Špaldoto s medvědím česnekem

Špaldoto s medvědím česnekem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1029 kcal
Bílkoviny 22 g
Cukr 68 g
Tuky 70 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Medvědím česnekem můžete snadno osvěžit i klasické rizoto. Dokud je v sezoně, užívejte si ho naplno!

Suroviny

olivový olej 1 PL
lze i řepkový
cibule 1 ks
malá, nakrájená nadrobno
špalda 100 g
namočená přes noc do studené vody
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
vývar zeleninový 800 ml
horký
medvědí česnek (čerstvý) 1 hrst
nakrájený nahrubo
máslo 50 g
nakrájené
olej 1 PL
ochucený medvědím česnekem
balkánský sýr
rozdrobený, lze i rozdrobená feta, k podávání (nemusí být)

1 V rendlíku s těžkým dnem na mírném ohni opékejte na oleji cibuli 2–3 minuty do změknutí. Vsypte scezenou špaldu, osolte, opepřete, pak po naběračkách jako u rizota přilévejte vývar – další vždy, až když se předchozí vstřebá.

2 Vařte 15–20 minut, až špalda změkne, ale ne na kaši. Přidejte medvědí česnek a také nakrájené máslo, případně dosolte či dopepřete. Výsledný pokrm má být poměrně řídký, podle potřeby ho trochu nařeďte zbylým vývarem. Ihned podávejte, pokapané ochuceným olejem a případně s balkánským sýrem či fetou.

NĚCO NAVÍC
Ochucený olej s medvědím česnekem připravíte, když rozmixujete hrst medvědího česneku s cca 3 lžícemi panenského olivového oleje. V uzavřené nádobce vydrží pár dnů v chladničce. Hodí se třeba k těstovinám, k dochucení polévky nebo na topinky. Nemáte-li medvědí česnek, můžete si obdobně připravit chutné špaldoto či rizoto s tmavě zelenými částmi jarních cibulek – ty v celku přidejte asi 5 minut před dovařením pokrmu. Do ochuceného oleje je rozmixujte s 1–2 stroužky česneku. Bílé části můžete použít místo cibule do základu. (V chladničce tmavé části jarní cibulky vydrží přinejmenším do druhého dne, bílé části asi týden.)

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit