Bůček na sečuánském a růžovém pepři & karamel

Bůček na sečuánském a růžovém pepři & karamel

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9439 kcal
Bílkoviny 240 g
Cukr 692 g
Tuky 632 g
Vláknina 156 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Takhle připravený bůček nakrájený na tenké plátky je ideální do obložených baget na vietnamský způsob.

Suroviny

hřebíček 5 ks
badyán 2 ks
skořice 1 svitek
na kousky
pepř 1 ČL
pepř růžový 1 ČL
chilli paprička 2 ks
sušená
sůl mořská 1 ČL
vločková, + 2 lžíce, + k podávání
koření pěti vůní 1 ČL
mleté
zázvor (čerstvý) 1 ČL
mletý sušený
bůček 1.5 kg
bez kosti, s kůží (tu naříznout do mřížky)
rostlinný olej 1 PL
Na karamelovou omáčku
třtinový cukr 180 g
co nejtmavší
balzamikový ocet 125 ml
limetová šťáva 2 PL

1 Přísady až po 1 lžičku vločkové mořské soli vložte do pánvičky na středním ohni. Za občasného míchání opékejte asi 5 minut, aby se všechno rozvonělo. Pak ve vhodném přístroji semelte či v hmoždíři utlučte spolu s mletým kořením pěti vůní a zázvorem nahrubo. Odložte si 1 lžíci směsi stranou.

2 Troubu předehřejte na 160°C. Maso potřete olejem a pak do něj vmasírujte 2 lžíce vločkové mořské soli. Bůček položte kůží dolů na plech. Do masa vetřete směs koření (kromě odložené lžíce). Hodinu pečte, pak zvyšte teplotu v troubě na 180°C, maso obraťte a pečte další hodinu, aby kůže byla křupavá a zezlátla. Nechte 10 minut chladnout a pak nakrájejte na kostky.

3 Zatímco se maso peče, připravte karamelovou omáčku. Cukr s octem rozehřejte v rendlíčku na silném ohni. Přiveďte k varu a vařte 6 minut, aby vznikl sirup. Odstavte a vmíchejte limetovou šťávu.

4 Do odložené kořenicí směsi přidejte trochu soli. Maso pokropte karamelovou omáčkou, posypte osolenou kořenicí směsí a podávejte. 

NĚCO NAVÍC

Chcete-li ochucení pokrmu posunout ještě blíže k Asii, použijte namísto balzamikového černý rýžový ocet a třtinový cukr nahraďte kokosovým nebo nastrouhaným palmovým. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...
  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...

Obchod Apetit