Špagety s kapustičkami a lupínky z topinamburů

Špagety s kapustičkami a lupínky z topinamburů

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1547 kcal
Bílkoviny 48 g
Cukr 119 g
Tuky 83 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Růžičková kapusta se už několikátou sezonu hřeje na kulinárním výsluní. Zaslouženě! V kombinaci s topinambury a těstovinami vysloveně září...

Suroviny

sůl
mořská
125 g
topinambur nakrouhaný či nakrájený na cca 3mm kolečka
olivový olej 3 PL
panenský
rohlíky 1 ks
nebo houska, nahrubo rozmixováno na strouhanku
česnek 2 stroužek
nakrájený nadrobno
růžičková kapusta 200 g
zbavená zbytku stonku a rozpůlené či na čvrtky (podle velikosti)
špagety 200 g
máslo 30 g
chilli paprička
drcená, sušená
pepř
čerstvě mletý
parmazán 30 g
nastrouhaný, k podávání
sůl
hrubá, mořská, na dokončení
olivový olej
panenský, k podávání

1 V hrnci přiveďte k varu vodu a osolte ji. Talíř vyložte papírovou utěrkou.

2 Topinambury dejte do mísy s 1 lžící oleje, dobře promíchejte tak, aby se plátky oddělily a všechny se rovnoměrně omastily olejem. V jedné vrstvě je pak rozprostřete na plech tak, aby se nepřekrývaly. Mírně je osolte a pečte v troubě předehřáté na 220°C, horkovzdušné na 200°C, 12–15 minut (v polovině obraťte plech), dozlatova a dokřupava (sledujte je, abyste zachytili správný okamžik). Odložte a nechte chladnout. (Topinamburové lupínky můžete také osmažit v pánvi v oleji.)

3 Mezitím rozehřejte 1 lžíci oleje v pánvičce na středním ohni, vsypte strouhanku a opékejte ji za stálého míchání asi 3 minuty, až začne zlátnout. Podle potřeby zmírněte oheň, aby se nespálila. Přidejte pořádnou špetku nakrájeného česneku a opékejte ještě 2 minuty, aby strouhanka zezlátla a česnek se rozvoněl. Mírně osolte a přeneste na talíř vyložený papírovou utěrkou.

4 V hrnci s vroucí osolenou vodou povařte kapustičky asi 2 minuty, pak je vylovte děrovanou sběračkou, ochlaďte v cedníku tekoucí studenou vodou a odložte. Do opět vroucí vody vložte těstoviny a vařte podle návodu na obalu, aby byly al dente (asi 8 minut).

Mezitím rozehřejte v těžké hluboké pánvi na středním ohni zbývající olej a třetinu másla. Přidejte zbývající česnek a drcenou chilli papričku, opékejte 30–60 sekund, aby se česnek rozvoněl, ale nepřipálil. Pak vsypte kapustičky, pomocí kleští promíchejte s česnekem. Opepřete. Vlijte asi 60ml vody z těstovin a za stálého míchání minutu povařte, aby se chuti spojily.

6 Špagety sceďte, ale uchovejte přitom 100ml vody z vaření. Těstoviny přidejte do pánve a zalijte odloženou vodou z vaření. Promíchejte. Přidejte zbývající máslo a vařte asi 2 minuty, aby se voda svařila na polovinu a tekutina zhoustla.

7 Odstavte. Smíchejte s polovinou topinamburových lupínků, parmazánu a strouhanky. Podávejte posypané zbývající strouhankou, lupínky a sýrem, ochucené hrubou solí a pokropené co nejlepším olivovým olejem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...
  • Novinky a zajímavosti

Dokonalé hranolky nejen z brambor

Když se řeknou hranolky, většinou si člověk vybaví ty bramborové. Zkusili jste ale například připravit hranolky z celeru, batátů nebo červené řepy? Vyzkoušejte netradiční hranolky a podívejte se s námi, jak docílit dokonalé chuti a...

Obchod Apetit