Karamelové placičky

Karamelové placičky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 (3)
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3798 kcal
Bílkoviny 76 g
Cukr 306 g
Tuky 243 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ovocné i karamelové

Suroviny

máslo 180 g
pokojové teploty
krupicový cukr 140 g
žloutek 2 ks
mandle 50 g
mleté
jablka 80 g
sušená, lze nahradit meruňkami, případně směsí sušeného ovoce, předem namočenou do vody či čaje
mouka pšeničná hladká 230 g
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
mléko
na potření
karamel 80 g
měkký
1. Troubu předehřejte na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Karamely a scezené sušené ovoce překrájejte na drobné kousky, aby se do těsta dobře zapracovávaly. (U karamel použijte pevný ostrý nůž.) V míse elektrickým šlehačem nebo ruční metličkou prošlehejte máslo a cukr, až směs mírně zpění a zesvětlá.

2. Do směsi vmíchejte žloutky, mleté mandle, kousky karamel a sušeného ovoce. Navrch prosijte mouku a prášek do pečiva. Všechno dobře propracujte vařečkou, pomocí lžíce oddělujte kousky a v dlaních je vyválejte na kuličky velikosti vlašského ořechu. 

3. Kuličky klaďte ve větších vzdálenostech na nepřilnavý nebo pečicím papírem vyložený plech (budete potřebovat dva), velmi mírně zploštěte dlaní (pečením se kuličky samy změní na placičky), potřete je mlékem a pečte osm až dvanáct minut, dokud placičky krásně nezezlátnou. Nechte je na plechu ještě pět minut dojít (trochu tím zpevní), pak je pomocí ploché naběračky přeneste na mřížku, aby tam dochladly. Placičky mají zůstat měkké a vláčné.

Komentáře

Anonym

Menší polovinu meruněk jsem nahradila sušenými švestkami a mandlí použila vlašské ořechy. Vynikající...

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit