Milčin slavnostní dort

Milčin slavnostní dort

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 30 minut na 10-12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10927 kcal
Bílkoviny 186 g
Cukr 1222 g
Tuky 571 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort s efektním mramorováním, který zazáří při jakékoli příležitosti. Z borůvek a malin můžete samozřejmě vyskládat i jinou číslici nebo nápis. Pro Apetit ho upekla foodstylistka Milena Volfová.

Suroviny

vejce 5 ks
bílky a žloutky zvlášť
moučkový cukr 450 g
vanilkový lusk 1 ks
mouka pšeničná polohrubá 500 g
slunečnicový olej 500 ml
mléko 200 ml
200 ml
bílý jogurt
kypřicí prášek do pečiva 1.5 ČL
alkohol 200 ml
oblíbený např. rum, punč atd., může být i lehce zředěný
malinové potravinářské barvivo
Na ozdobu
maliny
borůvky
bílek 6 ks
krupicový cukr 360 g
škrob 1 ČL

1 Vanilkový lusk podélně rozpulte a vyškrábněte z něj do mísy semínka. Přidejte cukr a žloutky a vyšlehejte do pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.

2 Poté slabým pramínkem přilévejte olej a zašlehejte ho. Opatrně přidejte mléko s jogurtem a nakonec střídavě zlehka vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem a sníh z bílků.

3 Předehřejte troubu na 180 °C. Část těsta vylijte na plech o rozměrech 30 x 40 cm, zbývající těsto obarvěte malinovou barvou. Obarvené těsto vlijte na neobarvené a vidličkou vytvořte barevné mramorování. Vložte do trouby a pečte, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Po upečení nechte těsto lehce zchladnout, propíchejte ho špejlí a přelijte alkoholem.

4 Bílky na krém ušlehejte v nerezové nebo skleněné míse do polotuha, pak mísu postavte na hrnec s vroucí vodou a nad vodní lázní prošlehávejte asi 10 minut. Postupně přidávejte cukr, dokud sníh nebude zcela pevný. Nakonec zašlehejte škrob. Krém natřete na korpus a ozdobte ovocem.

MILČIN TIP:
Nápis či obrazec si nejdříve složte vedle dortu na čistý papír, na dortu už se s ovocem špatně hýbe.

 

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit