Rohlíky, housky, žemle, hvězdičky

Rohlíky, housky, žemle, hvězdičky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 (43)
Do 30 minut Snadné Na cca 15 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2430 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 340 g
Tuky 58 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zlatavé pečivo jezte třeba jako přílohu k polévce nebo jen tak s máslem...

Suroviny

droždí 30 g
čerstvé
mouka pšeničná hladká 500 g
mléko 250 ml
vlažné
cukr 5 g
vejce 1 ks
sůl 1 špetka
žloutek 1 ks
na potření
Na posypání
sůl
mák celý
kmín
slunečnicová semínka

1 Z droždí, špetky cukru, hrstky mouky a 150 ml vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Pak z něj, zbývající mouky, mléka (nejprve dalších cca 50 ml, pak přidávejte postupně podle potřeby), cukru, vejce a soli vypracujte lehké vláčné těsto. Nechte ho asi 1–1,5 hodiny v teple kynout.

2 Troubu zahřejte na 200 °C. Vykynuté těsto zpracujte a vytvarujte ho. My jsme se rozhodli pro houstičky ze tří pramenů. Vytvarované těsto naskládejte s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem, nechte trochu nakynout a potřete žloutkem. Posypte solí a semínky, fantazii se meze nekladou, zkusit můžete i semínka fenyklu.

3 Plech vložte do trouby a po zhruba třech minutách snižte teplotu na 170 °C a pečte dozlatova.

 

Komentáře

Jana Kopřivová

Milá Karolíno, v receptu je pravděpodobně chyba, ale povedl se nám tak, jak je (stejně jako vám i s těmi 50 g cukru). Cukr do housek dávat nemusíte vůbec (kromě špetky pro vzejití kvásku). Pokud chcete, aby byly housky déle vláčné (a prostě úplně nejlepší) zapracujte do těsta 50 g změklého másla.

Lucie Kisová

Housky jsou vynikající, jen je potřeba si dopředu rozmyslet zda-li je chceme na sladko či slano. V případě, že do těsta použijeme 50g cukru ze soupisu surovin, očekávejme spíše chuť jako jsou loupáčky. Ale pokud cukr vynecháme, máme klasické slané housky. Dle rady paní J. Kopřivové jsem přidala i 50g změklého másla a určitě to na chuti jen přidalo.

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit