Střepy se slaným karamelem, arašídy a křupavými preclíčky

Střepy se slaným karamelem, arašídy a křupavými preclíčky

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (1)
Do 10 minut Velmi snadné Na cca 25 střepů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2580 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 186 g
Tuky 181 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Snadná a skvěle vypadající pochutina, kterou vykouzlíte na poslední chvíli! Dlouhé odležení střepům naopak nesvědčí, měknou a ztrácejí křupavost.

Suroviny

arašídy 200 g
pražené, nesolené
50 g
preclíčky
krupicový cukr 150 g
zlatý sirup 150 g
máslo 100 g
sůl mořská
vločková

1 Troubu rozehřejte na 160°C. Arašídy rozprostřete na plech a opražte nasucho v troubě 5–10 minut, během pečení párkrát prohrábněte, aby zezlátly ze všech stran. Velký plech vyložte pečicím papírem a rozprostřete na něj opražené arašídy a preclíčky.

2 Do pánve vsypte cukr, přidejte zlatý sirup, máslo a 4 lžíce vody a na mírném ohni zahřívejte, až se cukr i máslo rozpustí. Zvyšte plamen a vařte, až směs začně bublat a změní barvu na zlatě hnědou – trvá to 10–15 minut. Karamel během vaření hlídejte a sem tam ho opatrně promíchejte. Jakmile je karamel pořádně zlatavý, sundejte jej z ohně a ihned opatrně nalijte na arašídy a preclíčky.

3 Bohatě posypte vločkovou solí a nechte zcela vychladnout a zpevnit. Pak rozbijte na střepy a slavnostně zabalte. Spotřebujte do týdne.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit