„Tyhle kostky jsou ideální, když s kváskem teprve začínáte. Troufnou si na ně i ti, pro které je chleba velké sousto a chtějí si kváskové pečení nejdříve osahat. Spousta starostí odpadá - nemusíte tvarovat, nepotřebujete vybavení, stačí jen žitný kvásek...“ popisuje autorka receptu Iva Trhoňová.
Suroviny
Postup
Suroviny na rozkvas smíchejte a nechte v teple (na kuchyňské lince) 12 hodin vykvasit. V kvásku se objeví bublinky a zvětší svůj objem.
Rozkvas přidejte k surovinám na těsto, vypracujte hladké a pružné těsto a nechte ho zakryté 1–2 hodiny kynout (podle závislosti na okolní teplotě a síle kvásku), až zvětší svůj objem. Není nutné, aby narostlo dvojnásobně. Pak opatrně a lehce propracujte a na pomoučněné desce vyválejte plát silný asi 2cm. Rozkrojte jej na 9 čtverců.
Čtverce přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte opětovně 1–1,5 hodiny nakynout.
Troubu rozehřejte na 200°C. Kostky potřete vejcem. Pokud chcete, můžete teď každou kostku lehce naříznout (nebo je nechat volně, jak jsme to udělali my). Posypte zbylými semínky slunečnice a upečte dozlatova, trvá to 25–30 minut.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Neodolatelné domácí pečivo: 35 ověřených receptů(35 receptů )