Svěží citronovo-vanilkový dort k 15.narozeninám Apetitu

Svěží citronovo-vanilkový dort k 15.narozeninám Apetitu

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Vanilkový korpus (forma průměr 22cm)

5vajec

350g polohrubé mouky

160g cukru krystal

120g cukru moučka

1xkypřicí prášek

250ml oleje

1dcl horké vody

 

Lemond curd:

75g žloutků(cca 4žloutky)

60g cukru krupice

50g citronové šťávy (cca 1 citron)

 

Citronový krém:

1 mascarpone

125ml šlehačky

cukr moučka dle chuti

cca poloviny z dávky lemond curd

 

Vanilkový krém:

1 mascarpone

250ml šlehačky

cca 2lžíce moučkového cukru(nebo dle chuti)

pokud je krém moc řídký,můžeme použít ztužovač šlehačky(platí i pro citronový krém)

 

Čokoládová ganace na polití dortu:

150g hořké čokolády

75ml šlehačky

 

 

 

Troubu si předehřejeme na 180C.

Korpus:

Do hluboké mísy si odvážíme uvedené množství mouky,krystalového cukru a přidáme kypřící prášek a promícháme.Vyšleháme si zvlášť bílky.Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem,horkou vodou a pomalu zašleháme i olej.Vyšlehané žloutky promícháme se sypkou směsí (mouka,krystal cukr a kypřicí prášek)a naposled opatrně vmícháme bílky.Směs nalejeme do dortové formy a dáme péct do vyhřáté trouby.

Lemond curd:

žloutky,cukr  a citronovou šťávu dáme do rendlíku a za stálého šlehání metličkou přivedeme na plotně k varu.Když směs zhoustne,odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

Vanilkový krém:

Mascarpone vyšleháme spolu se šlehačkou v tuhý krém(můžeme přidat i ztužovač šlehačky nebo Creme Olé za studena),přidáme moučkový cukr

Citronový krém:

Příprava stejná jako u vanilkového krému jen vmícháme ještě lemond curd.

Čokoládová ganache:

V mikrovlnné troubě rozpustíme čokoládu se šlehačkou a promícháme.

 

Upečený a vychladlý korpus dvakrát prořízneme,první prořez natřete vanilkovým krémem a druhý citronovým.Zbytkem vanilkového krému obmažeme naplněný korpus a dáme do lednice alespoň na 2 hodiny vychladit.Poté dort polijeme teplou čokoládou ganachí a dozdobíme dle nálady:)ovocem,makronkami nebo třeba sněhovými pusinkami.Dort necháme proležet v lednici a můžeme podávat.Dobrou chuť!

 

 

 

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit