Špaldovo-žitný chléb Pekařova chlebaře

Špaldovo-žitný chléb Pekařova chlebaře

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 30 minut Snadné Na 1 pecen o váze cca 1 kg

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1419 kcal
Bílkoviny 52 g
Cukr 272 g
Tuky 7 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Vydrží déle čerstvý a chutný, na rozdíl od bochníku ze supermarketu nezplesniví (jen vysychá a tvrdne). Domácí pečení umožňuje přizpůsobit chléb vlastním chutím a přidat třeba ořechy, semínka nebo smaženou cibulku,“ radí Honza Šmikmátor.

Suroviny

NA ROZKVAS
voda 200 g
kvásek 1 ČL
mouka žitná hladká 200 g
NA TĚSTO
mouka chlebová 300 g
mouka špaldová celozrnná hladká 200 g
voda 200 g
sůl 16 g
kmín 5 g
škrob
(solamyl) na vysypání ošatky

1 Na rozkvas ve 200 g vody rozmíchejte lžičku kvásku z lednice. Přidejte žitnou mouku, zamíchejte, až je z těsta hustá kaše. Zakryjte utěrkou nebo přetáhněte volně igelitovým sáčkem a nechte 12–16 hodin prokvasit. Kvásek se provzdušní a nabude.

2 Na těsto smíchejte mouky, vodu, sůl, koření a přidejte hotový rozkvas. Hněťte, (vařečkou nebo v robotu) tak dlouho, až se těsto bude odlepovat od stěn mísy a bude hebké a vláčné (asi 10–15 minut). Nechte zakryté 1 hodinu odpočinout.

3 Těsto na lehce pomoučněné pracovní ploše několikrát natáhněte a přeložte. Potom stočte – napněte povrch těsta a na spodní straně vytvořte a spojte švy. Pokud se nedaří slepit švy, uberte na ploše mouku. Celý povrch bochníku pokryjte pomocí dlaně škrobem a spodní stranou vzhůru ho položte do ošatky. Můžete použít i cedník vyložený pomoučněnou utěrkou.

4 Těsto v ošatce volně zabalte do igelitky a dejte kynout na 6–8 hodin do lednice. Do trouby umístěte plech (nebo pečicí kámen, například na pizzu), na kterém budete chleba péct, a na dno trouby dejte jiný plech na zapařování. Rozpalte troubu na 250°C (horkovzdušnou na 230°C) a nechte plech či kámen chvíli vyhřát.

5 Připravte si k ruce hrnek vroucí vody. Chleba z ošatky vyklopte na sázecí lopatu (pokud ji nemáte, poslouží i vyříznutá deska z pevného kartonu. Nařízněte nožem nebo žiletkou. Potom bochník opatrně sesuňte na rozpálený plech nebo pečicí kámen do trouby a na spodní plech chrstněte horkou vodu. Pracujte rychle a bleskově zavřete dvířka trouby, aby neunikla pára.

6 Po 2–3 minutách snižte teplotu na 210°C a vytáhněte spodní plech se zbytkem vody. Pečte cca 30–40 minut. Upečený chléb má tmavě hnědou barvu, spodní strana bochníku je tvrdá a na poklep zní dutě (tzv. zvoní). Upečený bochník nechte vychladnout na mřížce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit