Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Gratinované topinambury s cibulí
Gratinované topinambury s cibulí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Gratinované topinambury s cibulí

3.7/5 Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2500 kcal
Bílkoviny 59 g
Sacharidy 235 g
Tuky 140 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Luxusní úprava zapékaných topinambur. Bez masa, s kozím sýrem a tymiánem.

Suroviny

olivový olej 2 PL
na tenké plátky
hnědý cukr 4 PL
tymián 4 ČL
sekaný, čerstvý
balzamikový ocet 2 PL
rozpuštěné
strouhaný
topinambury 600 g
lze nahradit bramborami, oloupané, na tenké plátky
česnek 2 stroužky
prolisované
sůl
pepř
černý, drcený
měkký, na 6 koleček
tymián 6 snítek

Postup

1

Zahřejte troubu na 180/160 °C. Nepřilnavou pánev zahřejte na mírném ohni. Vložte olej a cibuli, 10 minut opékejte. Přidejte cukr, tymián a balzamikový ocet a 2 minuty prohřívejte. Šest zhruba 200ml zapékacích nádob vymažte máslem. Obě smetany a muškátový oříšek přiveďte k varu, hned odstavte.

2

Do nádob navrstvěte topinambury, cibulovou směs, česnek, sůl a pepř. Přelijte smetanovou směsí, navrch položte kozí sýr a tymián. Pečte 45 minut, aby topinambury změkly.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/2

Apetit magazín