Nejlepší bůček je nadívaný!
Suroviny
1 Rozpalte troubu na 170 °C. Maso otřete a z kratší strany ho v půlce vodorovně prořízněte a vytvořte kapsu na náplň po celé délce i šířce masa. Dejte pozor, abyste neprořízli kraje. Osolte a sůl vmasírujte do masa i kůže.
2 Housky pokropte většinou mléka. Vejce osolte, opepřete a přilijte do mísy k houskám. Přidejte bylinky, muškátový květ a máslo. Promíchejte, a je-li třeba, přilijte zbylé mléko.
3 Otvor v mase roztáhněte, kapsu naplňte nádivkou a zašijte nití. Bůček položte do pekáče kůží dolů, posypte polovinou kmínu, podlijte 200 ml vody, přikryjte pekáčkem či alobalem a vložte do trouby. Pečte asi hodinu, pak maso obraťte a napařenou kůži nařízněte jako mřížku na menší čtverečky. Posypte zbylým kmínem a pečte další hodinu. Maso občas přelijte vypečenou šťávou. Je-li třeba, podlijte trochou vody.
4 Jakmile je maso měkké a kůže začne zlátnout, pekáč odklopte a dopečte dozlatova a dokřupava. Maso vyjměte a podle potřeby šťávu v pekáči trochu odpařte, nebo naopak dolijte vodou a povařte.
NĚCO NAVÍC
- Nevejde-li se vám všechna nádivka do masa, přidejte ji po otočení masa do pekáče vedle bůčku a společně dopečte.
- Petrželové brambory: 1 kg drobných pěkných oloupaných brambor zalijte v hrnci vroucí vodou, aby byly potopené. Osolte a vařte doměkka, trvá to 15–20 minut. Mezitím opláchněte svazek hladkolisté petrželky, listy otrhejte a nasekejte najemno. Uvařené brambory slijte, přesypte do mísy a promíchejte s lžící másla a nasekanou petrželkou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Prasečinka aneb bůček v hlavní roli(12 receptů)
- Vychutnejte si dokonalý bůček na 21 způsobů(21 receptů)