 PL
namočené do mléka a vyždímané
ricotta 300 g
italský sýr
parmazán 3 PL
strouhaný, případně sýra pecorino romano (viz Něco navíc)
vejce 5 ks
sůl
pepř
muškátový oříšek
strouhaný, lze vynechat

1. TĚSTO Z 25 g mouky a 100 g másla uhněťte kouli a dejte ji do chladu. Ze zbývajících 100 g mouky, 50–75 ml vody (přilévejte postupně) a soli vypracujte těsto. Trochu ho rozválejte, aby vznikl obdélník, a doprostřed položte máslovou kouli. Pak přeložte všechny čtyři rohy tak, aby koule zůstala uprostřed.

2. SKLADY Těsto rozválejte na obdélník o centimetrové tloušťce a nadvakrát přeložte delší strany do středu tak, aby byly na sobě čtyři vrstvy. Třikrát zopakujte; mezi jednotlivými koly nechte těsto půl hodiny odpočívat. Až do chvíle, kdy budete těsto potřebovat, ho uchovávejte v lednici.

3. FORMA Formu o průměru dvacet centimetrů vymažte máslem a vysypte moukou. I se stěnami ji vyložte plackou rozválenou zhruba ze dvou třetin listového těsta.

4. NÁPLŇ Listy špenátu a rukoly (případně i mangoldu) spařte v cedníku. Nechte okapat, jemně vyždímejte a nasekejte nadrobno. Vložte do mísy a smíchejte se strouhankou, ricottou, parmazánem a dvěma vejci, pořádně osolte a opepřete. Podle chuti přidejte strouhaný muškátový oříšek.

5. VEJCE Do formy vyložené těstem rozložte náplň. Utvořte tři dolíky a do nich rozklepněte zbývající vajíčka.

6. VÍKO Náplň přiklopte plackou z těsta a okraje spojte s plackou, jíž je vyložená forma. Můžete vykrojit nebo vypíchnout několik ozdobných otvorů, aby odváděly páru. Pokud chcete, ještě ozdobte těstem. Potřete prošlehaným vejcem a pečte při střední teplotě (180 °C, horkovzdušná 160 °C) pětačtyřicet minut.

Něco navíc: Koláč je velmi jemný. Pokud toužíte po výraznější sýrové chuti, vynechte strouhanku a parmazánu použijte 100 g, ale méně solte.

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit