Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rizoto s houbami a sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 56
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2527 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 344 g
Tuky 84 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Místo polévky se v Itálii setkáte s ‚primi piatti‘ neboli ,vstupními jídly‘. Rizoto s houbami a sýrem je právě jedním z takových pokrmů. Rýže v rizotu by, podobně jako těstoviny, měla být vláčná, ale ne rozvařená. Proto u vaření houbového rizota dodržujte předepsaný postup v receptu a raději se od plotny příliš nevzdalujte, ať ve výsledku nemáte houbovou kaši.

Související recepty

Suroviny

rýže carnaroli 300 g
nebo jiná rýže na rizoto
česnek 2 stroužky
nakrájená
lze nahradit 400 g čerstvých hub
strouhaný (nebo sýr podobného typu, např. Gran Moravia)
olivový olej 3 PL
vývar 1 l
masový, horký
sůl
pepř

Postup

1

Na oleji osmahněte kousky hub (namočené předtím sceďte). Osolte a dvacet minut poduste. Vývar nechte mírně vřít na malém plameni.

2

Ve větším kastrolu osmažte na másle cibuli a česnek.

3

Přidejte rýži a ze všech stran ji opražte. Postříkejte vínem a nechte odpařit. Česnek vyjměte.

4

Naběračkou postupně dolévejte vývar; jakmile se vstřebá, přilijte další. Občas zamíchejte. Asi po dvaceti minutách bude rýže ‚al dente‘.

5

V tu chvíli přidejte houby. Pak odstavte a vmíchejte máslo i sýr. Zamíchejte, podle potřeby dochuťte a nechte dvě minuty odstát. Rizoto podávejte se zbylým sýrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/11

Komentáře

03.09.2007 17:59
Recept se nachází v č.11/05, str.41
15.07.2021 11:33
Tak to tedy rozhodně není !
22.07.2006 06:59
Houbove rizoto zboznuju. Jen spolu se syrem pridavam i trochu smetany, aby byla omacka kremovejsi, misto masoveho vyvaru pouzivam houbovy a vetsinou pridam i cerstvy tymian nebo nejake bylinky. To je pak opravdu syta delikatesa
14.09.2006 19:56
...pokud se v uvedeném receptu použije jen čistý vývar zeleninový či hovězí, chuť hub je potlačená. Doporučuji použít samotný vývar houbový či v kombinaci s menším podílem vývaru zeleninového a navíc ještě do základu přidat zhusta houbový mletý prach. Pak je to houbové rizoto se vším všudy. Jinak v Česku málokdo zná pojem italské rizoto, resp. odlišný postup jeho přípravy a jeho výslednou podobu a konzistenci. V Itálii se rizoto vaří a u nás spíše zapéká, v Itálii má krémově kašovitou konzistenci při zachování relativně konzistentní tuhosti rýžových zrnek, připravených "al dente". U nás bývá rizoto spíše sypké, chuťově ne tak bohaté a s mnohdy až rozměkle upravenou rýží...
05.04.2008 11:34
Tonda.Houba má naprostou pravdu Italské rizoto se s Českým vůbec nedá srovnávat.Rizoto na Italský způsob z receptu Apetita vařím už přes rok a můj Italský přítel říká, že ho vařím ještě líp jak když ho dělá jeho maminka, takže tento recept můžu jen doporučit.

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...