Milčin slavnostní dort

Milčin slavnostní dort

3.9 / 5. Počet hodnocení: 14
Do 30 minut na 10-12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10927 kcal
Bílkoviny 186 g
Sacharidy 1222 g
Tuky 571 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort s efektním mramorováním, který zazáří při jakékoli příležitosti. Z borůvek a malin můžete samozřejmě vyskládat i jinou číslici nebo nápis. Pro Apetit ho upekla foodstylistka Milena Volfová.

Suroviny

vejce 5 ks
bílky a žloutky zvlášť
moučkový cukr 450 g
vanilkový lusk 1 ks
mouka pšeničná polohrubá 500 g
slunečnicový olej 500 ml
mléko 200 ml
200 ml
bílý jogurt
kypřicí prášek do pečiva 1.5 ČL
alkohol 200 ml
oblíbený např. rum, punč atd., může být i lehce zředěný
malinové potravinářské barvivo
Na ozdobu
maliny
borůvky
bílek 6 ks
krupicový cukr 360 g
škrob 1 ČL

1 Vanilkový lusk podélně rozpulte a vyškrábněte z něj do mísy semínka. Přidejte cukr a žloutky a vyšlehejte do pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.

2 Poté slabým pramínkem přilévejte olej a zašlehejte ho. Opatrně přidejte mléko s jogurtem a nakonec střídavě zlehka vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem a sníh z bílků.

3 Předehřejte troubu na 180 °C. Část těsta vylijte na plech o rozměrech 30 x 40 cm, zbývající těsto obarvěte malinovou barvou. Obarvené těsto vlijte na neobarvené a vidličkou vytvořte barevné mramorování. Vložte do trouby a pečte, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Po upečení nechte těsto lehce zchladnout, propíchejte ho špejlí a přelijte alkoholem.

4 Bílky na krém ušlehejte v nerezové nebo skleněné míse do polotuha, pak mísu postavte na hrnec s vroucí vodou a nad vodní lázní prošlehávejte asi 10 minut. Postupně přidávejte cukr, dokud sníh nebude zcela pevný. Nakonec zašlehejte škrob. Krém natřete na korpus a ozdobte ovocem.

MILČIN TIP:
Nápis či obrazec si nejdříve složte vedle dortu na čistý papír, na dortu už se s ovocem špatně hýbe.

 

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit