Suroviny
Vanilkový korpus (forma průměr 22cm)
5vajec
350g polohrubé mouky
160g cukru krystal
120g cukru moučka
1xkypřicí prášek
250ml oleje
1dcl horké vody
Lemond curd:
75g žloutků(cca 4žloutky)
60g cukru krupice
50g citronové šťávy (cca 1 citron)
Citronový krém:
1 mascarpone
125ml šlehačky
cukr moučka dle chuti
cca poloviny z dávky lemond curd
Vanilkový krém:
1 mascarpone
250ml šlehačky
cca 2lžíce moučkového cukru(nebo dle chuti)
pokud je krém moc řídký,můžeme použít ztužovač šlehačky(platí i pro citronový krém)
Čokoládová ganace na polití dortu:
150g hořké čokolády
75ml šlehačky
Troubu si předehřejeme na 180C.
Korpus:
Do hluboké mísy si odvážíme uvedené množství mouky,krystalového cukru a přidáme kypřící prášek a promícháme.Vyšleháme si zvlášť bílky.Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem,horkou vodou a pomalu zašleháme i olej.Vyšlehané žloutky promícháme se sypkou směsí (mouka,krystal cukr a kypřicí prášek)a naposled opatrně vmícháme bílky.Směs nalejeme do dortové formy a dáme péct do vyhřáté trouby.
Lemond curd:
žloutky,cukr a citronovou šťávu dáme do rendlíku a za stálého šlehání metličkou přivedeme na plotně k varu.Když směs zhoustne,odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
Vanilkový krém:
Mascarpone vyšleháme spolu se šlehačkou v tuhý krém(můžeme přidat i ztužovač šlehačky nebo Creme Olé za studena),přidáme moučkový cukr
Citronový krém:
Příprava stejná jako u vanilkového krému jen vmícháme ještě lemond curd.
Čokoládová ganache:
V mikrovlnné troubě rozpustíme čokoládu se šlehačkou a promícháme.
Upečený a vychladlý korpus dvakrát prořízneme,první prořez natřete vanilkovým krémem a druhý citronovým.Zbytkem vanilkového krému obmažeme naplněný korpus a dáme do lednice alespoň na 2 hodiny vychladit.Poté dort polijeme teplou čokoládou ganachí a dozdobíme dle nálady:)ovocem,makronkami nebo třeba sněhovými pusinkami.Dort necháme proležet v lednici a můžeme podávat.Dobrou chuť!