Kávové bábovičky

Kávové bábovičky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 20 minut Velmi snadné Na cca 20 malých báboviček nebo 1 velkou bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4665 kcal
Bílkoviny 114 g
Cukr 494 g
Tuky 237 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Malinkaté bábovičky jsou výborné k snídani i odpolední kávě. Jsou sladké, vláčné, prostě k nakousnutí!

 

Suroviny

máslo
na vymazání formiček
mouka
hrubá nebo polohrubá, na vysypání formiček
mouka pšeničná hladká 300 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
jedlá soda 0.5 ČL
sůl 0.5 ČL
vejce 4 ks
velikosti L, o pokojové teplotě
třtinový cukr 300 g
muscovado
máslo 225 g
rozpuštěného
jogurt řeckého typu 240 g
lze nahradit zakysanou smetanou
káva instantní 5 ČL
rozpuštěných v 1 lžíci horké vody
moučkový cukr
na posypání

1 Troubu předehřejte na 180°C. Vymažte cca 20 malých formiček nebo 1 velkou formu máslem a vysypte polohrubou či hrubou moukou.

2 Hladkou mouku promíchejte s kypřicím práškem, sodou a solí. Vejce prošlehejte s cukrem, přidejte máslo, jogurt (zakysanku), kávu a promíchejte dohladka. Ručně vmíchejte moučnou směs. Těsto rozdělte do formiček a pečte 20–25 minut do zezlátnutí (velkou bábovku pečte asi 50 minut). Nechte krátce zchladnout, vyklopte a nechte vychladnout. Před podáváním můžete poprášit moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC

  • Bábovičky můžete polít nahřátým karamelovým kondenzovaným mlékem nebo jednoduchou polevou, kterou připravíte prošleháním 125 g moučkového cukru s 1 lžičkou instantní kávy rozpuštěnou ve 2 lžících vroucí vody.
  • Pokud nemáte formu na malé bábovičky, klidně těsto rozdělte do formiček na muffiny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit