Prosté italské venkovské jídlo plné chuti. Vy si ho kromě rukoly můžete doplnit tím, co nasbíráte na zahrádce či v přírodě. A doporučujeme dát si ho ještě se sýrem, který objevíte třeba na cestách ve farmářském obchůdku.
Suroviny
Postup
Houby nasypte do mísy, osolte a opepřete. Pokropte citronovou šťávou a většinou olivového oleje (cca 1 lžíci odložte). Promíchejte, nechte 10 minut stát, pak ochutnejte, případně dosolte a dopepřete.
Plátky pečiva potřete odloženým olejem a opečte je v pánvi či v rozpálené troubě dozlatova a dokřupava. Pak je potřete česnekem. Podle libosti nalámejte nebo ne.
Před podáváním udělejte na talíři hnízdo z rukoly, na ně rozložte houby a krutony, posypte hoblinami sýra, přidejte býlí (my jsme použili drobounké rostlinky řeřišnice luční), popřípadě ještě pokropte olejem.
NĚCO NAVÍC
Ptačinec prostřední, zvaný ptačinec žabinec, se dá sbírat po celý rok, je-li zima mírná. Dá se jíst syrový v salátu nebo velice krátce tepelně upravovat (asi jako mladý špenát). V salátech je dobré doplnit ho nějakými výraznějšími lístky, jako je například řeřišnice luční. Mezi jedlé salátové býlí patří dále česnáček lékařský, kokoška pastuší tobolka, mladé lístky pampelišek nebo šťovíku (pozor, obsahuje kyselinu šťavelovou, tak to s ním nepřehánějte, ale to platí pro všechny bylinky).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Lehké saláty: 45 nejlepších ověřených receptů(45 receptů )
- Saláty jako stvořené k velikonoční nádivce(23 receptů )
- Nejlepší letní saláty: Hravá lehká jídla, která v létě můžete obědvat, svačit i večeřet(12 receptů )