Hráškové 'rizoto'

Hráškové 'rizoto'

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2067 kcal
Bílkoviny 65 g
Cukr 235 g
Tuky 87 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasickým doprovodem k ossobucu je šafránové rizoto. Místo rýže můžete použít i kroupy (spařte je na cedníku horkou vodou a pak duste podobně jako rýži). Není ovšem nad rýži těstovinovou – je totiž prakticky nerozvařitelná.

Suroviny

vývar zeleninový 1 kostka
těstovinová rýže 250 g
máslo 80 g
cibule 1 ks
jemmně nakrájená
česnek 1 stroužek
rozdrcený
řapíkatý celer 1 ks
jemně nakrájený
vermut 70 ml
bílý vermut suchý např. Martini, lze nahradit aromatickým bílým vínem (muškát)
hrášek 200 g
mražený
parmazán 4 PL
strouhaný
petrželka 1 hrst
najemno
sůl
pepř

1Bujonovou kostku rozpusťte v hrnci s litrem vroucí vody. Vsypte těstovinovou rýži a povařte podle návodu. Dvě minuty před koncem varu přisypte hrášek. Směs sceďte, ale trochu vývaru uchovejte na pozdější zvláčnění. Rýži s hráškem vraťte do hrnce.

2V pánvi na větší části másla smažte asi 5 minut cibulku, česnek a celer. Zelenina by měla změknout, ale ne zhnědnout. Zalijte vermutem nebo vínem a nechte ho téměř odpařit. Stáhněte z ohně.

3K rýži s hráškem vsypte zeleninu z pánve a pečlivě odškrabejte všechny voňavé přípečky. Přimíchejte parmazán, petrželku, zbylé máslo a hojně opepřete. Hrnec vraťte na oheň a vše mírně prohřejte za stálého míchání, až je směs hladká a krémovitá; bude lepší, přidáte-li pár lžic uschovaného vývaru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Eva Pasková

Příjemný recept. Velmi rychlý a snadný. Namísto těstovinové rýže používám tarhoňu - tu mám spolu s mraženým hráškem vždy doma, takže je to skvělý recept pokud potřebuji spotřebovat zbytek parmazánu a nevím, co rychle uvařit.

Obchod Apetit