Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.9/5 Počet hodnocení: 18
Do hodiny Velmi snadné Na cca 20 malých báboviček nebo 1 velkou bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4644 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 488 g
Tuky 237 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Malinkaté bábovičky jsou výborné k snídani i odpolední kávě. Jsou sladké, vláčné, prostě k nakousnutí!

Suroviny

na vymazání formiček
mouka pšeničná hrubá
nebo polohrubá, na vysypání formiček
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
sůl ½ ČL
vejce 4 ks
velikosti L, o pokojové teplotě
třtinový cukr muscovado tmavý 300 g
máslo 225 g
rozpuštěného
lze nahradit zakysanou smetanou
káva instantní 5 ČL
rozpuštěných v 1 lžíci horké vody
na posypání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Vymažte cca 20 malých formiček nebo 1 velkou formu máslem a vysypte polohrubou či hrubou moukou.

2

Hladkou mouku promíchejte s kypřicím práškem, sodou a solí. Vejce prošlehejte s cukrem, přidejte máslo, jogurt (zakysanku), kávu a promíchejte dohladka. Ručně vmíchejte moučnou směs. Těsto rozdělte do formiček a pečte 20–25 minut do zezlátnutí (velkou bábovku pečte asi 50 minut). Nechte krátce zchladnout, vyklopte a nechte vychladnout. Před podáváním můžete poprášit moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC

Bábovičky můžete polít nahřátým karamelovým kondenzovaným mlékem nebo jednoduchou polevou, kterou připravíte prošleháním 125 g moučkového cukru s 1 lžičkou instantní kávy rozpuštěnou ve 2 lžících vroucí vody. Pokud nemáte formu na malé bábovičky, klidně těsto rozdělte do formiček na muffiny.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...