Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Špagety s kapustičkami a lupínky z topinamburů
Špagety s kapustičkami a lupínky z topinamburů
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Špagety s kapustičkami a lupínky z topinamburů

3/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1646 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 143 g
Tuky 83 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Růžičková kapusta se už několikátou sezonu hřeje na kulinárním výsluní. Zaslouženě! V kombinaci s topinambury a těstovinami vysloveně září...

Suroviny

sůl
mořská
topinambury 125 g
na cca 3mm kolečka
olivový olej panenský 3 PL
nebo houska, nahrubo rozmixováno na strouhanku
česnek 2 stroužky
na drobno
rozpůlená či na čvrtky (podle velikosti)
drcená, sušená
pepř
čerstvě mletý
nastrouhaný, k podávání
sůl
hrubá, mořská, na dokončení
olivový olej panenský
k podávání

Postup

1

V hrnci přiveďte k varu vodu a osolte ji. Talíř vyložte papírovou utěrkou.

2

Topinambury dejte do mísy s 1 lžící oleje, dobře promíchejte tak, aby se plátky oddělily a všechny se rovnoměrně omastily olejem. V jedné vrstvě je pak rozprostřete na plech tak, aby se nepřekrývaly. Mírně je osolte a pečte v troubě předehřáté na 220°C, horkovzdušné na 200°C, 12–15 minut (v polovině obraťte plech), dozlatova a dokřupava (sledujte je, abyste zachytili správný okamžik). Odložte a nechte chladnout. (Topinamburové lupínky můžete také osmažit v pánvi v oleji.)

3

Mezitím rozehřejte 1 lžíci oleje v pánvičce na středním ohni, vsypte strouhanku a opékejte ji za stálého míchání asi 3 minuty, až začne zlátnout. Podle potřeby zmírněte oheň, aby se nespálila. Přidejte pořádnou špetku nakrájeného česneku a opékejte ještě 2 minuty, aby strouhanka zezlátla a česnek se rozvoněl. Mírně osolte a přeneste na talíř vyložený papírovou utěrkou.

4

V hrnci s vroucí osolenou vodou povařte kapustičky asi 2 minuty, pak je vylovte děrovanou sběračkou, ochlaďte v cedníku tekoucí studenou vodou a odložte. Do opět vroucí vody vložte těstoviny a vařte podle návodu na obalu, aby byly al dente (asi 8 minut).

5 Mezitím rozehřejte v těžké hluboké pánvi na středním ohni zbývající olej a třetinu másla. Přidejte zbývající česnek a drcenou chilli papričku, opékejte 30–60 sekund, aby se česnek rozvoněl, ale nepřipálil. Pak vsypte kapustičky, pomocí kleští promíchejte s česnekem. Opepřete. Vlijte asi 60ml vody z těstovin a za stálého míchání minutu povařte, aby se chuti spojily.

5

Špagety sceďte, ale uchovejte přitom 100ml vody z vaření. Těstoviny přidejte do pánve a zalijte odloženou vodou z vaření. Promíchejte. Přidejte zbývající máslo a vařte asi 2 minuty, aby se voda svařila na polovinu a tekutina zhoustla.

6

Odstavte. Smíchejte s polovinou topinamburových lupínků, parmazánu a strouhanky. Podávejte posypané zbývající strouhankou, lupínky a sýrem, ochucené hrubou solí a pokropené co nejlepším olivovým olejem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/1

Apetit magazín