Luxusní úprava zapékaných topinambur. Bez masa, s kozím sýrem a tymiánem.
Suroviny
olivový olej
2
PL
cibule
2
ks
na tenké plátky
hnědý cukr
4
PL
tymián
4
ČL
sekaný, čerstvý
balzamikový ocet
2
PL
máslo
20
g
rozpuštěné
smetana ke šlehání
125
ml
40%
zakysaná smetana
125
ml
muškátový oříšek
¼
ČL
strouhaný
topinambury
600
g
lze nahradit bramborami, oloupané, na tenké plátky
česnek
2
stroužky
prolisované
sůl
pepř
černý, drcený
kozí sýr
150
g
měkký, na 6 koleček
tymián
6
snítek
Postup
1
Zahřejte troubu na 180/160 °C. Nepřilnavou pánev zahřejte na mírném ohni. Vložte olej a cibuli, 10 minut opékejte. Přidejte cukr, tymián a balzamikový ocet a 2 minuty prohřívejte. Šest zhruba 200ml zapékacích nádob vymažte máslem. Obě smetany a muškátový oříšek přiveďte k varu, hned odstavte.
2
Do nádob navrstvěte topinambury, cibulovou směs, česnek, sůl a pepř. Přelijte smetanovou směsí, navrch položte kozí sýr a tymián. Pečte 45 minut, aby topinambury změkly.