0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rizoto s houbami a sýrem

Rizoto s houbami a sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rizoto s houbami a sýrem

4.3 / 5. Počet hodnocení: 49
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2527 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 344 g
Tuky 84 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Místo polévky se v Itálii setkáte s ‚primi piatti‘ neboli ,vstupními jídly‘. Rýže v rizotu by, podobně jako těstoviny, měla být vláčná, ale ne rozvařená.

Suroviny

rýže carnaroli 300 g
rýže na rizoto – carnaroli nebo roma
máslo 2 PL
česnek 2 stroužky
cibule 1 ks
nakrájená
víno bílé 100 ml
sušené houby 50 g
lze nahradit 400 g čerstvých hub
parmazán 60 g
strouhaný (nebo sýr podobného typu, např. Gran Moravia)
olivový olej 3 PL
vývar 1 l
masový, horký
sůl
pepř

Postup

1

Na oleji osmahněte kousky hub (namočené předtím sceďte). Osolte a dvacet minut poduste. Vývar nechte mírně vřít na malém plameni.

2

Ve větším kastrolu osmažte na másle cibuli a česnek.

3

Přidejte rýži a ze všech stran ji opražte. Postříkejte vínem a nechte odpařit. Česnek vyjměte.

4

Naběračkou postupně dolévejte vývar; jakmile se vstřebá, přilijte další. Občas zamíchejte. Asi po dvaceti minutách bude rýže ‚al dente‘.

5

V tu chvíli přidejte houby. Pak odstavte a vmíchejte máslo i sýr. Zamíchejte, podle potřeby dochuťte a nechte dvě minuty odstát. Rizoto podávejte se zbylým sýrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/11

Komentáře

Anonym

Houbove rizoto zboznuju. Jen spolu se syrem pridavam i trochu smetany, aby byla omacka kremovejsi, misto masoveho vyvaru pouzivam houbovy a vetsinou pridam i cerstvy tymian nebo nejake bylinky. To je pak opravdu syta delikatesa

Anonym

...pokud se v uvedeném receptu použije jen čistý vývar zeleninový či hovězí, chuť hub je potlačená. Doporučuji použít samotný vývar houbový či v kombinaci s menším podílem vývaru zeleninového a navíc ještě do základu přidat zhusta houbový mletý prach. Pak je to houbové rizoto se vším všudy. Jinak v Česku málokdo zná pojem italské rizoto, resp. odlišný postup jeho přípravy a jeho výslednou podobu a konzistenci. V Itálii se rizoto vaří a u nás spíše zapéká, v Itálii má krémově kašovitou konzistenci při zachování relativně konzistentní tuhosti rýžových zrnek, připravených "al dente". U nás bývá rizoto spíše sypké, chuťově ne tak bohaté a s mnohdy až rozměkle upravenou rýží...

Anonym

Tonda.Houba má naprostou pravdu Italské rizoto se s Českým vůbec nedá srovnávat.Rizoto na Italský způsob z receptu Apetita vařím už přes rok a můj Italský přítel říká, že ho vařím ještě líp jak když ho dělá jeho maminka, takže tento recept můžu jen doporučit.

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit