Pomerančové sušenky

Pomerančové sušenky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2609 kcal
Bílkoviny 49 g
Cukr 369 g
Tuky 98 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Většina sušenek se musí vykrajovat nebo nejrůzněji tvarovat, hlídat, aby se při pečení neslily... Tady tohle všechno odpadá. Těsto stačí vyválet, upéct a nakrájet. Hotovo!

Suroviny

máslo 75 g
změklého
krupicový cukr 110 g
vanilkový extrakt 1 ČL
med 115 g
tekutý
žloutek 1 ks
mouka pšeničná hladká 225 g
+ navíc na podsypání
sůl špetka
škrob 2 ČL
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
jedlá soda 0.25 ČL
pomerančový likér 2 PL
Grand Marnier
50 g
kandovaná pomerančová kůra nakrájené na kousky

1 Máslo, 55 g cukru a vanilku zhruba 5–6 minut šlehejte, dokud nebude směs světlá a nadýchaná. Přidejte med, žloutek, mouku, sůl, škrob, kypřicí prášek, sodu a pomerančový likér a na nízké otáčky propracovávejte, dokud se těsto nespojí. Na plech rozložte arch pečicího papíru, přendejte na něj těsto, zaprašte moukou, přikryjte druhým archem papíru a přes něj roztlačte či rozválejte těsto na plát o síle 4–5 mm. Celý plát potom uložte na 30 minut do mrazáku.

2 Troubu vyhřejte na 160°C. Po vychlazení vrchní papír stáhněte, posypte plát kandovanou pomerančovou kůrou a válečkem či dlaněmi ji lehce vtlačte do těsta. Posypte zbytkem cukru a pečte 16–18 minut dozlatova. Nechte lehce zchladnout a poté plát ostrým nožem rozkrájejte na kosočtverce a nechte zcela vychladnout.

NĚCO NAVÍC
Plát můžete místo kousků kandované pomerančové kůry posypat nasekanými ořechy, sušeným ovocem či čokoládovými pecičkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit