Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečený vepřový bůček s žemlovou nádivkou

Nejlepší bůček je nadívaný!

Vydání: 2014/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT3H
Pečení 3:00
Maso Česká

Ingredience

    • 1 kg vepřového bůčku s kůží (bez kosti)
    • sůl
    • 1 lžíce celého kmínu

    NA NÁDIVKU

    • 6 housek, tvrdších, nakrájených na kostičky
    • 250 ml mléka
    • 3–4 vejce (podle velikosti), prošlehané
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • velká hrst listů hladkolisté petržele nebo libečku (nebo obojí), nasekané
    • 1/4 lžičky muškátového květu
    • 2 lžíce rozpuštěného másla, vlažného

    K PODÁVÁNÍ

    • dušené zelí s rozinkami (recept)
    • petrželové brambory (viz Něco navíc)

Příprava jídla

1 Rozpalte troubu na 170 °C. Maso otřete a z kratší strany ho v půlce vodorovně prořízněte a vytvořte kapsu na náplň po celé délce i šířce masa. Dejte pozor, abyste neprořízli kraje. Osolte a sůl vmasírujte do masa i kůže.

2 Housky pokropte většinou mléka. Vejce osolte, opepřete a přilijte do mísy k houskám. Přidejte bylinky, muškátový květ a máslo. Promíchejte, a je-li třeba, přilijte zbylé mléko.

3 Otvor v mase roztáhněte, kapsu naplňte nádivkou a zašijte nití. Bůček položte do pekáče kůží dolů, posypte polovinou kmínu, podlijte 200 ml vody, přikryjte pekáčkem či alobalem a vložte do trouby. Pečte asi hodinu, pak maso obraťte a napařenou kůži nařízněte jako mřížku na menší čtverečky. Posypte zbylým kmínem a pečte další hodinu. Maso občas přelijte vypečenou šťávou. Je-li třeba, podlijte trochou vody.

4 Jakmile je maso měkké a kůže začne zlátnout, pekáč odklopte a dopečte dozlatova a dokřupava. Maso vyjměte a podle potřeby šťávu v pekáči trochu odpařte, nebo naopak dolijte vodou a povařte.

NĚCO NAVÍC

  • Nevejde-li se vám všechna nádivka do masa, přidejte ji po otočení masa do pekáče vedle bůčku a společně dopečte.
  • Petrželové brambory: 1 kg drobných pěkných oloupaných brambor zalijte v hrnci vroucí vodou, aby byly potopené. Osolte a vařte doměkka, trvá to 15–20 minut. Mezitím opláchněte svazek hladkolisté petrželky, listy otrhejte a nasekejte najemno. Uvařené brambory slijte, přesypte do mísy a promíchejte s lžící másla a nasekanou petrželkou.

Dušené kysané zelí s rozinkami

Nápaditá obměna tradiční přílohy

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bramborový krém s kroupovým jelítkem

Vázané koláče s tvarohem a povidly

Dušené kysané zelí s rozinkami

Prasečinka aneb bůček v hlavní roli

Přidat komentář