0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečený vepřový bůček

Pečený vepřový bůček

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9304 kcal
Bílkoviny 342 g
Sacharidy 89 g
Tuky 834 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kupte maso z ověřeného chovu i zdroje. Tenhle recept stojí a padá s kvalitou masa! Správně připravený pečený vepřový bůček se doslova rozplývá na jazyku. Vychutnáte si ho jako svačinku s křupavým chlebem, ale i jako hlavní jídlo se zelím a knedlíkem.  

Suroviny

bůček 2,5 kg
s kostimi i kůží
1,5 PL
vločková sůl
tymián 10 snítka
odrhnuté lístky
pepř ¼ ČL
čerstvě mletý, nejlépe nahrubo drcený
rostlinný olej
podle potřeby
cibule 2 ks
na silnější kolečka
řapíkatý celer 2
podélně rozkrojené
vývar kuřecí 300 ml
cider 330 ml
suchý
hořčice hrubozrnná 1 PL
lze nahradit kremžskou

Postup

1

Bůček omyjte a osušte, položte na tác kůží nahoru, dejte ho do lednice a nechte přes noc odpočívat (kůže trochu oschne, což je žádoucí).

2

Další den bůček vyndejte a ostrým nožem kůži nařežte na zhruba 1cm proužky či mřížku, pozor ale, ať při nařezávání neproříznete až do masa.

3

Smíchejte 1 lžíci soli, tymiánové lístky a pepř a směs vetřete do masa (ne však do nařezané kůže!).

4

Bůček dejte ještě na hodinu do lednice, potom jej vyndejte a nechte dojít pokojové teploty.

5

Troubu předehřejte na 230°C.

6

Nařezanou kůži potřete olejem, posypte zbylou solí, poté vše vmasírujte do zářezů.

7

Cibuli a celer rozložte na pekáč, na zeleninu položte bůček kůží nahoru, dejte do trouby a pečte 45 minut.

8

Stáhněte teplotu v troubě na 160°C. Vlijte do pekáčku vývar i cider a pečte další 3 hodiny, maso by mělo být měkké a kůže upečená dokřupava. Pokud to ještě není úplně ono, zvyšte teplotu na 200°C a bůčku dejte ještě 15–20 minut.

9

Bůček i s cibulí a celerem vyndejte na servírovací talíř nebo na větší prkýnko a zakryjte jej alobalem.

10

Šťávu slijte do mističky nebo do rendlíčku, chvíli nechte stydnout a pak seberte tuk.

11

Poté šťávu ochutnejte, a pokud je příliš silná, zřeďte ji trochou vroucí vody.

 
12

Pak vmíchejte hořčici. Podávejte spolu s pečenou cibulí a celerem k masu a doplňte tmavým chlebem.

Foto: Mike English, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč