Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rohlíky, housky, žemle, hvězdičky

Rohlíky, housky, žemle, hvězdičky

3.9/5 Počet hodnocení: 63
Více než hodinu Snadné Na cca 15 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2430 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 340 g
Tuky 58 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zlatavé pečivo jezte třeba jako přílohu k polévce nebo jen tak s máslem...

Suroviny

čerstvé
mléko 250 ml
vlažné
cukr 5 g
vejce 1 ks
sůl 1 špetka
na potření
Na posypání
sůl
mák celý
slunečnicová semínka

Postup

1

Z droždí, špetky cukru, hrstky mouky a 150 ml vlažného mléka nechte vzejít kvásek.

2

Pak z něj, zbývající mouky, mléka (nejprve dalších cca 50 ml, pak přidávejte postupně podle potřeby), cukru, vejce a soli vypracujte lehké vláčné těsto. Nechte ho asi 1–1,5 hodiny v teple kynout.

3

Troubu zahřejte na 200 °C.

4

Vykynuté těsto zpracujte a vytvarujte ho. My jsme se rozhodli pro houstičky ze tří pramenů. Vytvarované těsto naskládejte s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem, nechte trochu nakynout a potřete žloutkem.

5

Posypte solí a semínky, fantazii se meze nekladou, zkusit můžete i semínka fenyklu.

6

Plech vložte do trouby a po zhruba třech minutách snižte teplotu na 170 °C a pečte dozlatova.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Komentáře

03.02.2016 14:02

Housky jsou vynikající, jen je potřeba si dopředu rozmyslet zda-li je chceme na sladko či slano. V případě, že do těsta použijeme 50g cukru ze soupisu surovin, očekávejme spíše chuť jako jsou loupáčky. Ale pokud cukr vynecháme, máme klasické slané housky. Dle rady paní J. Kopřivové jsem přidala i 50g změklého másla a určitě to na chuti jen přidalo.

20.09.2014 11:16

Housky byly dobré, ale dala jsem jen 5 g cukru, myslím, že 50 g cukru je překlep.

02.10.2015 17:12

Milá Karolíno, v receptu je pravděpodobně chyba, ale povedl se nám tak, jak je (stejně jako vám i s těmi 50 g cukru). Cukr do housek dávat nemusíte vůbec (kromě špetky pro vzejití kvásku). Pokud chcete, aby byly housky déle vláčné (a prostě úplně nejlepší) zapracujte do těsta 50 g změklého másla.

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...