0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečený vepřový bůček s žemlovou nádivkou

Pečený vepřový bůček s žemlovou nádivkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečený vepřový bůček s žemlovou nádivkou

2.9 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6094 kcal
Bílkoviny 232 g
Sacharidy 281 g
Tuky 415 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší bůček je nadívaný!

Suroviny

bůček 1 kg
s kůží, bez kosti
sůl
kmín 1 PL
celý
Na nádivku
housky 6 ks
tvrdší, na kostičky
mléko 250 ml
vejce 3 ks
podle velikosti, prošlehané
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka 1 hrst
hladkolistá, lze nahradit libečkem nebo obojí, nasekané
muškátový květ ¼ ČL
máslo 2 PL
rozpuštěné, vlažné
K podávání
zelí
dušené zelí s rozinkami
brambory
petrželové (viz Něco navíc)

1 Rozpalte troubu na 170 °C. Maso otřete a z kratší strany ho v půlce vodorovně prořízněte a vytvořte kapsu na náplň po celé délce i šířce masa. Dejte pozor, abyste neprořízli kraje. Osolte a sůl vmasírujte do masa i kůže.

2 Housky pokropte většinou mléka. Vejce osolte, opepřete a přilijte do mísy k houskám. Přidejte bylinky, muškátový květ a máslo. Promíchejte, a je-li třeba, přilijte zbylé mléko.

3 Otvor v mase roztáhněte, kapsu naplňte nádivkou a zašijte nití. Bůček položte do pekáče kůží dolů, posypte polovinou kmínu, podlijte 200 ml vody, přikryjte pekáčkem či alobalem a vložte do trouby. Pečte asi hodinu, pak maso obraťte a napařenou kůži nařízněte jako mřížku na menší čtverečky. Posypte zbylým kmínem a pečte další hodinu. Maso občas přelijte vypečenou šťávou. Je-li třeba, podlijte trochou vody.

4 Jakmile je maso měkké a kůže začne zlátnout, pekáč odklopte a dopečte dozlatova a dokřupava. Maso vyjměte a podle potřeby šťávu v pekáči trochu odpařte, nebo naopak dolijte vodou a povařte.

NĚCO NAVÍC

  • Nevejde-li se vám všechna nádivka do masa, přidejte ji po otočení masa do pekáče vedle bůčku a společně dopečte.
  • Petrželové brambory: 1 kg drobných pěkných oloupaných brambor zalijte v hrnci vroucí vodou, aby byly potopené. Osolte a vařte doměkka, trvá to 15–20 minut. Mezitím opláchněte svazek hladkolisté petrželky, listy otrhejte a nasekejte najemno. Uvařené brambory slijte, přesypte do mísy a promíchejte s lžící másla a nasekanou petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/2

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...
KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč