K snídani ho můžete namazat, ke svačině obložit nebo přikusovat k jogurtu (případně vlašáku), a na party z něj uděláte elegantní jednohubky. Rohlík se zkrátka hodí pro každou příležitost. Neměňte v receptu sádlo za máslo, právě díky sádlu budou rohlíky křupavé a déle měkké.
Suroviny
Postup
Z uvedených surovin vypracujte těsto a nechte vykynout, aby zdvojnásobilo objem. Poté rozdělte na díly (počítejte cca 85 g těsta na rohlík, mělo by vám vyjít 8–10 kusů), z každého vytvořte kuličku, z té vyválejte oválnou placku – tu smotejte, rukama lehce konce vytáhněte a vytvarujte do tvaru rohlíku. Nechte pod potravinovou fólií nebo velkým plastovým sáčkem znovu vykynout.
Troubu rozpalte na 250 °C, vložte na dno rozehřát plech nebo pekáč. Rohlíky rozložte na jiný plech, postříkejte vodou a dejte do trouby. Do rozpáleného plechu či pekáče na dně chrstněte vodu a rychle zavřete. Pečte dozlatova cca 15 minut.
NĚCO NAVÍC
Rohlíky před pečením můžete posypat mákem, kmínem a/nebo solí. Vyzkoušejte kynutí v chladu, večer zadělejte těsto, nechte vykynout, srolujte rohlíky, zakryjte je potravinovou fólií a dejte kynout do lednice. Ráno jen rozpalte troubu a pečte.