Svěží citronovo-vanilkový dort k 15.narozeninám Apetitu

Svěží citronovo-vanilkový dort k 15.narozeninám Apetitu

Hodnocení receptu
3.8 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Vanilkový korpus (forma průměr 22cm)

5vajec

350g polohrubé mouky

160g cukru krystal

120g cukru moučka

1xkypřicí prášek

250ml oleje

1dcl horké vody

 

Lemond curd:

75g žloutků(cca 4žloutky)

60g cukru krupice

50g citronové šťávy (cca 1 citron)

 

Citronový krém:

1 mascarpone

125ml šlehačky

cukr moučka dle chuti

cca poloviny z dávky lemond curd

 

Vanilkový krém:

1 mascarpone

250ml šlehačky

cca 2lžíce moučkového cukru(nebo dle chuti)

pokud je krém moc řídký,můžeme použít ztužovač šlehačky(platí i pro citronový krém)

 

Čokoládová ganace na polití dortu:

150g hořké čokolády

75ml šlehačky

 

 

 

Troubu si předehřejeme na 180C.

Korpus:

Do hluboké mísy si odvážíme uvedené množství mouky,krystalového cukru a přidáme kypřící prášek a promícháme.Vyšleháme si zvlášť bílky.Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem,horkou vodou a pomalu zašleháme i olej.Vyšlehané žloutky promícháme se sypkou směsí (mouka,krystal cukr a kypřicí prášek)a naposled opatrně vmícháme bílky.Směs nalejeme do dortové formy a dáme péct do vyhřáté trouby.

Lemond curd:

žloutky,cukr  a citronovou šťávu dáme do rendlíku a za stálého šlehání metličkou přivedeme na plotně k varu.Když směs zhoustne,odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

Vanilkový krém:

Mascarpone vyšleháme spolu se šlehačkou v tuhý krém(můžeme přidat i ztužovač šlehačky nebo Creme Olé za studena),přidáme moučkový cukr

Citronový krém:

Příprava stejná jako u vanilkového krému jen vmícháme ještě lemond curd.

Čokoládová ganache:

V mikrovlnné troubě rozpustíme čokoládu se šlehačkou a promícháme.

 

Upečený a vychladlý korpus dvakrát prořízneme,první prořez natřete vanilkovým krémem a druhý citronovým.Zbytkem vanilkového krému obmažeme naplněný korpus a dáme do lednice alespoň na 2 hodiny vychladit.Poté dort polijeme teplou čokoládou ganachí a dozdobíme dle nálady:)ovocem,makronkami nebo třeba sněhovými pusinkami.Dort necháme proležet v lednici a můžeme podávat.Dobrou chuť!

 

 

 

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit