Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do hodiny Velmi snadné Na cca 20 malých báboviček nebo 1 velkou bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4644 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 488 g
Tuky 237 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Malinkaté bábovičky jsou výborné k snídani i odpolední kávě. Jsou sladké, vláčné, prostě k nakousnutí!

Suroviny

máslo
na vymazání formiček
mouka pšeničná hrubá
nebo polohrubá, na vysypání formiček
mouka pšeničná hladká 300 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
jedlá soda 0.5 ČL
sůl 0.5 ČL
vejce 4 ks
velikosti L, o pokojové teplotě
třtinový cukr muscovado tmavý 300 g
máslo 225 g
rozpuštěného
jogurt řeckého typu 240 g
lze nahradit zakysanou smetanou
káva instantní 5 ČL
rozpuštěných v 1 lžíci horké vody
moučkový cukr
na posypání

1 Troubu předehřejte na 180°C. Vymažte cca 20 malých formiček nebo 1 velkou formu máslem a vysypte polohrubou či hrubou moukou.

2 Hladkou mouku promíchejte s kypřicím práškem, sodou a solí. Vejce prošlehejte s cukrem, přidejte máslo, jogurt (zakysanku), kávu a promíchejte dohladka. Ručně vmíchejte moučnou směs. Těsto rozdělte do formiček a pečte 20–25 minut do zezlátnutí (velkou bábovku pečte asi 50 minut). Nechte krátce zchladnout, vyklopte a nechte vychladnout. Před podáváním můžete poprášit moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC

  • Bábovičky můžete polít nahřátým karamelovým kondenzovaným mlékem nebo jednoduchou polevou, kterou připravíte prošleháním 125 g moučkového cukru s 1 lžičkou instantní kávy rozpuštěnou ve 2 lžících vroucí vody.
  • Pokud nemáte formu na malé bábovičky, klidně těsto rozdělte do formiček na muffiny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit