Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečený vepřový bůček s žemlovou nádivkou
Pečený vepřový bůček s žemlovou nádivkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečený vepřový bůček s žemlovou nádivkou

3.4/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6094 kcal
Bílkoviny 232 g
Sacharidy 281 g
Tuky 415 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší bůček je nadívaný!

Související recepty

Suroviny

s kůží, bez kosti
sůl
kmín 1 PL
celý
Na nádivku
housky 6 ks
tvrdší, na kostičky
mléko 250 ml
vejce 3 ks
podle velikosti, prošlehané
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka 1 hrst
hladkolistá, lze nahradit libečkem nebo obojí, nasekané
rozpuštěné, vlažné
K podávání
dušené zelí s rozinkami
petrželové (viz Něco navíc)

Postup

1

Rozpalte troubu na 170 °C. Maso otřete a z kratší strany ho v půlce vodorovně prořízněte a vytvořte kapsu na náplň po celé délce i šířce masa. Dejte pozor, abyste neprořízli kraje. Osolte a sůl vmasírujte do masa i kůže.

2

Housky pokropte většinou mléka. Vejce osolte, opepřete a přilijte do mísy k houskám. Přidejte bylinky, muškátový květ a máslo. Promíchejte, a je-li třeba, přilijte zbylé mléko.

3

Otvor v mase roztáhněte, kapsu naplňte nádivkou a zašijte nití. Bůček položte do pekáče kůží dolů, posypte polovinou kmínu, podlijte 200 ml vody, přikryjte pekáčkem či alobalem a vložte do trouby. Pečte asi hodinu, pak maso obraťte a napařenou kůži nařízněte jako mřížku na menší čtverečky. Posypte zbylým kmínem a pečte další hodinu. Maso občas přelijte vypečenou šťávou. Je-li třeba, podlijte trochou vody.

4

Jakmile je maso měkké a kůže začne zlátnout, pekáč odklopte a dopečte dozlatova a dokřupava. Maso vyjměte a podle potřeby šťávu v pekáči trochu odpařte, nebo naopak dolijte vodou a povařte.

NĚCO NAVÍC Nevejde-li se vám všechna nádivka do masa, přidejte ji po otočení masa do pekáče vedle bůčku a společně dopečte. Petrželové brambory: 1 kg drobných pěkných oloupaných brambor zalijte v hrnci vroucí vodou, aby byly potopené. Osolte a vařte doměkka, trvá to 15–20 minut. Mezitím opláchněte svazek hladkolisté petrželky, listy otrhejte a nasekejte najemno. Uvařené brambory slijte, přesypte do mísy a promíchejte s lžící másla a nasekanou petrželkou. [[nid:26078]]

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/2

Apetit magazín