Pečený bůček

Pečený bůček

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9304 kcal
Bílkoviny 342 g
Sacharidy 89 g
Tuky 834 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kupte maso z ověřeného chovu i zdroje. Tenhle recept stojí a padá s kvalitou masa!

Suroviny

bůček 2.5 kg
s kostimi i kůží
1.5 PL
vločková sůl
tymián 10 snítka
odrhnuté lístky
pepř 0.25 ČL
čerstvě mletý, nejlépe nahrubo drcený
rostlinný olej
podle potřeby
cibule 2 ks
na silnější kolečka
řapíkatý celer 2
podélně rozkrojené
vývar kuřecí 300 ml
cider 330 ml
suchý
hořčice hrubozrnná 1 PL
lze nahradit kremžskou

1 Bůček omyjte a osušte, položte na tác kůží nahoru, dejte ho do lednice a nechte přes noc odpočívat (kůže trochu oschne, což je žádoucí). Další den bůček vyndejte a ostrým nožem kůži nařežte na zhruba 1cm proužky či mřížku, pozor ale, ať při nařezávání neproříznete až do masa.

2 Smíchejte 1 lžíci soli, tymiánové lístky a pepř a směs vetřete do masa (ne však do nařezané kůže!). Bůček dejte ještě na hodinu do lednice, potom jej vyndejte a nechte dojít pokojové teploty.

3 Troubu předehřejte na 230°C. Nařezanou kůži potřete olejem, posypte zbylou solí, poté vše vmasírujte do zářezů. Cibuli a celer rozložte na pekáč, na zeleninu položte bůček kůží nahoru, dejte do trouby a pečte 45 minut.

4 Stáhněte teplotu v troubě na 160°C. Vlijte do pekáčku vývar i cider a pečte další 3 hodiny, maso by mělo být měkké a kůže upečená dokřupava. Pokud to ještě není úplně ono, zvyšte teplotu na 200°C a bůčku dejte ještě 15–20 minut.

5 Bůček i s cibulí a celerem vyndejte na servírovací talíř nebo na větší prkýnko a zakryjte jej alobalem. Šťávu slijte do mističky nebo do rendlíčku, chvíli nechte stydnout a pak seberte tuk. Poté šťávu ochutnejte, a pokud je příliš silná, zřeďte ji trochou vroucí vody. Pak vmíchejte hořčici. Podávejte spolu s pečenou cibulí a celerem k masu a doplňte tmavým chlebem.

Foto: Mike English
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit