Polentové lívanečky

Polentové lívanečky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 449 kcal
Bílkoviny 0 g
Cukr 0 g
Tuky 50 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neotřelá sladká snídaně, kterou máte na stole za pár minut. Stačí si vše připravit večer předem a ráno kukuřičné lívanečky jen opéct. Navíc je můžete neustále obměňovat!

Suroviny

150 g
instantní polenta
voda 375 ml
lze nahradit mlékem
máslo 4 PL
ovoce
k podávání
jogurt
lze nahradit zakysanou smetanou, k podávání
javorový sirup
k podávání
moučkový cukr
na poprášení

1 Polentu uvařte ve vodě nebo v mléce podle návodu na obalu a nakonec do ní vmíchejte 2 lžíce másla. Vlijte ji na plech vyložený pečicím papírem, nechte lehce zchladnout a potom přendejte na potravinářskou fólii a zformujte do tvaru válečku (jako knedlík) a pořádně utáhněte. Dejte do lednice ztuhnout.

2 Ztuhlý polentový váleček vybalte a nakrájejte na plátky. V pánvi rozehřejte po částech zbylé máslo a kolečka na něm postupně opečte. Podávejte s ovocem, jogurtem či zakysankou, posypané moučkovým cukrem a přelité javorovým sirupem.

NĚCO NAVÍC 
Polentu můžete rozdělit i do formiček na muffiny. Také lze vlít například do formy na srnčí hřbet, vyložený pečicím papírem, a po ztuhnutí nakrájet na plátky. Polentu můžete vlít na plech a nechat ztuhnout a poté vykrájet tvary (kolečka, srdíčka) nebo ji jen nakrájet na čtverečky.

OBMĚNY:
Zkuste polentu napříště uvařit v rostlinném ‚mléce‘, vhodné je mandlové, ovesné, makové nebo třeba kokosové. Jemnost polentě dodá nejen máslo, ale také mascarpone či smetana. Polentu lze ochutit přímo během vaření, např. vanilkou či skořicí, do směsi je možné přidat trochu strouhaného kokosu nebo jemně mletých mandlí či lískových ořechů. Ke konci opékání polenty můžete do pánve přisypat ovoce, nechat ho trochu opéct, podlít alkoholem a flambovat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit