0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Křupavé rohlíky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 166
Více než hodinu Snadné Na 8-10 rohlíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2149 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 386 g
Tuky 42 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jeden z nejcitovanějších receptů facebookové skupiny PečemPecen. Nejlepší je připravit si je večer, stočit a dát na noc do lednice. Ráno s nimi šup do trouby a za 15 minut máte na stole teplé rohlíky jako z pekárny!

Suroviny

droždí 21 g
čerstvé, lze nahradit 7 g instantního
máslo 3 PL
rozpuštěné a zchladlé
mouka pšeničná polohrubá 500 g
krupicový cukr 10 g
sůl 10 g
sůl
hrubá, na posypání

Postup

1

Do mísy vlijte 250ml vlažné vody, přidejte droždí a promíchejte tak, aby se droždí rozpustilo. Přidejte máslo, polovinu mouky, cukr a sůl a začněte zpracovávat těsto. Postupně zapracujte zbylou mouku – nemusíte ji ale zapracovat všechnu, nebo naopak – pokud by se vám zdálo těsto lepivé, mouku přidejte. Výsledné těsto je vláčné a nelepí se.

2

Těsto dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte 1–2 hodiny kynout, každých 30 minut jej 2–3x přeložte: natáhněte ho a přeložte zpět do mísy. Můžete to udělat i na pracovní ploše.

3

Vykynuté těsto rozdělte na 8–10 kousků, stočte je do kuliček a nechte 10 minut odpočinout.

4

Poté je rozválejte do trojúhelníků, stočte do rohlíku a dlaněmi ještě trochu rozválejte (ve stejném směru, v jakém jste je stáčeli), aby vám vznikly pěkné rohlíky dlouhé asi 30cm a silné zhruba 3–4 cm. Skládejte je na pečicím papírem vyložené plechy nebo tácy, postříkejte vodou (nejlépe to jde rozprašovačem) nebo potřete pírkem či štětečkem namočeným ve vodě, zakryjte potravinářskou fólií a nechte ještě 45 minut kynout (nebo dejte do lednice), rohlíky by měly nabýt minimálně o třetinu objemu.

5

Troubu rozehřejte na 250°C a dejte si do ní rozpálit plech. Vykynuté rohlíky znovu postříkejte nebo potřete vodou, posypte solí, přesuňte i s papírem na rozpálený plech, troubu zapařte a rychle zavřete. Rohlíky pečte zhruba 15 minut dozlatova.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...