Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Svěží citronovo-vanilkový dort k 15.narozeninám Apetitu

Popis receptu: 

Lehký svěží citronovo-vanilkový dort s ovocem a makronkami je tou nejlepší volbou na jakoukoliv oslavu,zamiluje si ho každý.

Autor: Tereza Vaňková
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12-14
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Vanilkový korpus (forma průměr 22cm)

    5vajec

    350g polohrubé mouky

    160g cukru krystal

    120g cukru moučka

    1xkypřicí prášek

    250ml oleje

    1dcl horké vody

     

    Lemond curd:

    75g žloutků(cca 4žloutky)

    60g cukru krupice

    50g citronové šťávy (cca 1 citron)

     

    Citronový krém:

    1 mascarpone

    125ml šlehačky

    cukr moučka dle chuti

    cca poloviny z dávky lemond curd

     

    Vanilkový krém:

    1 mascarpone

    250ml šlehačky

    cca 2lžíce moučkového cukru(nebo dle chuti)

    pokud je krém moc řídký,můžeme použít ztužovač šlehačky(platí i pro citronový krém)

     

    Čokoládová ganace na polití dortu:

    150g hořké čokolády

    75ml šlehačky

     

     

     

Příprava jídla

Troubu si předehřejeme na 180C.

Korpus:

Do hluboké mísy si odvážíme uvedené množství mouky,krystalového cukru a přidáme kypřící prášek a promícháme.Vyšleháme si zvlášť bílky.Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem,horkou vodou a pomalu zašleháme i olej.Vyšlehané žloutky promícháme se sypkou směsí (mouka,krystal cukr a kypřicí prášek)a naposled opatrně vmícháme bílky.Směs nalejeme do dortové formy a dáme péct do vyhřáté trouby.

Lemond curd:

žloutky,cukr  a citronovou šťávu dáme do rendlíku a za stálého šlehání metličkou přivedeme na plotně k varu.Když směs zhoustne,odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

Vanilkový krém:

Mascarpone vyšleháme spolu se šlehačkou v tuhý krém(můžeme přidat i ztužovač šlehačky nebo Creme Olé za studena),přidáme moučkový cukr

Citronový krém:

Příprava stejná jako u vanilkového krému jen vmícháme ještě lemond curd.

Čokoládová ganache:

V mikrovlnné troubě rozpustíme čokoládu se šlehačkou a promícháme.

 

Upečený a vychladlý korpus dvakrát prořízneme,první prořez natřete vanilkovým krémem a druhý citronovým.Zbytkem vanilkového krému obmažeme naplněný korpus a dáme do lednice alespoň na 2 hodiny vychladit.Poté dort polijeme teplou čokoládou ganachí a dozdobíme dle nálady:)ovocem,makronkami nebo třeba sněhovými pusinkami.Dort necháme proležet v lednici a můžeme podávat.Dobrou chuť!

 

 

 

Přidat komentář