Polévka z pečených topinamburů, s jedlými kaštany a tymiánem

Polévka z pečených topinamburů, s jedlými kaštany a tymiánem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2536 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 254 g
Tuky 139 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka tak jemná, že se na jazyku doslova rozplývá...

Suroviny

topinambury 600 g
oloupaných a na 1 cm silná kolečka
olivový olej
sůl
pepř
cibule 2 ks
nakrájené na tenká kolečka
česnek 4 stroužky
drcené
tymián 2 snítky
a trocha navíc k podávání
kaštany 200 g
vařené jedlé (viz Něco navíc)
vývar kuřecí 600 ml
nebo zeleninového
smetana ke šlehání 400 ml

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Topinambury rozprostřete na plech, pokapejte trochou olivového oleje, osolte a opepřete. Pečte 15–18 minut, dozlatova a doměkka.

2 Mezitím postavte rendlík na mírnější oheň a vlijte do něj trochu olivového oleje. Vsypte cibuli, česnek a tymián, osolte, opepřete a opékejte asi 10 minut doměkka, ale tak, aby se nezabarvily. Pak přisypte pečené topinambury a polovinu kaštanů. Všechno pořádně promíchejte, podlijte vývarem, přiveďte k varu a zvolna vařte 10 minut. Vlijte smetanu, přiveďte k varu a odstavte. Rozmixujte dohladka a přeceďte přes jemné síto.

Zbývající kaštany nasucho opražte na pánvi a pak je podrťte. Nechte trochu zchladnout. Před podáváním polévku prohřejte, rozdělte do misek a posypte kaštany. Pokapejte trochou olivového oleje a ozdobte tymiánem.

NĚCO NAVÍC
Vařené kaštany nabízí například Country Life (vakuované) a obchody s delikatesami. Někdy se prodávají i mražené. V sezoně si je můžete uvařit i sami.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit