Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Makronkový dort jako z Paříže
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 61
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 25737 kcal
Bílkoviny 440 g
Sacharidy 1812 g
Tuky 1781 g
Vláknina 114 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chystáte-li menší oslavu, upečte klidně jen jedno či dvě patra. Velikost dortu snadno přizpůsobíte počtu hostů. Piškot je neuvěřitelně lehký a šťavnatý. Zamilujete si ho na první ochutnání, navíc snese lehké i těžké krémy. Na závěr ho ozdobte křehkými makronkami. Celou přípravou vás krok za krokem provede cukrářka Zuzka Dvořáková.

Suroviny

1. Korpus (forma o průměru 30 cm)
máslo 500 g
změklé
vejce 10 ks
o pokojové teplotě
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
vanilkový extrakt 2 ČL
likér 80 ml
Cointreau
2. Korpus (forma o průměru 23 cm)
máslo 250 g
změklé
vejce 5 ks
o pokojové teplotě
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vanilkový extrakt 1 ČL
likér 50 ml
Cointreau
3. Korpus (formy o průměru 16 a 9 cm)
máslo 200 g
změklé
vejce 4 ks
o pokojové teplotě
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
likér 40 ml
Cointreau
vanilkový extrakt 1 ČL
Krém na náplň (na 23cm korpus)
chlazená
chlazené
vanilkový extrakt 1 ČL
Potahovací krém
bílek 600 g
(cca 20)
sůl 1 špetka
máslo 700 g
změklé
vanilkový extrakt 1 PL

Postup

1

PEČENÍ KORPUSŮ

Troubu předehřejte na 160 °C a na každý korpus připravujte těsto zvlášť podle rozpisu.

2

Máslo vyšlehejte s cukrem do světlého krému, poté postupně přidávejte jedno po druhém vejce a vždy je pořádně zašlehejte. Přisypte mouku prosátou s kypřicím práškem, vlijte extrakt a likér a jemně promíchejte.

3

Těsto přesuňte do forem (vyložených pečicím papírem) a pečte zhruba 1 hodinu (na menší korpusy stačí méně), dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá.  

4

Těsto na dva nejmenší korpusy můžete upéct v pekáčku nebo ve vyšším plechu a poté kulatým vykrajovátkem nebo podle talířku vykrojte požadovanou velikost.  

5

Všechny korpusy nechte zcela vychladnout.

6

PLNĚNÍ KORPUSŮ

plnění dortu

Korpusy po vychlazení prokrojte, každý 2x – každé patro by mělo být rozkrojeno na 3 pláty. Ty pak pokapejte štědře likérem (např. Cointreau, Grand Marnier, Amaretto) či tuzemákem.

7

Začněte nanášet a roztírat krém. Nejdříve na spodní plát a pak na střední. Na krém naskládejte jahody, nakrájené na plátky, a pláty složte. Pak dort potřete po stranách tak, aby byl krém všude a boky byly zahlazené. „Zároveň si hlídejte výšku korpusu, měla by být zhruba 6,5 cm. Všechna patra by měla být stejně vysoká, toho docílíte jedině důkladným prokrajováním a měřením,“ radí Zuzana. Zbude-li vám krém, uhlaďte jím ještě jednou strany dortů a dejte znovu chladit.

8

Naplněné korpusy dejte chladit a mezitím připravte potahovací krém.

9

POTAHOVACÍ KRÉM

Nad horkou vodní lázní šlehejte bílky s cukrem a špetkou soli, dokud hmota nedosáhne cca 60 °C (musí být horká na dotek).

10

Mísu s bílky sundejte z hrnce a šlehejte do vychladnutí. Potom do sněhu postupně zašlehejte máslo a zbylé ingredience. 

11

Nyní můžete zašlehat do krému např. potravinářské barvivo, pokud chcete docílit jiné barvy než krémové. Chcete-li naopak krém sněhově bílý, použijte potravinářskou bělobu (prodává www.dortisimo.cz).

Něco navíc Tomuto krému se říká Swiss Meringue Buttercream. Na náš dort musíte počítat s velkou dávkou. Aby neprosvítalo těsto, je zapotřebí asi půlcentimetrová vrstva.

12

POTAHOVÁNÍ A ZDOBENÍ

potahování dortu

Hlazení a chlazení
Jednotlivá patra potřete tence krémem a dejte vychladit. Pak je potřete silně a zase dejte do lednice ztuhnout.

13

Teplota rozhoduje
Máslo nikdy nesmí přijít do teplého sněhu, rozpustilo by se. Odolejte a počkejte, až bude sníh studený.

14

Úkol pro architekta
Dort sestavujte na etažéru nebo podnosu, na kterém ho budete podávat. Jednotlivá patra potřená dvěma vrstvami potahovacího krému musejí být vychlazená. Vyšší patra můžete zajistit proti posunutí – do spodních zapíchněte silná brčka, na která napíchnete třetí patro. Stejným způsobem upevněte na třetí patro i to čtvrté.

15

Makronkové finále
Jak už jsme popsali, všechny korpusy už byly před sestavením potřené nejprve slabou vrstvou potahovacího krému a po ztuhnutí další, silnější vrstvou. nyní sestavený dort ještě jednou pomažte potahovacím krémem. Dejte si záležet, aby byl povrch co nejhladší. Srovnejte boky i hrany dortu. Potom začněte přilepovat makronky: posaďte je na dort a jemně přitiskněte.

zdobení dortu makronkami

TIPY & TRIKY, ABY SE DORT NEPROPADL:

  • Aby se dort nepropadl a nezbortil, (a nevytlačil se z něj krém), tak je třeba nejspodnějšímu patru dodat oporu. Jako výztuhu použijte cukrářskou podložku pod dort, dobre vám poslouží také kolo vystřižené z pevnějšího kartonu a obalené potravinářskou fólií.
  • Podložku je nutné podepřít: do spodního korpusu zapíchněte 4 kolíky zkrácené n apotřebnou délku – podle výšky korpusu tak, abyste na ně mohli položit výztuhovou podložku, a váha horních pater tak byla rovnoměrně rozložená. Pokud chcete dort ještě více zpevnit, zopakujte postup i o patro výš.
  • Podložky i kolíky koupíte v cukrářských potřebách 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...