Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polentové lívanečky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.5/5 Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 974 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 116 g
Tuky 52 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neotřelá sladká snídaně, kterou máte na stole za pár minut. Stačí si vše připravit večer předem a ráno kukuřičné lívanečky jen opéct. Navíc je můžete neustále obměňovat!

Suroviny

polenta 150 g
instantní
voda 375 ml
lze nahradit mlékem
ovoce
čerstvé, k podávání
lze nahradit zakysanou smetanou, k podávání
k podávání
na poprášení

Postup

1

Polentu uvařte ve vodě nebo v mléce podle návodu na obalu a nakonec do ní vmíchejte 2 lžíce másla. Vlijte ji na plech vyložený pečicím papírem, nechte lehce zchladnout a potom přendejte na potravinářskou fólii a zformujte do tvaru válečku (jako knedlík) a pořádně utáhněte. Dejte do lednice ztuhnout.

2

Ztuhlý polentový váleček vybalte a nakrájejte na plátky. V pánvi rozehřejte po částech zbylé máslo a kolečka na něm postupně opečte. Podávejte s ovocem, jogurtem či zakysankou, posypané moučkovým cukrem a přelité javorovým sirupem.

NĚCO NAVÍC
Polentu můžete rozdělit i do formiček na muffiny. Také lze vlít například do formy na srnčí hřbet, vyložený pečicím papírem, a po ztuhnutí nakrájet na plátky. Polentu můžete vlít na plech a nechat ztuhnout a poté vykrájet tvary (kolečka, srdíčka) nebo ji jen nakrájet na čtverečky.

OBMĚNY:
Zkuste polentu napříště uvařit v rostlinném ‚mléce, vhodné je mandlové, ovesné, makové nebo třeba kokosové. Jemnost polentě dodá nejen máslo, ale také mascarpone či smetana. Polentu lze ochutit přímo během vaření, např. vanilkou či skořicí, do směsi je možné přidat trochu strouhaného kokosu nebo jemně mletých mandlí či lískových ořechů. Ke konci opékání polenty můžete do pánve přisypat ovoce, nechat ho trochu opéct, podlít alkoholem a flambovat.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Apetit magazín