Slunečnicové kostky

Slunečnicové kostky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 20 minut Snadné Na 9 kostek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3490 kcal
Bílkoviny 93 g
Cukr 610 g
Tuky 71 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Tyhle kostky jsou ideální, když s kváskem teprve začínáte. Troufnou si na ně i ti, pro které je chleba velké sousto a chtějí si kváskové pečení nejdříve osahat. Spousta starostí odpadá - nemusíte tvarovat, nepotřebujete vybavení, stačí jen žitný kvásek...“ popisuje autorka receptu Iva Trhoňová.

Suroviny

NA ROZKVAS
kvásek 40 g
voda 200 g
mouka žitná celozrnná 200 g
NA TĚSTO
voda 160 g
rostlinný olej 25 g
krupicový cukr 2
sůl 2
mouka pšeničná celozrnná hladká 200 g
jemně mleté
mouka pšeničná hladká 150 g
slunečnicová semínka 3 PL
+ další na posypání
vejce 1 ks
prošlehané, na potření

1 Suroviny na rozkvas smíchejte a nechte v teple (na kuchyňské lince) 12 hodin vykvasit. V kvásku se objeví bublinky a zvětší svůj objem.

2 Rozkvas přidejte k surovinám na těsto, vypracujte hladké a pružné těsto a nechte ho zakryté 1–2 hodiny kynout (podle závislosti na okolní teplotě a síle kvásku), až zvětší svůj objem. Není nutné, aby narostlo dvojnásobně. Pak opatrně a lehce propracujte a na pomoučněné desce vyválejte plát silný asi 2cm. Rozkrojte jej na 9 čtverců.

3 Čtverce přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte opětovně 1–1,5 hodiny nakynout.

4 Troubu rozehřejte na 200°C. Kostky potřete vejcem. Pokud chcete, můžete teď každou kostku lehce naříznout (nebo je nechat volně, jak jsme to udělali my). Posypte zbylými semínky slunečnice a upečte dozlatova, trvá to 25–30 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit