Růžičková kapusta se už několikátou sezonu hřeje na kulinárním výsluní. Zaslouženě! V kombinaci s topinambury a těstovinami vysloveně září...
Suroviny
Postup
V hrnci přiveďte k varu vodu a osolte ji. Talíř vyložte papírovou utěrkou.
Topinambury dejte do mísy s 1 lžící oleje, dobře promíchejte tak, aby se plátky oddělily a všechny se rovnoměrně omastily olejem. V jedné vrstvě je pak rozprostřete na plech tak, aby se nepřekrývaly. Mírně je osolte a pečte v troubě předehřáté na 220°C, horkovzdušné na 200°C, 12–15 minut (v polovině obraťte plech), dozlatova a dokřupava (sledujte je, abyste zachytili správný okamžik). Odložte a nechte chladnout. (Topinamburové lupínky můžete také osmažit v pánvi v oleji.)
Mezitím rozehřejte 1 lžíci oleje v pánvičce na středním ohni, vsypte strouhanku a opékejte ji za stálého míchání asi 3 minuty, až začne zlátnout. Podle potřeby zmírněte oheň, aby se nespálila. Přidejte pořádnou špetku nakrájeného česneku a opékejte ještě 2 minuty, aby strouhanka zezlátla a česnek se rozvoněl. Mírně osolte a přeneste na talíř vyložený papírovou utěrkou.
V hrnci s vroucí osolenou vodou povařte kapustičky asi 2 minuty, pak je vylovte děrovanou sběračkou, ochlaďte v cedníku tekoucí studenou vodou a odložte. Do opět vroucí vody vložte těstoviny a vařte podle návodu na obalu, aby byly al dente (asi 8 minut).
5 Mezitím rozehřejte v těžké hluboké pánvi na středním ohni zbývající olej a třetinu másla. Přidejte zbývající česnek a drcenou chilli papričku, opékejte 30–60 sekund, aby se česnek rozvoněl, ale nepřipálil. Pak vsypte kapustičky, pomocí kleští promíchejte s česnekem. Opepřete. Vlijte asi 60ml vody z těstovin a za stálého míchání minutu povařte, aby se chuti spojily.
Špagety sceďte, ale uchovejte přitom 100ml vody z vaření. Těstoviny přidejte do pánve a zalijte odloženou vodou z vaření. Promíchejte. Přidejte zbývající máslo a vařte asi 2 minuty, aby se voda svařila na polovinu a tekutina zhoustla.
Odstavte. Smíchejte s polovinou topinamburových lupínků, parmazánu a strouhanky. Podávejte posypané zbývající strouhankou, lupínky a sýrem, ochucené hrubou solí a pokropené co nejlepším olivovým olejem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kapustičky: 27 receptů, které si zamilujete(27 receptů )
- 40 receptů bez masa nejen pro vegetariány(41 receptů )