0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bůček na sečuánském a růžovém pepři & karamel

Bůček na sečuánském a růžovém pepři & karamel

4.8 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 30 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9439 kcal
Bílkoviny 240 g
Sacharidy 692 g
Tuky 632 g
Vláknina 156 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Takhle připravený bůček nakrájený na tenké plátky je ideální do obložených baget na vietnamský způsob.

Suroviny

hřebíček 5 ks
badyán 2 ks
skořice 1 svitek
na kousky
pepř 1 ČL
pepř růžový 1 ČL
chilli paprička 2 ks
sušená
sůl mořská 1 ČL
vločková, + 2 lžíce, + k podávání
koření pěti vůní 1 ČL
mleté
zázvor (čerstvý) 1 ČL
mletý sušený
bůček 1.5 kg
bez kosti, s kůží (tu naříznout do mřížky)
rostlinný olej 1 PL
Na karamelovou omáčku
třtinový cukr 180 g
co nejtmavší
balzamikový ocet 125 ml
limetová šťáva 2 PL

1 Přísady až po 1 lžičku vločkové mořské soli vložte do pánvičky na středním ohni. Za občasného míchání opékejte asi 5 minut, aby se všechno rozvonělo. Pak ve vhodném přístroji semelte či v hmoždíři utlučte spolu s mletým kořením pěti vůní a zázvorem nahrubo. Odložte si 1 lžíci směsi stranou.

2 Troubu předehřejte na 160°C. Maso potřete olejem a pak do něj vmasírujte 2 lžíce vločkové mořské soli. Bůček položte kůží dolů na plech. Do masa vetřete směs koření (kromě odložené lžíce). Hodinu pečte, pak zvyšte teplotu v troubě na 180°C, maso obraťte a pečte další hodinu, aby kůže byla křupavá a zezlátla. Nechte 10 minut chladnout a pak nakrájejte na kostky.

3 Zatímco se maso peče, připravte karamelovou omáčku. Cukr s octem rozehřejte v rendlíčku na silném ohni. Přiveďte k varu a vařte 6 minut, aby vznikl sirup. Odstavte a vmíchejte limetovou šťávu.

4 Do odložené kořenicí směsi přidejte trochu soli. Maso pokropte karamelovou omáčkou, posypte osolenou kořenicí směsí a podávejte. 

NĚCO NAVÍC

Chcete-li ochucení pokrmu posunout ještě blíže k Asii, použijte namísto balzamikového černý rýžový ocet a třtinový cukr nahraďte kokosovým nebo nastrouhaným palmovým. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit