Většina sušenek se musí vykrajovat nebo nejrůzněji tvarovat, hlídat, aby se při pečení neslily... Tady tohle všechno odpadá. Těsto stačí vyválet, upéct a nakrájet. Hotovo!
Suroviny
Postup
Máslo, 55 g cukru a vanilku zhruba 5–6 minut šlehejte, dokud nebude směs světlá a nadýchaná. Přidejte med, žloutek, mouku, sůl, škrob, kypřicí prášek, sodu a pomerančový likér a na nízké otáčky propracovávejte, dokud se těsto nespojí. Na plech rozložte arch pečicího papíru, přendejte na něj těsto, zaprašte moukou, přikryjte druhým archem papíru a přes něj roztlačte či rozválejte těsto na plát o síle 4–5 mm. Celý plát potom uložte na 30 minut do mrazáku.
Troubu vyhřejte na 160°C. Po vychlazení vrchní papír stáhněte, posypte plát kandovanou pomerančovou kůrou a válečkem či dlaněmi ji lehce vtlačte do těsta. Posypte zbytkem cukru a pečte 16–18 minut dozlatova. Nechte lehce zchladnout a poté plát ostrým nožem rozkrájejte na kosočtverce a nechte zcela vychladnout.
NĚCO NAVÍC
Plát můžete místo kousků kandované pomerančové kůry posypat nasekanými ořechy, sušeným ovocem či čokoládovými pecičkami.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Snadné pečení: sušenky 15-krát jinak(13 receptů )