0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Svěží citronovo-vanilkový dort k 15.narozeninám Apetitu

Svěží citronovo-vanilkový dort k 15.narozeninám Apetitu

Hodnocení receptu
3.8 / 5. Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10019 kcal
Bílkoviny 190 g
Sacharidy 721 g
Tuky 703 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Vanilkový korpus
vejce 5 ks
mouka pšeničná polohrubá 350 g
krystalový cukr 160 g
moučkový cukr 120 g
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
rostlinný olej 250 ml
voda 1 dcl
horká
Lemon curd
žloutek 4 ks
krupicový cukr 60 g
citronová štáva
z jednoho citronu
Citronový krém
mascarpone 1 bal
smetana ke šlehání 125 ml
moučkový cukr
podle chuti
citronový krém lemon curd
polovina z připraveného krému
Vanilkový krém
mascarpone 1 bal
smetana ke šlehání 250 ml
moučkový cukr
podle chuti
ztužovač
Čokoládová poleva
čokoláda na vaření 150 g
smetana ke šlehání 75 ml

Postup

1

Troubu si předehřejeme na 180C.

2

Korpus:
Do hluboké mísy si odvážíme uvedené množství mouky,krystalového cukru a přidáme kypřící prášek a promícháme.Vyšleháme si zvlášť bílky.Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem,horkou vodou a pomalu zašleháme i olej.Vyšlehané žloutky promícháme se sypkou směsí (mouka,krystal cukr a kypřicí prášek)a naposled opatrně vmícháme bílky.Směs nalejeme do dortové formy a dáme péct do vyhřáté trouby.

3

Lemond curd:
žloutky,cukr  a citronovou šťávu dáme do rendlíku a za stálého šlehání metličkou přivedeme na plotně k varu.Když směs zhoustne,odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

4

Vanilkový krém:
Mascarpone vyšleháme spolu se šlehačkou v tuhý krém(můžeme přidat i ztužovač šlehačky nebo Creme Olé za studena),přidáme moučkový cukr

5

Citronový krém:
Příprava stejná jako u vanilkového krému jen vmícháme ještě lemond curd.

6

Čokoládová ganache:
V mikrovlnné troubě rozpustíme čokoládu se šlehačkou a promícháme.

7

Upečený a vychladlý korpus dvakrát prořízneme,první prořez natřete vanilkovým krémem a druhý citronovým.Zbytkem vanilkového krému obmažeme naplněný korpus a dáme do lednice alespoň na 2 hodiny vychladit.Poté dort polijeme teplou čokoládou ganachí a dozdobíme dle nálady:)ovocem,makronkami nebo třeba sněhovými pusinkami.Dort necháme proležet v lednici a můžeme podávat.Dobrou chuť!

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit