Sladkokyselý rakytníkový džem je skvělý do jogurtu, na chleba s máslem, k lívanečkům, k masu i sýrům.
Suroviny
Postup
1
Navažte 1,5 kg plodů rakytníku, přeberte je a umyjte.
2
Rakytník nasypte do hrnce a přilijte 100 ml pomerančové šťávy. Postavte na mírný oheň, přiveďte k varu a zvolna vařte 10 minut.
3
Protřete rakytník přes velmi jemné síto. Vzniklou dřeň a 1 kg želírovacího cukru 1:1 dejte do čistého hrnce, promíchejte, přiveďte k varu a zprudka vařte 4–5 minut. Nalijte do 5 sterilizovaných sklenic o objemu zhruba 350 ml, ihned uzavřete a nechte vychladnout. Uchovávejte v chladnější místnosti, v suchu a temnu. Vydrží cca 1 rok.