Dort s efektním mramorováním, který zazáří při jakékoli příležitosti. Z borůvek a malin můžete samozřejmě vyskládat i jinou číslici nebo nápis. Pro Apetit ho upekla foodstylistka Milena Volfová.
Suroviny
Postup
1 Vanilkový lusk podélně rozpulte a vyškrábněte z něj do mísy semínka. Přidejte cukr a žloutky a vyšlehejte do pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
2 Poté slabým pramínkem přilévejte olej a zašlehejte ho. Opatrně přidejte mléko s jogurtem a nakonec střídavě zlehka vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem a sníh z bílků.
3 Předehřejte troubu na 180 °C. Část těsta vylijte na plech o rozměrech 30 x 40 cm, zbývající těsto obarvěte malinovou barvou. Obarvené těsto vlijte na neobarvené a vidličkou vytvořte barevné mramorování. Vložte do trouby a pečte, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Po upečení nechte těsto lehce zchladnout, propíchejte ho špejlí a přelijte alkoholem.
4 Bílky na krém ušlehejte v nerezové nebo skleněné míse do polotuha, pak mísu postavte na hrnec s vroucí vodou a nad vodní lázní prošlehávejte asi 10 minut. Postupně přidávejte cukr, dokud sníh nebude zcela pevný. Nakonec zašlehejte škrob. Krém natřete na korpus a ozdobte ovocem.
MILČIN TIP:
Nápis či obrazec si nejdříve složte vedle dortu na čistý papír, na dortu už se s ovocem špatně hýbe.