Pečený vepřový bůček s žemlovou nádivkou

Pečený vepřový bůček s žemlovou nádivkou

Hodnocení receptu
Průměr: 2.2 ()
Do hodiny Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2583 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 279 g
Tuky 85 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší bůček je nadívaný!

Suroviny

1 kg
vepřový bůček s kůží bez kosti
sůl
kmín 1 PL
celý
Na nádivku
housky 6 ks
tvrdší, na kostičky
mléko 250 ml
vejce 3 ks
podle velikosti, prošlehané
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka hrst
hladkolistá, lze nahradit libečkem nebo obojí, nasekané
muškátový květ 0.25 ČL
máslo 2 PL
rozpuštěné, vlažné
K podávání
dušené zelí s rozinkami
brambory
k podávání

1 Rozpalte troubu na 170 °C. Maso otřete a z kratší strany ho v půlce vodorovně prořízněte a vytvořte kapsu na náplň po celé délce i šířce masa. Dejte pozor, abyste neprořízli kraje. Osolte a sůl vmasírujte do masa i kůže.

2 Housky pokropte většinou mléka. Vejce osolte, opepřete a přilijte do mísy k houskám. Přidejte bylinky, muškátový květ a máslo. Promíchejte, a je-li třeba, přilijte zbylé mléko.

3 Otvor v mase roztáhněte, kapsu naplňte nádivkou a zašijte nití. Bůček položte do pekáče kůží dolů, posypte polovinou kmínu, podlijte 200 ml vody, přikryjte pekáčkem či alobalem a vložte do trouby. Pečte asi hodinu, pak maso obraťte a napařenou kůži nařízněte jako mřížku na menší čtverečky. Posypte zbylým kmínem a pečte další hodinu. Maso občas přelijte vypečenou šťávou. Je-li třeba, podlijte trochou vody.

4 Jakmile je maso měkké a kůže začne zlátnout, pekáč odklopte a dopečte dozlatova a dokřupava. Maso vyjměte a podle potřeby šťávu v pekáči trochu odpařte, nebo naopak dolijte vodou a povařte.

NĚCO NAVÍC

  • Nevejde-li se vám všechna nádivka do masa, přidejte ji po otočení masa do pekáče vedle bůčku a společně dopečte.
  • Petrželové brambory: 1 kg drobných pěkných oloupaných brambor zalijte v hrnci vroucí vodou, aby byly potopené. Osolte a vařte doměkka, trvá to 15–20 minut. Mezitím opláchněte svazek hladkolisté petrželky, listy otrhejte a nasekejte najemno. Uvařené brambory slijte, přesypte do mísy a promíchejte s lžící másla a nasekanou petrželkou.
Embedded node

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/2

Apetit magazín

Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit