0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Karamelové placičky

Karamelové placičky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Karamelové placičky

4.8 / 5. Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4300 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 416 g
Tuky 248 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ovocné i karamelové

Suroviny

máslo 180 g
pokojové teploty
krupicový cukr 140 g
žloutek 2 ks
mandle 50 g
mleté
sušená jablka 80 g
lze nahradit meruňkami, případně směsí sušeného ovoce, předem namočenou do vody či čaje
mouka pšeničná hladká 230 g
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
mléko
na potření
karamelky 80 g
měkké

1 Troubu předehřejte na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Karamely a scezené sušené ovoce překrájejte na drobné kousky, aby se do těsta dobře zapracovávaly. (U karamel použijte pevný ostrý nůž.) V míse elektrickým šlehačem nebo ruční metličkou prošlehejte máslo a cukr, až směs mírně zpění a zesvětlá.

2 Do směsi vmíchejte žloutky, mleté mandle, kousky karamel a sušeného ovoce. Navrch prosijte mouku a prášek do pečiva. Všechno dobře propracujte vařečkou, pomocí lžíce oddělujte kousky a v dlaních je vyválejte na kuličky velikosti vlašského ořechu.

3 Kuličky klaďte ve větších vzdálenostech na nepřilnavý nebo pečicím papírem vyložený plech (budete potřebovat dva), velmi mírně zploštěte dlaní (pečením se kuličky samy změní na placičky), potřete je mlékem a pečte osm až dvanáct minut, dokud placičky krásně nezezlátnou. Nechte je na plechu ještě pět minut dojít (trochu tím zpevní), pak je pomocí ploché naběračky přeneste na mřížku, aby tam dochladly. Placičky mají zůstat měkké a vláčné.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/2

Komentáře

Anonym

Menší polovinu meruněk jsem nahradila sušenými švestkami a mandlí použila vlašské ořechy. Vynikající...

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit