0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečený vepřový bůček

Pečený vepřový bůček

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9304 kcal
Bílkoviny 342 g
Sacharidy 89 g
Tuky 834 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kupte maso z ověřeného chovu i zdroje. Tenhle recept stojí a padá s kvalitou masa! Správně připravený pečený vepřový bůček se doslova rozplývá na jazyku. Vychutnáte si ho jako svačinku s křupavým chlebem, ale i jako hlavní jídlo se zelím a knedlíkem.  

Suroviny

bůček 2.5 kg
s kostimi i kůží
1.5 PL
vločková sůl
tymián 10 snítka
odrhnuté lístky
pepř 0.25 ČL
čerstvě mletý, nejlépe nahrubo drcený
rostlinný olej
podle potřeby
cibule 2 ks
na silnější kolečka
řapíkatý celer 2
podélně rozkrojené
vývar kuřecí 300 ml
cider 330 ml
suchý
hořčice hrubozrnná 1 PL
lze nahradit kremžskou

Postup

1

Bůček omyjte a osušte, položte na tác kůží nahoru, dejte ho do lednice a nechte přes noc odpočívat (kůže trochu oschne, což je žádoucí).

2

Další den bůček vyndejte a ostrým nožem kůži nařežte na zhruba 1cm proužky či mřížku, pozor ale, ať při nařezávání neproříznete až do masa.

3

Smíchejte 1 lžíci soli, tymiánové lístky a pepř a směs vetřete do masa (ne však do nařezané kůže!).

4

Bůček dejte ještě na hodinu do lednice, potom jej vyndejte a nechte dojít pokojové teploty.

5

Troubu předehřejte na 230°C.

6

Nařezanou kůži potřete olejem, posypte zbylou solí, poté vše vmasírujte do zářezů.

7

Cibuli a celer rozložte na pekáč, na zeleninu položte bůček kůží nahoru, dejte do trouby a pečte 45 minut.

8

Stáhněte teplotu v troubě na 160°C. Vlijte do pekáčku vývar i cider a pečte další 3 hodiny, maso by mělo být měkké a kůže upečená dokřupava. Pokud to ještě není úplně ono, zvyšte teplotu na 200°C a bůčku dejte ještě 15–20 minut.

9

Bůček i s cibulí a celerem vyndejte na servírovací talíř nebo na větší prkýnko a zakryjte jej alobalem.

10

Šťávu slijte do mističky nebo do rendlíčku, chvíli nechte stydnout a pak seberte tuk.

11

Poté šťávu ochutnejte, a pokud je příliš silná, zřeďte ji trochou vroucí vody.

 
12

Pak vmíchejte hořčici. Podávejte spolu s pečenou cibulí a celerem k masu a doplňte tmavým chlebem.

Foto: Mike English, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit