
recept
o dort na obálku
Svěží citronovo-vanilkový dort k 15.narozeninám Apetitu
Lehký svěží citronovo-vanilkový dort s ovocem a makronkami je tou nejlepší volbou na jakoukoliv oslavu,zamiluje si ho každý.
Ingredience
Vanilkový korpus (forma průměr 22cm)
5vajec
350g polohrubé mouky
160g cukru krystal
120g cukru moučka
1xkypřicí prášek
250ml oleje
1dcl horké vody
Lemond curd:
75g žloutků(cca 4žloutky)
60g cukru krupice
50g citronové šťávy (cca 1 citron)
Citronový krém:
1 mascarpone
125ml šlehačky
cukr moučka dle chuti
cca poloviny z dávky lemond curd
Vanilkový krém:
1 mascarpone
250ml šlehačky
cca 2lžíce moučkového cukru(nebo dle chuti)
pokud je krém moc řídký,můžeme použít ztužovač šlehačky(platí i pro citronový krém)
Čokoládová ganace na polití dortu:
150g hořké čokolády
75ml šlehačky
Příprava jídla
Troubu si předehřejeme na 180C.
Korpus:
Do hluboké mísy si odvážíme uvedené množství mouky,krystalového cukru a přidáme kypřící prášek a promícháme.Vyšleháme si zvlášť bílky.Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem,horkou vodou a pomalu zašleháme i olej.Vyšlehané žloutky promícháme se sypkou směsí (mouka,krystal cukr a kypřicí prášek)a naposled opatrně vmícháme bílky.Směs nalejeme do dortové formy a dáme péct do vyhřáté trouby.
Lemond curd:
žloutky,cukr a citronovou šťávu dáme do rendlíku a za stálého šlehání metličkou přivedeme na plotně k varu.Když směs zhoustne,odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
Vanilkový krém:
Mascarpone vyšleháme spolu se šlehačkou v tuhý krém(můžeme přidat i ztužovač šlehačky nebo Creme Olé za studena),přidáme moučkový cukr
Citronový krém:
Příprava stejná jako u vanilkového krému jen vmícháme ještě lemond curd.
Čokoládová ganache:
V mikrovlnné troubě rozpustíme čokoládu se šlehačkou a promícháme.
Upečený a vychladlý korpus dvakrát prořízneme,první prořez natřete vanilkovým krémem a druhý citronovým.Zbytkem vanilkového krému obmažeme naplněný korpus a dáme do lednice alespoň na 2 hodiny vychladit.Poté dort polijeme teplou čokoládou ganachí a dozdobíme dle nálady:)ovocem,makronkami nebo třeba sněhovými pusinkami.Dort necháme proležet v lednici a můžeme podávat.Dobrou chuť!
Přidat komentář