0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slunečnicové kostky

Slunečnicové kostky

3.7 / 5. Počet hodnocení: 16
Do 20 minut Snadné Na 9 kostek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3490 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 610 g
Tuky 71 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Tyhle kostky jsou ideální, když s kváskem teprve začínáte. Troufnou si na ně i ti, pro které je chleba velké sousto a chtějí si kváskové pečení nejdříve osahat. Spousta starostí odpadá - nemusíte tvarovat, nepotřebujete vybavení, stačí jen žitný kvásek...“ popisuje autorka receptu Iva Trhoňová.

Suroviny

NA ROZKVAS
kvásek 40 g
voda 200 g
mouka žitná celozrnná 200 g
NA TĚSTO
voda 160 g
rostlinný olej 25 g
krupicový cukr 2
sůl 2
mouka pšeničná celozrnná hladká 200 g
jemně mleté
mouka pšeničná hladká 150 g
slunečnicová semínka 3 PL
+ další na posypání
vejce 1 ks
prošlehané, na potření

1 Suroviny na rozkvas smíchejte a nechte v teple (na kuchyňské lince) 12 hodin vykvasit. V kvásku se objeví bublinky a zvětší svůj objem.

2 Rozkvas přidejte k surovinám na těsto, vypracujte hladké a pružné těsto a nechte ho zakryté 1–2 hodiny kynout (podle závislosti na okolní teplotě a síle kvásku), až zvětší svůj objem. Není nutné, aby narostlo dvojnásobně. Pak opatrně a lehce propracujte a na pomoučněné desce vyválejte plát silný asi 2cm. Rozkrojte jej na 9 čtverců.

3 Čtverce přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte opětovně 1–1,5 hodiny nakynout.

4 Troubu rozehřejte na 200°C. Kostky potřete vejcem. Pokud chcete, můžete teď každou kostku lehce naříznout (nebo je nechat volně, jak jsme to udělali my). Posypte zbylými semínky slunečnice a upečte dozlatova, trvá to 25–30 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit