Malinkaté bábovičky jsou výborné k snídani i odpolední kávě. Jsou sladké, vláčné, prostě k nakousnutí!
Suroviny
na vymazání formiček
mouka pšeničná hrubá
nebo polohrubá, na vysypání formiček
mouka pšeničná hladká
300
g
kypřicí prášek do pečiva
½
ČL
jedlá soda
½
ČL
sůl
½
ČL
vejce
4
ks
velikosti L, o pokojové teplotě
třtinový cukr muscovado tmavý
300
g
máslo
225
g
rozpuštěného
jogurt řeckého typu
240
g
lze nahradit zakysanou smetanou
káva instantní
5
ČL
rozpuštěných v 1 lžíci horké vody
na posypání
Postup
1
Troubu předehřejte na 180°C. Vymažte cca 20 malých formiček nebo 1 velkou formu máslem a vysypte polohrubou či hrubou moukou.
2
Hladkou mouku promíchejte s kypřicím práškem, sodou a solí. Vejce prošlehejte s cukrem, přidejte máslo, jogurt (zakysanku), kávu a promíchejte dohladka. Ručně vmíchejte moučnou směs. Těsto rozdělte do formiček a pečte 20–25 minut do zezlátnutí (velkou bábovku pečte asi 50 minut). Nechte krátce zchladnout, vyklopte a nechte vychladnout. Před podáváním můžete poprášit moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
Bábovičky můžete polít nahřátým karamelovým kondenzovaným mlékem nebo jednoduchou polevou, kterou připravíte prošleháním 125 g moučkového cukru s 1 lžičkou instantní kávy rozpuštěnou ve 2 lžících vroucí vody. Pokud nemáte formu na malé bábovičky, klidně těsto rozdělte do formiček na muffiny.Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Bábovka nejen na neděli: 31 receptů(31 receptů )
- Snadné pečení – muffiny a bábovičky(13 receptů )