0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hráškové 'rizoto'

Hráškové 'rizoto'

4.5 / 5. Počet hodnocení: 10
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2067 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 235 g
Tuky 87 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasickým doprovodem k ossobucu je šafránové rizoto. Místo rýže můžete použít i kroupy (spařte je na cedníku horkou vodou a pak duste podobně jako rýži). Není ovšem nad rýži těstovinovou – je totiž prakticky nerozvařitelná.

Suroviny

vývar zeleninový 1 kostka
těstovinová rýže 250 g
máslo 80 g
cibule 1 ks
jemmně nakrájená
česnek 1 stroužek
rozdrcený
řapíkatý celer 1 ks
jemně nakrájený
vermut 70 ml
bílý vermut suchý např. Martini, lze nahradit aromatickým bílým vínem (muškát)
hrášek 200 g
mražený
parmazán 4 PL
strouhaný
petrželka 1 hrst
najemno
sůl
pepř

Postup

1

Bujonovou kostku rozpusťte v hrnci s litrem vroucí vody. Vsypte těstovinovou rýži a povařte podle návodu.

2

Dvě minuty před koncem varu přisypte hrášek. Směs sceďte, ale trochu vývaru uchovejte na pozdější zvláčnění. Rýži s hráškem vraťte do hrnce.

3

V pánvi na větší části másla smažte asi 5 minut cibulku, česnek a celer. Zelenina by měla změknout, ale ne zhnědnout.

4

Zalijte vermutem nebo vínem a nechte ho téměř odpařit. Stáhněte z ohně.

5

K rýži s hráškem vsypte zeleninu z pánve a pečlivě odškrabejte všechny voňavé přípečky. Přimíchejte parmazán, petrželku, zbylé máslo a hojně opepřete.

6

Hrnec vraťte na oheň a vše mírně prohřejte za stálého míchání, až je směs hladká a krémovitá; bude lepší, přidáte-li pár lžic uschovaného vývaru.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

Eva Pasková

Příjemný recept. Velmi rychlý a snadný. Namísto těstovinové rýže používám tarhoňu - tu mám spolu s mraženým hráškem vždy doma, takže je to skvělý recept pokud potřebuji spotřebovat zbytek parmazánu a nevím, co rychle uvařit.

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč