Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nadívaný vepřový bůček

Nadívaný vepřový bůček

4.3/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4623 kcal
Bílkoviny 170 g
Sacharidy 201 g
Tuky 331 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ještě lepší než klasický bůček s houskovým knedlíkem a zelím je přidat housku do nádivky a pečínku pak jíst s bramborovými knedlíky či bramborami a špenátem.

Suroviny

jarní cibulka 3 ks
na tenká kolečka
housky 2 ks
na kostičky a namočené ve 125 ml mléka
vejce 3 ks
žloutky a bílky zvlášť
strouhanka 100 g
sůl
pepř
bůček 750 g
kompaktní bez kosti
velká, na kolečka + pár menších
na podlití

Postup

1

Na nádivku na lžíci másla nechte na pánvičce zesklovatět cibulky.

2

Zbývající máslo utřete s trochou soli, vmíchejte žloutky, vyždímanou housku, cibulky, špetku muškátového květu, trochu pepře, tuhý sníh z bílků a suchou strouhanku. Chcete-li, ochutnejte a dokořeňte, solte méně než obvykle.

3

Troubu zahřejte na 200 °C.

4

Kůži na mase nařízněte tak, aby zářezy tvořily drobný vzor. Maso z boku po délce nařízněte, aby vznikla kapsa. Tu i maso ze všech stran osolte a okmínujte a naplňte nádivkou a zašijte nebo spíchněte grilovací jehlou.

5

Pekáč vyložte kolečky cibule, posaďte na ně maso kůží dolů, podlijte trochou horké vody a dejte na 10 minut přiklopené péct.

6

Pak maso obraťte, přidejte celé cibule a pečte asi 90 minut. Průběžně podlévejte. Při prvním dodatečném podlévání použijte pivo, pak pokračujte s horkou vodou.

7

Cca 15–30 minut před koncem pečení odklopte. Vyndejte z trouby a nechte trochu zchladnout, pak nakrájejte.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Apetit magazín