Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rizoto s houbami a sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 55
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2527 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 344 g
Tuky 84 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Místo polévky se v Itálii setkáte s ‚primi piatti‘ neboli ,vstupními jídly‘. Rýže v rizotu by, podobně jako těstoviny, měla být vláčná, ale ne rozvařená.

Suroviny

rýže carnaroli 300 g
rýže na rizoto – carnaroli nebo roma
česnek 2 stroužky
nakrájená
lze nahradit 400 g čerstvých hub
strouhaný (nebo sýr podobného typu, např. Gran Moravia)
olivový olej 3 PL
vývar 1 l
masový, horký
sůl
pepř

Postup

1

Na oleji osmahněte kousky hub (namočené předtím sceďte). Osolte a dvacet minut poduste. Vývar nechte mírně vřít na malém plameni.

2

Ve větším kastrolu osmažte na másle cibuli a česnek.

3

Přidejte rýži a ze všech stran ji opražte. Postříkejte vínem a nechte odpařit. Česnek vyjměte.

4

Naběračkou postupně dolévejte vývar; jakmile se vstřebá, přilijte další. Občas zamíchejte. Asi po dvaceti minutách bude rýže ‚al dente‘.

5

V tu chvíli přidejte houby. Pak odstavte a vmíchejte máslo i sýr. Zamíchejte, podle potřeby dochuťte a nechte dvě minuty odstát. Rizoto podávejte se zbylým sýrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/11

Komentáře

03.09.2007 17:59
Recept se nachází v č.11/05, str.41
15.07.2021 11:33
Tak to tedy rozhodně není !
22.07.2006 06:59
Houbove rizoto zboznuju. Jen spolu se syrem pridavam i trochu smetany, aby byla omacka kremovejsi, misto masoveho vyvaru pouzivam houbovy a vetsinou pridam i cerstvy tymian nebo nejake bylinky. To je pak opravdu syta delikatesa
14.09.2006 19:56
...pokud se v uvedeném receptu použije jen čistý vývar zeleninový či hovězí, chuť hub je potlačená. Doporučuji použít samotný vývar houbový či v kombinaci s menším podílem vývaru zeleninového a navíc ještě do základu přidat zhusta houbový mletý prach. Pak je to houbové rizoto se vším všudy. Jinak v Česku málokdo zná pojem italské rizoto, resp. odlišný postup jeho přípravy a jeho výslednou podobu a konzistenci. V Itálii se rizoto vaří a u nás spíše zapéká, v Itálii má krémově kašovitou konzistenci při zachování relativně konzistentní tuhosti rýžových zrnek, připravených "al dente". U nás bývá rizoto spíše sypké, chuťově ne tak bohaté a s mnohdy až rozměkle upravenou rýží...
05.04.2008 11:34
Tonda.Houba má naprostou pravdu Italské rizoto se s Českým vůbec nedá srovnávat.Rizoto na Italský způsob z receptu Apetita vařím už přes rok a můj Italský přítel říká, že ho vařím ještě líp jak když ho dělá jeho maminka, takže tento recept můžu jen doporučit.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč