0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Špaldoto s medvědím česnekem

Špaldoto s medvědím česnekem

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1029 kcal
Bílkoviny 22 g
Sacharidy 68 g
Tuky 70 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Medvědím česnekem můžete snadno osvěžit i klasické rizoto. Dokud je v sezoně, užívejte si ho naplno!

Suroviny

olivový olej 1 PL
lze i řepkový
cibule 1 ks
malá, nakrájená nadrobno
špalda 100 g
namočená přes noc do studené vody
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
vývar zeleninový 800 ml
horký
medvědí česnek (čerstvý) 1 hrst
nakrájený nahrubo
máslo 50 g
nakrájené
olej 1 PL
ochucený medvědím česnekem
balkánský sýr
rozdrobený, lze i rozdrobená feta, k podávání (nemusí být)

1 V rendlíku s těžkým dnem na mírném ohni opékejte na oleji cibuli 2–3 minuty do změknutí. Vsypte scezenou špaldu, osolte, opepřete, pak po naběračkách jako u rizota přilévejte vývar – další vždy, až když se předchozí vstřebá.

2 Vařte 15–20 minut, až špalda změkne, ale ne na kaši. Přidejte medvědí česnek a také nakrájené máslo, případně dosolte či dopepřete. Výsledný pokrm má být poměrně řídký, podle potřeby ho trochu nařeďte zbylým vývarem. Ihned podávejte, pokapané ochuceným olejem a případně s balkánským sýrem či fetou.

NĚCO NAVÍC
Ochucený olej s medvědím česnekem připravíte, když rozmixujete hrst medvědího česneku s cca 3 lžícemi panenského olivového oleje. V uzavřené nádobce vydrží pár dnů v chladničce. Hodí se třeba k těstovinám, k dochucení polévky nebo na topinky. Nemáte-li medvědí česnek, můžete si obdobně připravit chutné špaldoto či rizoto s tmavě zelenými částmi jarních cibulek – ty v celku přidejte asi 5 minut před dovařením pokrmu. Do ochuceného oleje je rozmixujte s 1–2 stroužky česneku. Bílé části můžete použít místo cibule do základu. (V chladničce tmavé části jarní cibulky vydrží přinejmenším do druhého dne, bílé části asi týden.)

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit