
Křupavé rohlíky
Jeden z nejcitovanějších receptů facebookové skupiny PečemPecen. Nejlepší je připravit si je večer, stočit a dát na noc do lednice. Ráno s nimi šup do trouby a za 15 minut máte na stole teplé rohlíky jako z pekárny!
Ingredience
- 21g čerstvého droždí nebo 7g instantního
- 3 lžíce másla, rozpuštěného a zchladlého
- 500g polohrubé mouky
- 10g krupicového cukru
- 10g soli
- hrubá sůl na posypání
Příprava jídla
1 Do mísy vlijte 250ml vlažné vody, přidejte droždí a promíchejte tak, aby se droždí rozpustilo. Přidejte máslo, polovinu mouky, cukr a sůl a začněte zpracovávat těsto. Postupně zapracujte zbylou mouku – nemusíte ji ale zapracovat všechnu, nebo naopak – pokud by se vám zdálo těsto lepivé, mouku přidejte. Výsledné těsto je vláčné a nelepí se.
2 Těsto dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte 1–2 hodiny kynout, každých 30 minut jej 2–3x přeložte: natáhněte ho a přeložte zpět do mísy. Můžete to udělat i na pracovní ploše.
3 Vykynuté těsto rozdělte na 8–10 kousků, stočte je do kuliček a nechte 10 minut odpočinout. Poté je rozválejte do trojúhelníků, stočte do rohlíku a dlaněmi ještě trochu rozválejte (ve stejném směru, v ja- kém jste je stáčeli), aby vám vznikly pěkné rohlíky dlouhé asi 30cm a silné zhruba 3–4cm. Skládejte je na pečicím papírem vyložené plechy nebo tácy, postříkejte vodou (nejlépe to jde rozprašovačem) nebo potřete pírkem či štětečkem namočeným ve vodě, zakryjte potravinářskou fólií a nechte ještě 45 minut kynout (nebo dejte do lednice), rohlíky by měly nabýt minimálně o třetinu objemu.
4 Troubu rozehřejte na 250°C a dejte si do ní rozpálit plech. Vykynuté rohlíky znovu postříkejte nebo potřete vodou, posypte solí, přesuňte i s papírem na rozpálený plech, troubu zapařte a rychle zavřete. Rohlíky pečte zhruba 15 minut dozlatova.
Přidat komentář