Medvědím česnekem můžete snadno osvěžit i klasické rizoto. Dokud je v sezoně, užívejte si ho naplno!
Suroviny
Postup
V rendlíku s těžkým dnem na mírném ohni opékejte na oleji cibuli 2-3 minuty do změknutí. Vsypte scezenou špaldu, osolte, opepřete, pak po naběračkách jako u rizota přilévejte vývar - další vždy, až když se předchozí vstřebá.
Vařte 15-20 minut, až špalda změkne, ale ne na kaši. Přidejte medvědí česnek a také nakrájené máslo, případně dosolte či dopepřete. Výsledný pokrm má být poměrně řídký, podle potřeby ho trochu nařeďte zbylým vývarem. Ihned podávejte, pokapané ochuceným olejem a případně s balkánským sýrem či fetou.
NĚCO NAVÍC
Ochucený olej s medvědím česnekem připravíte, když rozmixujete hrst medvědího česneku s cca 3 lžícemi panenského olivového oleje. V uzavřené nádobce vydrží pár dnů v chladničce. Hodí se třeba k těstovinám, k dochucení polévky nebo na topinky. Nemáte-li medvědí česnek, můžete si obdobně připravit chutné špaldoto či rizoto s tmavě zelenými částmi jarních cibulek - ty v celku přidejte asi 5 minut před dovařením pokrmu. Do ochuceného oleje je rozmixujte s 1-2 stroužky česneku. Bílé části můžete použít místo cibule do základu. (V chladničce tmavé části jarní cibulky vydrží přinejmenším do druhého dne, bílé části asi týden.)