Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Svěží citronovo-vanilkový dort k 15.narozeninám Apetitu

Svěží citronovo-vanilkový dort k 15.narozeninám Apetitu

Hodnocení receptu
4.2/5 Počet hodnocení: 33
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10019 kcal
Bílkoviny 190 g
Sacharidy 721 g
Tuky 703 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Vanilkový korpus
vejce 5 ks
krystalový cukr 160 g
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
rostlinný olej 250 ml
voda 1 dcl
horká
Lemon curd
z jednoho citronu
Citronový krém
podle chuti
polovina z připraveného krému
Vanilkový krém
podle chuti
Čokoládová poleva
čokoláda na vaření 150 g

Postup

1

Troubu si předehřejeme na 180C.

2

Korpus:
Do hluboké mísy si odvážíme uvedené množství mouky,krystalového cukru a přidáme kypřící prášek a promícháme.Vyšleháme si zvlášť bílky.Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem,horkou vodou a pomalu zašleháme i olej.Vyšlehané žloutky promícháme se sypkou směsí (mouka,krystal cukr a kypřicí prášek)a naposled opatrně vmícháme bílky.Směs nalejeme do dortové formy a dáme péct do vyhřáté trouby.

3

Lemond curd:
žloutky,cukr  a citronovou šťávu dáme do rendlíku a za stálého šlehání metličkou přivedeme na plotně k varu.Když směs zhoustne,odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

4

Vanilkový krém:
Mascarpone vyšleháme spolu se šlehačkou v tuhý krém(můžeme přidat i ztužovač šlehačky nebo Creme Olé za studena),přidáme moučkový cukr

5

Citronový krém:
Příprava stejná jako u vanilkového krému jen vmícháme ještě lemond curd.

6

Čokoládová ganache:
V mikrovlnné troubě rozpustíme čokoládu se šlehačkou a promícháme.

7

Upečený a vychladlý korpus dvakrát prořízneme,první prořez natřete vanilkovým krémem a druhý citronovým.Zbytkem vanilkového krému obmažeme naplněný korpus a dáme do lednice alespoň na 2 hodiny vychladit.Poté dort polijeme teplou čokoládou ganachí a dozdobíme dle nálady:)ovocem,makronkami nebo třeba sněhovými pusinkami.Dort necháme proležet v lednici a můžeme podávat.Dobrou chuť!

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...