0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slunečnicové kostky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8 / 5. Počet hodnocení: 17
Do 20 minut Snadné Na 9 kostek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2227 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 330 g
Tuky 68 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Tyhle kostky jsou ideální, když s kváskem teprve začínáte. Troufnou si na ně i ti, pro které je chleba velké sousto a chtějí si kváskové pečení nejdříve osahat. Spousta starostí odpadá - nemusíte tvarovat, nepotřebujete vybavení, stačí jen žitný kvásek...“ popisuje autorka receptu Iva Trhoňová.

Suroviny

NA ROZKVAS
voda 200 g
mouka žitná celozrnná 200 g
NA TĚSTO
voda 160 g
rostlinný olej 25 g
krupicový cukr 2 ČL
sůl 2 ČL
mouka pšeničná celozrnná hladká 200 g
jemně mleté
mouka pšeničná hladká
150-160 g
slunečnicová semínka 3 PL
+ další na posypání
vejce 1 ks
prošlehané, na potření

1Suroviny na rozkvas smíchejte a nechte v teple (na kuchyňské lince) 12 hodin vykvasit. V kvásku se objeví bublinky a zvětší svůj objem.

2 Rozkvas přidejte k surovinám na těsto, vypracujte hladké a pružné těsto a nechte ho zakryté 1–2 hodiny kynout (podle závislosti na okolní teplotě a síle kvásku), až zvětší svůj objem. Není nutné, aby narostlo dvojnásobně. Pak opatrně a lehce propracujte a na pomoučněné desce vyválejte plát silný asi 2cm. Rozkrojte jej na 9 čtverců.

3 Čtverce přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte opětovně 1–1,5 hodiny nakynout.

4 Troubu rozehřejte na 200°C. Kostky potřete vejcem. Pokud chcete, můžete teď každou kostku lehce naříznout (nebo je nechat volně, jak jsme to udělali my). Posypte zbylými semínky slunečnice a upečte dozlatova, trvá to 25–30 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...
Jak vařit s červeným vínem?
  • Tipy a triky

Jak vařit s červeným vínem?

Červené se podává v pokojové teplotě, postupně rozvine svou chuť a cítit z něj můžeme vedle lesních plodů, kávy třeba i tabák. Pro opravdovou smyslovou harmonii zkuste červené víno přidat k hlavnímu chodu rovnou při vaření. Poradíme vám,...
Lanýže: Zázračný lék, nebo ďáblovo dílo?
  • Zajímavosti

Lanýže: Zázračný lék, nebo ďáblovo dílo?

Zemské perly. Tak se přezdívá houbám, jejichž nezaměnitelné chuti propadli gurmáni po celém světě. Nejvzácnější lanýže se podobně jako obrazy draží v aukční síni za astronomické částky. Jak se lanýže hledají a kolik stojí nejdražší lanýž na...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč