Skvělé jídlo pro chvíle, kdy vám nezbývá než spolehnout se při vaření čistě z vlastních zásob.
Suroviny
Postup
Propláchnutou rýži vsypte do středně velkého kastrolu, zalijte větším množstvím vody, vsypte kurkumu a špetku soli. Uveďte do varu, dobře promíchejte a na mírném plameni pod pokličkou nechte sedm minut probublávat. Pak vsypte hrášek a povařte ještě tři až čtyři minuty, aby byla rýže měkká. Sceďte ji a dejte stranou.
Dvě lžíce oleje rozehřejte v hluboké pánvi nebo ve woku a opečte na něm slaninu a cibuli, až bude cibule lehce zabarvená dozlatova a slanina krásně křupavá. Občas promíchejte. Pokud chcete, přisypte chilli.
Přidejte vařenou rýži s hráškem a na vyšším plameni míchejte, aby bylo všechno horké. Ochutnejte, případně dosolte a pak vsypte do mísy.
Na pánvi rozehřejte zbylý olej a vlijte na něj rozšlehaná vejce. Nechte je krátce usadit a promíchejte tak, aby vznikly větší chuchvalečky. Posypte jimi rizoto.
Komentáře
Naprosto bez chuti, pokud se držím receptu (bez přidání chilli). Chce to opravdu hodně soli na závěr na “dochucení” (rozuměj vyrvoření chuti). Jen špetka soli na vaření rýže? Tento recept mě velmi zklamal, škoda surovin a času.
Není to špatné, jen jsem dala víc slaniny a nakrájela ji na kostičky (i když někdy vyzkouším i původní variantu) a použila místo hrášku směs (hrášek, kukuřice, mrkev). Nejvíc mě asi zaujalo podávání s vejcem, bylo to zajímavé a dobré.