Kupte maso z ověřeného chovu i zdroje. Tenhle recept na pečený vepřový bůček stojí a padá s kvalitou masa! Správně připravený pečený bůček se doslova rozplývá na jazyku. Vychutnáte si ho jako svačinku s křupavým chlebem, ale i jako hlavní jídlo se zelím a knedlíkem.
Suroviny
Postup
Bůček omyjte a osušte, položte na tác kůží nahoru, dejte ho do lednice a nechte přes noc odpočívat (kůže trochu oschne, což je žádoucí).
Další den bůček vyndejte a ostrým nožem kůži nařežte na zhruba 1cm proužky či mřížku, pozor ale, ať při nařezávání neproříznete až do masa.
Smíchejte 1 lžíci soli, tymiánové lístky a pepř a směs vetřete do masa (ne však do nařezané kůže!).
Bůček dejte ještě na hodinu do lednice, potom jej vyndejte a nechte dojít pokojové teploty.
Troubu předehřejte na 230 °C.
Nařezanou kůži potřete olejem, posypte zbylou solí, poté vše vmasírujte do zářezů.
Cibuli a celer rozložte na pekáč, na zeleninu položte bůček kůží nahoru, dejte do trouby a pečte 45 minut.
Stáhněte teplotu v troubě na 160 °C. Vlijte do pekáčku vývar i cider a pečte další 3 hodiny, maso by mělo být měkké a kůže upečená dokřupava. Pokud to ještě není úplně ono, zvyšte teplotu na 200 °C a bůčku dejte ještě 15–20 minut.
Bůček i s cibulí a celerem vyndejte na servírovací talíř nebo na větší prkýnko a zakryjte jej alobalem.
Šťávu slijte do mističky nebo do rendlíčku, chvíli nechte stydnout a pak seberte tuk.
Poté šťávu ochutnejte, a pokud je příliš silná, zřeďte ji trochou vroucí vody.
Pak vmíchejte hořčici. Podávejte spolu s pečenou cibulí a celerem k masu a doplňte tmavým chlebem.
Foto: Mike English, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Vychutnejte si dokonalý bůček na 21 způsobů(21 receptů )