Salát s topinambury a jablky

Salát s topinambury a jablky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1040 kcal
Bílkoviny 2 g
Cukr 39 g
Tuky 87 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Topinambury zasyrova jsou křupavou lahůdkou s delikátní chutí. Spolu se sladkostí jablek, pikantní chutí ředkviček a svěžestí řapíkatého celeru salát krásně odlehčí i těžší menu.

Suroviny

jablka 1 ks
velké, nakrájené natenko
150 g
topinambur menších, vydrhnutých a nakrájených na jemná kolečka
citronová štáva 3 PL
+ 1 lžička na namočení topinamburů
slunečnicová semínka hrst
ředkvičky 1 svazek
řapíkatý celer 3
hořčice dijonská 2 PL
med 2 ČL
olivový olej 6 PL
sůl
pažitka hrst
najemno nakrájené

1 Nakrájená jablka a topinambury dejte do studené vody se lžičkou citronové šťávy, aby nezhnědly.

2 Semínka slunečnice opražte na pánvi nasucho a dejte stranou.

3 Ředkvičky a řapíkatý celer nakrájejte natenko (dobře to jde na mandolíně). V menší misce smíchejte 3 lžíce citronové šťávy, hořčici, med a sůl. Vešlehejte metličkou olej.

4 Topinambury a jablka důkladně osušte (můžete použít i salátovou odstředivku) a promíchejte s ředkvičkami a celerem. Pokapejte dresinkem, posypte opraženými slunečnicovými semínky a pažitkou a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit