Bavorské preclíkové knedlíky jsou něco mezi karlovarskými a špekovými knedlíky. Na rozdíl od nich nebudete muset šlehat sníh z bílků ani používat příliš mnoho mouky.
Suroviny
mléko
200
ml
vejce
4
ks
menší
sůl
1
ČL
300
g
preclík louhované (4 kusy), na plátky (v nouzi lze i houska)
špek
50
g
na kostičky a vyškvařené
cibule
1
ks
menší, nadrobno
pažitka
1
svazek
nasekaná
petrželka
1
svazek
nasekaná
mouka pšeničná polohrubá
150
g
sůl
1
ČL
Postup
1
1 V misce prošlehejte mléko, vejce a sůl a vsypte plátky preclíků.
2 špek nechte zesklovatět v široké rozpálené pánvi. Pak přidejte cibuli; až začne zlátnout, vhoďte bylinky a za občasného míchání nechte asi minutu zavadnout.
3 Obsah pánve smíchejte s namočenými preclíky a po částech přidávejte mouku. Až se na dně mísy přestane objevovat tekutina, můžete s přisypáváním mouky přestat. Těsto by mělo čvachtat, lepit, ale ne téct.
4 Na pracovní plochu si položte pruh alobalu (z role odtrhněte asi 40 cm), na něj položte stejně velký kus potravinářské fólie. Na fólii dejte polovinu směsi, zarolujte jako salám a ještě zaviňte do alobalu. Totéž udělejte i s druhou polovinou těsta. šišky vhoďte do vroucí vody a vařte půl hodiny. Podávejte nakrájené na plátky.
TIPY & TRIKY
Louhované preclíky se před pečením namáčejí v tzv. natronovém louhu. Díky tomu získají typicky hnědé zbarvení a chuť. Koupíte je třeba v Kauflandu; mají je pečené i mražené.
2 špek nechte zesklovatět v široké rozpálené pánvi. Pak přidejte cibuli; až začne zlátnout, vhoďte bylinky a za občasného míchání nechte asi minutu zavadnout.
3 Obsah pánve smíchejte s namočenými preclíky a po částech přidávejte mouku. Až se na dně mísy přestane objevovat tekutina, můžete s přisypáváním mouky přestat. Těsto by mělo čvachtat, lepit, ale ne téct.
4 Na pracovní plochu si položte pruh alobalu (z role odtrhněte asi 40 cm), na něj položte stejně velký kus potravinářské fólie. Na fólii dejte polovinu směsi, zarolujte jako salám a ještě zaviňte do alobalu. Totéž udělejte i s druhou polovinou těsta. šišky vhoďte do vroucí vody a vařte půl hodiny. Podávejte nakrájené na plátky.
TIPY & TRIKY
Louhované preclíky se před pečením namáčejí v tzv. natronovém louhu. Díky tomu získají typicky hnědé zbarvení a chuť. Koupíte je třeba v Kauflandu; mají je pečené i mražené.