0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

18 receptů s medvědím česnekem: nejlepší tipy, jak bylinku zpracovat

18 receptů s medvědím česnekem: nejlepší tipy, jak bylinku zpracovat
ZDROJ: Apetit

Medvědí česnek se stal za posledních pár let doslova hitem. Pokud si i vy chcete užít jeho chuť a načerpat z této vytrvalé léčivé byliny trochu zdraví, raději si pospěšte a hurá do lesa nebo na trhy. A až se vrátíte, vezměte si k ruce tento článek. Najdete pod ním 18 osvědčených receptů a plno dalších tipů, jak medvědí česnek zpracovat.

Pesto

Jednou z možností, jak medvědí česnek zpracovat, je pesto. Když ho na závěr zalijete vrstvou olivového oleje a budete do něj vždy chodit s čistou lžicí, vydrží vám v lednici i rok! Skvěle dochutí ryby, hovězí steak nebo rizoto. Nám se úplně nejvíce osvědčilo namazat pesto na čerstvé pečivo nebo ho smíchat se špagetami, které v kombinaci se sílou medvědího česneku chutnají skutečně božsky.

Připravte si pesto podle našeho receptu!

Pomazánka

Medvědí česnek můžete používat v podstatě stejně jako pažitku, takže v kombinaci s tvarohovým sýrem a čerstvým křupavým chlebem bude chutnat skvěle. Recept na jarní pomazánku s Lučinou, medvědím česnekem, pažitkou a ořechy najdete v odkaze níže. Tahle pochoutka je ideální volbou pro jarní snídani nebo svačinku.

Majonéza

Z medvědího česneku si můžete připravit i skvělou, chuťově výraznou majonézu. Postup na ni máme v receptu na lososa s chřestem v papilotě. Ryby totiž majonéza z medvědího česneku doplňuje skvěle. Chutnat vám ale bude i s domácími hranolky nebo v klasickém club sendviči.

Bylinkový olej

Nakonec pro vás máme tip, jak medvědí česnek uchovat v plné síle co nejdéle. Olej s medvědím česnekem se skvělě hodí třeba na dochucování italského rizota. Jen pozor, je silný a stačí jen pár kapek.

  • 100 g medvědího česneku nasekejte, smíchejte se dvěma lžičkami soli a nechte 15 minut stát.
  • Poté je promíchejte se 100 ml rostlinného oleje (nejlépe s neutrální chutí).
  • Přelijte do čistých skleniček a buďte opatrní, aby lístky nevykukovaly nad hladinu.

Tuto jarní bylinku si nejvíce užijete čerstvou, třeba v pomazánce, ale pokud ho máte medvědího česneku hodně, jeho listy využijete třeba do velikonoční nádivky, je z nich skvělá krémová polévka, chuťově si rozumí s drůbeží i rybami. Nemusíte se ho bát použít i do asijských jídel.

Kde roste medvědí česnek?

Sezóna medvědího česneku (allium ursinum) je poměrně krátká a závislá na počasí. První lístky mohou vykukovat už v březnu, ale ideální dobou pro sběr je duben, kdy v sobě mají nejvíce živin. V květnu už začínají rozkvétat a živiny (i chuť) ztrácí.

  • Vyskytuje se ve vlhčích písčitohlinitých až jílovitých půdách v listnatých lesích, ve stinných místech kolem potoků a na stráních.
  • Můžete si ho vypěstovat i na zahradě. Stačí si koupit v hobbymarektech, na trzích nebo v zahradnictví cibulky či sazenice, zasadit je do stinného místa (nejlépe třeba pod ovocné stromy) a zajistit dostatek vláhy.
  • Jeho podlouhlé špičaté listy si možná na první pohled můžete splést s konvalinkou nebo ocúnem, stačí je však jemně promnout, a podle vůně budete hned vědět, co držíte v ruce. Medvědí česnek silně voní po česneku a jeho listy jsou tenké a měkké.
  • Medvědí česnek je nejlepší čerstvý, sušením či vařením ztrácí svoji sílu. Dopřávejte si ho však v rozumném množství, jinak hrozí trávicí obtíže..
  • Čerstvé listy vydrží několik dní ve sklenici s vodou nebo v lednici zabalené do vlhkého ubrousku. Můžete je i nasekat a zamrazit.

Medvědí česnek je vzácný, a často roste v chráněných územích, kde se trhat nesmí. Pokud na něj narazíte na místech, kde je jeho sběr povolený, trhejte ho šetrně, aby na stejném místě mohl růst i další roky.

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč