Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Špaldoto s medvědím česnekem

Špaldoto s medvědím česnekem

1/5 Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1029 kcal
Bílkoviny 22 g
Sacharidy 68 g
Tuky 70 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Medvědím česnekem můžete snadno osvěžit i klasické rizoto. Dokud je v sezoně, užívejte si ho naplno!

Související recepty

Suroviny

olivový olej 1 PL
lze i řepkový
malá, nakrájená nadrobno
špalda 100 g
namočená přes noc do studené vody
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
vývar zeleninový 800 ml
horký
nakrájený nahrubo
nakrájené
olej 1 PL
ochucený medvědím česnekem
rozdrobený, lze i rozdrobená feta, k podávání (nemusí být)

Postup

1

V rendlíku s těžkým dnem na mírném ohni opékejte na oleji cibuli 2-3 minuty do změknutí. Vsypte scezenou špaldu, osolte, opepřete, pak po naběračkách jako u rizota přilévejte vývar - další vždy, až když se předchozí vstřebá.

2

Vařte 15-20 minut, až špalda změkne, ale ne na kaši. Přidejte medvědí česnek a také nakrájené máslo, případně dosolte či dopepřete. Výsledný pokrm má být poměrně řídký, podle potřeby ho trochu nařeďte zbylým vývarem. Ihned podávejte, pokapané ochuceným olejem a případně s balkánským sýrem či fetou.

NĚCO NAVÍC
Ochucený olej s medvědím česnekem připravíte, když rozmixujete hrst medvědího česneku s cca 3 lžícemi panenského olivového oleje. V uzavřené nádobce vydrží pár dnů v chladničce. Hodí se třeba k těstovinám, k dochucení polévky nebo na topinky. Nemáte-li medvědí česnek, můžete si obdobně připravit chutné špaldoto či rizoto s tmavě zelenými částmi jarních cibulek - ty v celku přidejte asi 5 minut před dovařením pokrmu. Do ochuceného oleje je rozmixujte s 1-2 stroužky česneku. Bílé části můžete použít místo cibule do základu. (V chladničce tmavé části jarní cibulky vydrží přinejmenším do druhého dne, bílé části asi týden.)

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...