Polévka tak jemná, že se na jazyku doslova rozplývá...
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Topinambury rozprostřete na plech, pokapejte trochou olivového oleje, osolte a opepřete. Pečte 15–18 minut, dozlatova a doměkka.
Mezitím postavte rendlík na mírnější oheň a vlijte do něj trochu olivového oleje. Vsypte cibuli, česnek a tymián, osolte, opepřete a opékejte asi 10 minut doměkka, ale tak, aby se nezabarvily.
Pak přisypte pečené topinambury a polovinu kaštanů. Všechno pořádně promíchejte, podlijte vývarem, přiveďte k varu a zvolna vařte 10 minut.
Vlijte smetanu, přiveďte k varu a odstavte. Rozmixujte dohladka a přeceďte přes jemné síto.
Zbývající kaštany nasucho opražte na pánvi a pak je podrťte. Nechte trochu zchladnout.
Před podáváním polévku prohřejte, rozdělte do misek a posypte kaštany. Pokapejte trochou olivového oleje a ozdobte tymiánem.
NĚCO NAVÍC
Vařené kaštany nabízí například Country Life (vakuované) a obchody s delikatesami. Někdy se prodávají i mražené. V sezoně si je můžete uvařit i sami.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů )