Salát se žampiony, rukolou a planými rostlinami

Salát se žampiony, rukolou a planými rostlinami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 2-4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 966 kcal
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 62 g
Tuky 70 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Prosté italské venkovské jídlo plné chuti. Vy si ho kromě rukoly můžete doplnit tím, co nasbíráte na zahrádce či v přírodě. A doporučujeme dát si ho ještě se sýrem, který objevíte třeba na cestách ve farmářském obchůdku.

Suroviny

300 g
žampion kloubouky hnědých, nakrájených na plátky
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
citronová štáva 1 PL
olivový olej 75 ml
panenský, podle chuti
pečivo 100 g
světlé, nakrájené na plátky
česnek 1 stroužek
rozpůlený
rukola 4 hrst
sýr pecorino 100 g
nebo jiný ovčí sýr či parmazán, na hobliny
plané býlí plané, podle možností

1 Houby nasypte do mísy, osolte a opepřete. Pokropte citronovou šťávou a většinou olivového oleje (cca 1 lžíci odložte). Promíchejte, nechte 10 minut stát, pak ochutnejte, případně dosolte a dopepřete.

2 Plátky pečiva potřete odloženým olejem a opečte je v pánvi či v rozpálené troubě dozlatova a dokřupava. Pak je potřete česnekem. Podle libosti nalámejte nebo ne.

3 Před podáváním udělejte na talíři hnízdo z rukoly, na ně rozložte houby a krutony, posypte hoblinami sýra, přidejte býlí (my jsme použili drobounké rostlinky řeřišnice luční), popřípadě ještě pokropte olejem.

NĚCO NAVÍC
Ptačinec prostřední, zvaný ptačinec žabinec, se dá sbírat po celý rok, je-li zima mírná. Dá se jíst syrový v salátu nebo velice krátce tepelně upravovat (asi jako mladý špenát). V salátech je dobré doplnit ho nějakými výraznějšími lístky, jako je například řeřišnice luční. Mezi jedlé salátové býlí patří dále česnáček lékařský, kokoška pastuší tobolka, mladé lístky pampelišek nebo šťovíku (pozor, obsahuje kyselinu šťavelovou, tak to s ním nepřehánějte, ale to platí pro všechny bylinky).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit