Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: Jak na bleskové rizoto z trouby

Rizoto s houbami
ZDROJ: Lucas Lobak Neves/Unsplash
sdílet:

Odteď můžete podávat báječné krémové rizoto bez míchání u plotny, a dokonce nabídnout každému u stolu jiné! Máme pro vás základní recept, čtyři variace a spoustu dalších nápadů.

Rýže

Na rizoto je nejlepší krátkozrnná (kulatozrnná) rýže, ideální je tradiční italská arborio. Její zrna absorbují mnoho tekutiny, a přitom si zachovávají pevnost, drží pohromadě a krémovatí.

  • Na pečené rizoto jsou dobré také rýže vialone nano a carnaroli. Odolejte pokušení rýži propláchnout (přebrání je naopak žádoucí), vyplavili byste z ní škrob, který dodává rizotu krémovitost.

Sýr

Sýr dodává rizotu chuť a vůni. Nikde ale není psáno, že to musí být jedině parmazán. Pro změnu můžete zkusit třeba lahodně štiplavý sýr s modrou plísní či šťavnaté mascarpone, které podpoří hladkou krémovou texturu.

  • Chcete-li rizoto lehčí, zvolte sýr, jako je pecorino, provolone nebo v základní verzi zmiňovaný parmazán (či jeho českou variantu gran moravia).
  • Nastrouhané je můžete buď vmíchat do rizota, nebo jednoduše nasypat navrch.
  • V případě posypávání nic nestojí v cestě experimentům s jinými druhy podle vlastní chuti.

Samoobsluha

Upečte rýži a na stůl připravte misky s ostatními ingrediencemi. Nechte stolovníky, ať si namíchají rizoto podle vlastní chuti.

  • Do základního rizota můžete vmíchat chřest uvařený v páře (bílý nezapomeňte napřed oloupat) a podávat ho s trochou citronové šťávy a strouhaného parmazánu.
  • Chutnat vám bude rizoto také s opečenou dýni, rybou nebo nakrájeným masem.

Míchání

Sýr a ostatní přísady do upečeného rizota vmíchávejte opravdu opatrně, jinak bude kašovité. Rizoto můžete navíc posypat opečenou slaninou nebo sušenou šunkou.

Čerstvé

Rizoto je nejlepší hned po upečení rýže. Pokud vám nějaké zbude, ohřívejte ho na sporáku či v mikrovlnce a postupně do něj přilévejte ještě trochu vývaru a opatrně míchejte.

Rizotové variace

Upečte si rizoto v troubě podle našeho základního receptu. Přinášíme vám také čtyři nápady na jeho variace. Naláká vás pečené rizoto s houbami, špenátem, kuřecím masem, nebo exotická kombinace rizota se sladkými bramborami, slaninou a šalvějí?

Zdroje informací: časopis Apetit

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Dokonalá rychlovka: Jak snadno připravit skvostné masové koule
  • Tipy a triky

Dokonalá rychlovka: Jak snadno připravit skvostné masové koule

Dají se různě ochucovat a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě, na grilu či smažit a taky mrazit. Podávat s omáčkou nebo bez. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první....
AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč